fbpx
toko tottelevaisuuskoe

Tie tähtiin – Zip on maailman tottelevaisin koira

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Lahtelainen Oili Huotari ja bordercollie Zip voittivat tokon eli tottelevaisuuskokeen maailmanmestaruuden kesällä 2016. Huotarin tie huipulle ei ollut aluksi kuitenkaan ihan tähtiin kirjoitettu.

– Hankimme ensimmäisen oman koiramme, borderterrieri Wilman, vasta aikuisiällä vuonna 1994, kun sain ylipuhuttua vastahakoisen mieheni Peten koiran hankintaan. Hän ei ollut omasta mielestään lainkaan koiraihmisiä.

Oletus osoittautui vääräksi ja pian koiraharrastus vei Huotarit mennessään. Oili keskittyi tokoon ja Pete innostui treenaamaan Wilman kanssa agilitya. Huotareitten koiralauman kuonoluku kasvoi nopeasti.

– Olin aina haaveillut bordercolliesta ja halusin oman toko-koiran muiden koiriemme keskittyessä lähinnä agilityyn. Niinpä Tending Pawnee eli Meg tuli meille vuonna 2005.

Bordercollie on yksi suosituimpia rotuja sekä agilityssa että tokossa.

– Bordercollie jaksaa treenata ja kestää paljon toistoja. Sillä on vahva halu miellyttää ihmistä. Nämä ovat tärkeitä asioita toko-koiraa valitessa ja huipulle tähdätessä kannattaa miettiä rotuvalintaa tosi tarkasti. Tosin ratkaisevaa on se, mikä koirarotu tuntuu niin sanotusti omalta ja “käteen sopivalta”.

Megin ja Oilin toko-ura ei kuitenkaan lähtenyt käyntiin toivotulla tavalla.

– Olin etukäteen tosi innostunut kun ajattelin, että Megin kanssa pääsen vaikka kuinka pitkälle. Meg osoittautui hyvin vahvaluonteiseksi ja oli hurja pettymys, kun yhteistyömme ei alkuun toiminut. Toko oli sen mielestä tylsää eikä se tuntunut viihtyvän kentällä laisinkaan.

Huotari ei antanut periksi vaan jatkoi sinnikkäästi yhteistyön parantamista. Haasteista selvittiin ja Oili ja Meg valittiin maajoukkueeseen vuonna 2011. – Meg on ollut todellinen opetusmestari. Sen avulla olen oppinut lähes kaiken, mitä tiedän tokosta.

Syntynyt tokoilemaan

Perheen muut koirat lähentelivät jo eläkeikää ja Pete Huotari kaipasi itselleen uutta koiraa agilityyn. Perheeseen muutti Tending Occult eli Zip – bordercollie, kuinkas muutenkaan.

– Zip on pienikokoinen, tosi nopea ja se käyttää kroppaansa vahvasti. Siitä tuli pian agilityvalio, mutta se oli pienestä pitäen hurjan hyvä myös tokossa. Meille kehittyi Zipin kanssa tosi hyvä suhde, joten Megin siirtyessä tokosta eläkkeelle “varastin” sen mieheltäni, Huotari nauraa.

– Megin kanssa otin treenaamisen ja kisaamisen liian tosissani, joten Zipin kanssa tein tietoisen suunnanmuutoksen. Alussa keskityimme vain yhteistyön kehittämiseen ja hauskanpitoon.

Kisoista alkoi kuitenkin kertyä menestystä nopeasti. Ensimmäisenä kisavuonnaan 2013 koirakko voitti sekä SM-pronssia että PM-hopeaa. Tämän jälkeen palkintokaappiin on sadellut kirkkaita mitaleita vuosittain, niistä tärkeimpänä kesällä saavutettu MM-kulta.

– Tykkään isoista kisoista, niiden tunnelmassa pystyn paremmin keskittymään itse asiaan. Zipin vahvuus ja heikkous on sen luonne; se on sekoitus kiihkeyttä ja puhdasta iloa, koira, jota jalat vie vähän liikaa. Nuorempana sille tuli joskus virheitä liian hosumisen vuoksi. Välillä se menee vähän pois käsistä, joskin se osaa myös koota itsensä hyvin kisatilanteessa. Se tykkää tokosta ihan hurjan paljon eikä koskaan lakkaa yrittämästä!

Zip on ehtinyt kisaamisen välissä tekemään myös pentueen. Huotareitten kotona kypsyy sen 2,5-vuotias pentu Trix, josta Pete Huotari sai vihdoinkin oman agilitykoiran.

Koirat vievät kaiken ajan

Oili Huotarin elämä muuttui muutama vuosi sitten, kun hän jäi pois pitkäaikaisesta päivätyöstään vakuutusyhtiössä ja siirtyi kouluttamaan koiria kokopäiväisesti. Hän pitää kursseja säännöllisesti Lahdessa, mutta kiertää luennoimassa ja kouluttamassa myös muualla Suomessa. MM-kullan jälkeen pyyntöjä on tullut myös ulkomaille.

– Olen kiitollinen mahdollisuudesta työskennellä koirien parissa. Koirat, joko omat tai muiden kouluttaminen, vievät kaiken ajan, mutta meille se sopii koska kyseessä on molemmille rakas harrastus ja elämäntapa. Koiraelämä on ollut meidän arkea jo niin pitkään, että olemme oppineet sovitteleman tulemiset ja menemiset sen mukaan.

– Puolison tuki on valtavan tärkeää, ja on hienoa, että voimme jakaa saman intohimon kohteen. Molemmat tietävät, mistä puhutaan ja osaavat arvostaa sitä, mitä toinen tekee.

– Meillä on kiva treeniporukka, jonka kanssa käymme treenaamassa kerran viikossa, Huotari kuvailee treenirutiinejaan. Treenit omien koirien kanssa ajoittuvat aamupäiviin, ja niissä keskitytään lähinnä taitojen ylläpitoon sekä kuuntelu- ja huomiotreeneihin. – Koirat keksivät aina jotain uusia metkuja, joten sitä mukaa tulee uutta treenattavaa. On myös tärkeää varmistaa, että puhumme koiran kanssa ns. samaa kieltä ja se kuuntelee minua. Muutoin viikkorutiineihin kuuluvat irrallaan juostut pitkät lenkit monipuolisessa maastossa. Koiran liikutus on tärkeää, pelkällä remmikävelyllä koiran kroppa ja liikkuvuus ei pysy hyvänä.

Huotari korostaa myös alkuverryttelyn ja jälkihuollon merkitystä, puhutaanhan kuitenkin huipputason urheilijoista.

Huotarin koirat syövät hyvälaatuista kuivamuonaa ja raakalihaa tasapainoisessa suhteessa ja nivelaineilla höystettynä. Osteopaatilla ne käyvät kerran kuussa ja fysioterapeutillakin säännöllisesti. – Ammattilaisen tuki ja apu on tärkeää lajeissa, joissa koiran fysiikka on kovalla rasituksella.

Tokossa korostuu erityisesti ohjaajan ja koiran välinen suhde. – Taitava ohjaaja voi saada keskitason koirasta huipun, toki koiralla pitää olla “moottori” ja omaa intoa tehdä asioita.

Päättäväinen, ahkera, tunnollinen, haluaa tuntea koiransa syvemmin, ei lannistu takapakkien edessä ja osaa tarvittaessa kysyä neuvoja, Huotari ynnää hyvän toko-ohjaajan ominaisuuksia. – Ohjaajalla pitää olla visio, mitä kohti pyritään. Ripaus hulluuttakaan ei ole pahitteeksi!

Huotari kehuu kisakoiraansa Zipiä ainutlaatuiseksi yksilöksi.

– Tätä sanovat myös muutkin koiran tavanneet! Se on luontainen “pelle”, hurjan iloinen, energinen ja ilmeikäs koira, joka tuntuu välillä tarkoituksella naurattavan minua erinäisillä tempauksillaan. Toisaalta se haluaa kovasti myös miellyttää ja tehdä asioita oikein. Valtavasta energiastaan huolimatta Zip osaa kuitenkin rauhoittua kotioloissa. Nautin suunnattomasti, kun saan tehdä parhaan kaverini kanssa töitä ja olen kiitollinen jokaisesta yhteisestä kisareissusta.

 

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti