fbpx
whippet vinttikoira

Whippet – lempeä, mutta nopea kilpajuoksija

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Whippet on lempeä kilpajuoksija.

  • Roturyhmä: Vinttikoirat (FCI 10)
  • Alkuperämaa: Iso-Britannia
  • Luonne:  leppoisa, sympaattinen, rohkea, tasapainoinen
  • Rakenne: keskimäärin 45-51 cm korkea ja painoltaan noin 9-15 kg. Kapea ja lihaksikas vartalo sekä syvä rintakehä.
  • Väri: kaikki värit ja väriyhdistelmät sallittuja
  • Turkki: hienolaatuinen

 

Whippets group lying on the sofa
Whippet nauttii liikunnan lisäksi myös sohvalla loikoilusta.

Historia

Ensimmäiset vinttikoiratyyppiset koirat ovat kuudennelta vuosituhannelta e.Kr. Sileämpiä sekä pienempiä, enemmän whippetin näköisiä vinttikoiria on ollut jo antiikin Roomasta ja muinaisesta Egyptistä asti. Itsenäisenä rotuna whippet sai alkunsa noin 1700-1800-luvuilla. Ensimmäinen whippet-yhdistys ”The Whippet Club” sai alkunsa vuonna 1899. Suomeen rotu tuli vuonna 1959.

Kilpajuoksijaksi tehtyä koiraa juoksutettiin aikanaan toisia vinttikoiria vastaan kujia pitkiin. Rodun risteytykseen on käytetty terrierejä, englanninvinttikoiraa sekä italianvinttikoiraa. 1800-luvulla, kun rotu vietiin Yhdysvaltoihin, whippetien juoksukilpailuiden suosio nousi.

Luonne ja käyttötarkoitus

Whippet on todella nopea kilpajuoksija, joka osaa kuitenkin kotona ollessaan köllötellä rauhallisena sohvalla. Se nauttii liikunnasta, mutta tarvitsee sitä kohtuullisesti eli sille riittää perinteinen lenkkeily monien muiden koirien tavoin. Whippet pitää perheen kanssa oleilusta sekä metsässä retkeilystä ja sen täytyy saada olla ulkona myös irti.

Whippet on äänekkäämpi kuin esimerkiksi englanninvinttikoira ja leikkisämpi kuin muut vinttikoirat. Se suhtautuu vieraisiin hieman varautuneesti. Tämä pieni viihdyttäjä käyttää pituuttaan hyväksi esimerkiksi viedäkseen ruokaa pöydiltä. Rotu ei ole säänkestävä, mikä haittaa esimerkiksi koulutusta, sillä sääolosuhteet vaikuttavat merkittävästi whippetin kanssa ulkona harjoitteluun.

Ratajuoksu, näyttelyt, agility, jäljestys ja etsintä ovat sopivia lajeja harrastuksista nauttivalle whippetille. Se on lempeä ja miellyttävä sekä melko herkkä eli sitä ei tarvitse komentaa rankasti. Nopea ystävämme ei ole tarha- tai ulkokoira, eikä sen kuulu olla aggressiivinen ihmisiä kohtaan.

Small English Greyhound on a black background
Whippetin yleinen terveydentila on hyvä.

Terveys

Whippet on yleisesti terve rotu. Yleisimpiin kuolinsyihin kuuluvat sydänsairaudet ja tapaturmat. Vapaana juoksentelu huimalla nopeudella voi johtaa törmäilyyn ja kompasteluun. Näistä onnettomuuksista voi seurata murtumia ja leikkauksia, joten whippetin kanssa täytyy olla varovainen, kun se päästetään juoksentelemaan. Elinikä on keskimäärin 12-15 vuotta.

 

 

 

Lähteet ja lisätiedot:

Artikkeli hyvinvointitrendeistä koiran ruokinnassa

Shoppaile Dogium-verkkokaupassa

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

2 kommenttia artikkeliin “Whippet – lempeä, mutta nopea kilpajuoksija”

  1. Ove

    Itse sain whippetin vuonna 1959. Holman perheellä Helsingin Töölössä oli 3 urospentua, joilla kaikilla oli jonkinlainen virhe etteivät kelvanneet näyttelykoiriksi. He luopuivat niistä ilmaiseksi ja siskoni ja minä käytiin katsomassa pentuja. Heti meitä vastaan tuli niistä isoin nimeltään James (Dean). Muut kaksi olivat Robin (Douglas Home) ja Peter (Townsend). James oli liian korkea ja siltä puuttu yksi kives. Jameksesta tuli koirani ja olimme yhdessä jouluun 1969 asti joilloin silti petti mm. maksa ja sydän. Viikin kliniikan eläinlääkäri kertoi surullisen uutisen ja sydämeni särkyi kun päätin lähettää koirani koirien omaan taivaaseen. Itku tuli ja silloin päätinkin etten toista koiraa ota. Oli helppohoitoinen ja mukava koira.

Jätä kommentti