fbpx

Welsh corgi pembroke

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Welsh corgi pembroke on rohkea seura- ja harrastekoira.

  • Roturyhmä: Lammas- ja karjakoirat (FCI 1)
  • Alkuperämaa: Iso-Britannia
  • Luonne: ystävällinen, vilkas, uskollinen, kiltti
  • Rakenne: matalaraajainen ja voimakas, korkeus n. 25-30 cm, paino uroksilla 10-12 kg ja nartuilla 10-11 kg
  • Väri: yksivärinen punainen, soopeli, kellanruskea tai tricolour
    • merkit: valkoista raajoissa, rinnassa, niskassa, hieman päässä ja kuonossa
  • Turkki: keskipitkä ja suora turkki

 

Historia

Corgi on toiminut karja- ja paimenkoirana sekä tuhoeläinten hävittäjänä. Mataluudesta on ollut koiralle hyötyä lehmiä paimentaessa, sillä ne eivät yltäneet potkaisemaan paimentavaa koiraa. Corgi myös näykki lehmiä kintereistä.

Pembroken alkuperä on pembrokeshirestä, Walesista. Corgeja on kaksi; welsh corgi pembroke ja welsh corgi cardigan, jotka ovat samantyyppisiä koiria keskenään. Näistä kahdesta rodusta pembroke on pyöreämpi ja lyhyempi koira. Pembroke on myös sähäkämpi. Pembroke ja cardigan eriytettiin omiksi roduikseen vasta vuonna 1934.

Suomeen welsh corgi pembroket tulivat 1960-luvun alussa. Englannin kuningatar Elisabet II on omistanut monia pembrokeja vuosien varrella.

Tutustu Dogium-verkkokaupan tarjontaan

Luonne ja käyttötarkoitus

Welsh corgi Pembroke tarvitsee kunnollisen kasvatuksen, koska se on voimakastahtoinen, älykäs sekä kekseliäs koira. Se tahtoo olla mukana perheen toiminnoissa ja rakastaa kaikkia. Pembroke on voimakas ja rohkea koira, joka ei saa olla hermostunut, arka tai vihainen.

Welsh corgi pembroke on energinen ja monipuolinen koira.
Welsh corgi pembroke on energinen ja monipuolinen koira.

Pembroke on veikeä koira, joka saattaa keksiä kepposia. Siltä löytyy jääräpäisyyttä ja se on herkkä haukkumaan, ihan niin kuin serkkunsa cardigankin. Haukkumiseen pystyy kuitenkin koulutuksella vaikuttamaan, mutta äänetöntä koirasta ei saa. Samoin näykkimiseen pystyy koulutuksella vaikuttamaan; se saattaa purkaa paimennusviettiään kohdistaen sitä esimerkiksi perheensä nilkkoihin tai varpaisiin.

Rotu on pirteä, monipuolinen, voimakas ja kestävä. Se tarvitsee aktiviteetteja ja toimintaa. Pembroke yleentä jahtaa kaikkea joka liikkuu, joten sitä ei pidä päästää vapaaksi ihan missä sattuu, ellei se ole hyvin koulutettu. Pembrokelle sopii harrastuksista esimerkiksi toko ja rally-toko. Pembrokeja näkee myös näyttelyissä aktiivisesti.

Terveys

Pembroke on suhteellisen pitkäikäinen rotu. Perinnöllistä harmaakaihia ja muita silmäsairauksia, nivelvaivoja ja virtsakiviä esiintyy rodussa. Synnytysvaikeuksiakin on raportoitu.

Corgeissa on myös tapauksia, joissa niiden selkä on pettänyt. Koiran lihasten ja yleiskunnon ylläpito antavat turvaa selkävaivojen välttämiseen. Corgeilla on myös taipumusta ylipainoon, joten ne tarvitsevat paljon liikuntaa.

Lähteet ja lisätiedot

Lue 3 osainen artikkelisarja koiran pennun kasvattamisesta ja kouluttamisesta

Mistä erottaa nenäpunkin ja kennelyskän? Lue aiheesta artikkeli.

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti