fbpx

Villakoira – iloinen ja vilkas seurakoira

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

 1. Roturyhmä: Seurakoirat ja kääpiökoirat (FCI 9)
 2. Alkuperämaa: Ranska
 3. Luonne: avoin, itsevarma, itsenäinen, uskollinen
 4. Rakenne: 
  • normaalirakenteinen
  • toyvillakoira: säkäkorkeus korkeintaan 28 cm
  • kääpiövillakoira: säkäkorkeus 28-35 cm
  • keskikokoinen villakoira: säkäkorkeus 35-45 cm
  • isovillakoira: säkäkorkeus n. 45-60 cm
 1. Väri: musta, valkoinen, ruskea, aprikoosi, punainen ja harmaa
 2. Turkki: kihartuva karvapeite

Villakoira eli puudeli on iloinen ja suosittu seurakoira.

Historia

Villakoiran sanotaan syntyneen keskiajan alkupuolella Välimeren maissa. Isovillakoiraa on käytetty aikanaan esimerkiksi vesilintujen metsästykseen, sokeiden opaskoiraksi, kärryjen vetämiseen ja vartiointiin. Rotu polveutuu barbetista.

Yhdysvaltoihin villakoirat saapuivat vuonna 1887 ja Suomeen 1800-1900-lukujen vaihteessa. Suomen Villakoirakerho ry on perustettu vuonna 1962.

Villakoirasta on neljä kokomuunnosta: toyvillakoira, kääpiövillakoira, keskikokoinen villakoira ja isovillakoira. Isommat villakoirat ovat vanhimpia ja kääpiövillakoira tuli hyväksytyksi vasta vuonna 1957. Villakoira on kovin oppivainen ja sillä on luontainen taipumus esiintymiseen, jonka vuoksi se on jo pitkään ollut suosittu sirkuskoira.

Luonne ja käyttötarkoitus

Villakoira on iloinen ja vilkas rotu, joka usein rakastaa huomion keskipisteenä olemisesta. Villakoira on uskollinen, nopea oppimaan, miellyttämishaluinen sekä näin ollen helppo koulutettava. Villakoira on todella hyväntuulinen sekä avoin ja tartuttaa iloisuuttaan ihmisiinkin. Se rakastaa olla ihmisten seurassa. Villakoiran ei kuulu olla arka tai vihainen. Erikokoisissa villakoirissa on pieniä eroja; pienempien villakoirien sanotaan olevan vilkkaampia ja herkempiä haukkumaan. Isovillakoira taas on luonteeltaan eniten palveluskoiramaisin.

Villakoiralle on tyypillistä olla kaikkien kaveri.
Villakoiralle on tyypillistä olla kaikkien kaveri.

Ulospäinsuuntautunut ja avoin villakoira rakastaa sekä muita koiria että ihmisiä. Se ottaa lähes aina kontaktin muihin välittämättä siitä onko kyseessä vieras ihminen tai koira.

Rotu ei sovellu ankaralle kouluttajalle, sillä se on herkkä koira, joka tarvitsee määrätietoisen kasvatuksen. Villakoira on loistava seurakoira helpon koulutettavuutensa ansiosta. Se pysyy luonnollisesti aika hyvin omistajansa lähellä. Täytyy kuitenkin muistaa, että villakoirakin tarvitsee rajoja.

Älykkäälle ja toiminnalliselle villakoiralle sopii harrastuksista hyvin esimerkiksi näyttelyt, toko, agility ja koiratanssi. Koira ei sovellu ollenkaan pihakoiraksi, vaikkakin sillä on paksu turkki. Pelkkä sisällä makoilukaan ei villakoiralle kuitenkaan sovi, sillä se tarvitsee liikuntaa ja virikkeitä.

Terveys

Villakoira on yleisesti terve rotu. Pienillä villakoirilla esiintyy patella luksaatiota eli polvilumpioiden sijoiltaanmenoa, lonkkanivelten dysplasiaa eli lonkkavikaa sekä ihon SA-sairautta. Villakoirilla esiintyy myös epilepsiaa, harmaakaihia ja munuaissairautta. Villakoirat ovat pitkäikäisiä, sillä niiden keskimääräinen elinikä on noin 11-14 vuotta.

 

Lähteet ja lisätiedot

Tutustu Dogium-verkkokaupan tarjontaan

Lue ravitsemusneuvojan ajatuksia koiran ruokinnasta

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti