fbpx
Vslkoinen paimenkoira on hvyä monipuolinen rotu

Valkoinenpaimenkoira, monipuolinen harrastuskaveri käyttöön ja näyttöön

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

  • Roturyhmä: Lammas- ja karjakoirat (FCI 1)
  • Alkuperämaa: Sveitsi
  • Luonne:  eloisa, tasapainoinen, tarkkaavainen, palvelualtis, ystävällinen ja vaatimaton
  • Rakenne: voimakas, lihaksikas, keskikokoinen ja suorakaiteen muotoinen koira, pystyt korvat, keskivahva luusto sekä tasapainoiset rungon ääriviivat, suora ja vaaka selkälinja. Säkäkorkeus uroksilla 58–66 cm, nartuilla 53–61 cm, paino uroksilla noin 30–40 kg, nartuilla noin 25–35 kg
  • Väri:  valkoinen
  • Turkki: kaksinkertainen keskipitkä tai pitkä karvapeite

Valkoinenpaimenkoira (Weisser schweizer schäferhund) on pääosin seura- ja harrastuskoira.

Historia

Saksanpaimenkoiran alkuvaiheessa valkoinen väri ei ollut kielletty. Vuonna 1933 se kuitenkin kiellettiin virheellisenä. Valkoisetpaimenkoirat hävisivät Euroopasta melkein kokonaan lukuunottamatta Englantia, jossa niitä oli 1960-luvulla.

Ensimmäiset valkoiset pennut rekisteröitiin American Kennel Clubiin vuonna 1917 valkoisina saksanpaimenkoirina. Vuonna 1968 valkoinenpaimenkoira suljettiin USA:ssa pois näyttelyistä. Vuotta myöhemmin 1969 valkoisten paimenkoirien harrastajat perustivat USA:ssa Valkoinenpaimenkoira Klubin (White Shepher Club).  Rotu levisi myös Kanadaan ja vuonna 1981 se sai taas saksanpaimenkoirana oikeudet osallistua näyttelyihin Kanadassa, vaikka valkoinen väri oli ei-toivottu.

Rodun ensimmäiset koirat saapuivat Sveitsiin 1970-luvun alussa. Amerikkalaista vuonna 1966 syntynyttä Lobo-nimistä urosta pidetään siellä rodun kantaisänä. Tämän uroksen jälkeläiset lisäsivät pikkuhiljaa eurooppalaista kantaa USA:sta ja Kanadasta tuotujen valkoisten saksanpaimenkoirien kanssa.

Euroopassa on nykyisin runsaasti puhdasrotuisia valkoisiapaimenkoiria ja ollut jo useiden sukupolvien ajan. Vuoden 1991 kesäkuusta lähtien valkoisetpaimenkoirat ovat rekisteröity Sveitsissä ihan omana rotunaan. Suomessa rotu sai palveluskoiraoikeudet vuonna 2006. Vuonna 2009 valkoisiapaimenkoiria rekisteröitiin Suomen Kennelliittoon yhteensä 369.

Viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana valkoisenpaimenkoiran rakenne ja luonne on muuttunut hyvin erilaiseksi kuin saksanpaimenkoiran. Erityisesti sen huomaa selkälinjasta, joka valkoisilla paimenkoirilla on vaaka toisin kuin laskevan linjaisen saksanpaimenkoiran.

Luonne ja käyttötarkoitus

Rodulla on eloisa ja tasapainoinen luonne. Se on tarkkaavainen, ystävällinen, vaatimaton, helposti koulutettava ja palvelualtis koira. Valkoinenpaimenkoira on isäntäänsä  kiintynyt sekä sosiaalinen perhe- ja seurakoira, eikä koskaan pelokas tai aiheettomasti vihainen.

Iloinen ja oppivainen työ- ja harrastuskoira, joka soveltuu koulutettavaksi erilaisiin tehtäviin. Sen käyttöominaisuudet eivät sovellu yhtä vaativaan työskentelyyn kuin saksanpaimenkoiralla.

Terveys

Rodussa esiintyviä luustosairauksia ovat lonkka- ja kyynernivelsairaudet. Muita ovat muun muassa silmäsairaudet, ruokatorvenlaajentuma ja ruuansulatuselimistön ongelmat

Vuosien 2011-2015 lonkkalausunnoissa valkoisilla paimenkoirilla esiintyi lieviä lonkkavikoja (C-lonkat) 22% kuvatuista ja sairaita (D-E lonkkaisia) oli 11%. Terveitä (A-B lonkkaisia) oli kuvatuista 68%.

Kyynärnivel-lausunnoista 2011-2015 terveitä kuvatuista oli n. 95%.

 

Lähteet ja lisätiedot:

Dogium-verkkokaupasta löydät tuotteita niin koiralle, kuin omistajallekin.

Lue artikkeli ravitsemusneuvojan ajatuksia ruokinnasta

Suositut virtuaaliset lemmikki-joulumessut lähestyvät! Klikkaa itsesi FB-ryhmään mukaan! Luentoja, arvontoja, huutokauppoja ja tietysti mahtavia tarjouksia!

 

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti