fbpx
tiibetinspanieli

Tiibetinspanieli

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

  • Roturyhmä: Kääpiö- ja seurakoira (FCI 9)
  • Alkuperämaa: Tiibet
  • Luonne: valpas, uskollinen, itsenäinen, eloisa
  • Rakenne: ihannepaino 4-7 kg ja säkäkorkeus noin 25 cm
  • Väri: kaikki värit ja väriyhdistelmät sallittuja
  • Turkki: silkkinen

Tiibetinspanieli on suosittu seurakoira.

Historia

Tiibetinspanieli on alkujaan vahtikoira, joka haukullaan hälytti luostareissa tulijoista. Tämä ominaisuus on säilynyt myös nykypäivän tiibetinspanieleilla eli kotoisammin tipsuilla, ja ne kiipeävät mielellään korkeammille paikoille nähdäkseen paremmin ympäristönsä. Rotua on aikoinaan käytetty kylmissä luostareissa myös ihmisten lämmittämiseen. Tämä tapa ilmenee tiibetinspanielin haluna hakeutua nukkumaan omistajiensa kanssa samaan sänkyyn ja kaivautua peittoihin.

Tiibetinspanieli 1939
Tiibetinspanieli 1939

Rodun on väitetty osanneen pyörittää buddhalaisia rukousmyllyjä etutassuillaan. Tämänkin päivän tiibetinspanieleilla on säilynyt kyky seistä tai istua takajaloilla ja heiluttaa etujalkoja. Saattaa tosin olla, että se liittyy enemmänkin makupalojen kerjäämiseen ja huomion herättämiseen, kuin tähän erityistaitoon.

Tiibetinspanieli on Himalajan alueen maista kotoisin oleva vanha rotu. Arvaillaan, että tiibetinspanieleita olisi kasvatettu jo ennen ajanlaskun alkua, mutta ensimmäisiä kuvauksia tämäntyyppisistä koirista on löydetty 1100-luvulta. Koska Tiibet on elänyt eristettyä elämää, niin rodun tarkkaa alkuperää on lähes mahdoton selvittää, mutta se liittyy läheisesti muihin kiinalaisiin rotuihin lhasa apsoon ja tiibetinterrieriin.

Eurooppaan tiibetinspanielit saapuivat Intiasta noin 120 vuotta sitten ja niiden kasvatustoiminta käynnistyi Englannissa, joka on rodun vastuumaa. Toinen maailmansota oli koitua tiibetinspanielien kohtaloksi, mutta sodan jälkeen löytyneen yhden tiibetinspanieliuroksen ja Intiasta tuotujen uusien tuontikoirien myötä kanta saatiin elvytettyä.

Vuonna 1964 Paula Kangassalo toi Englannista Suomeen viisi samasta kennelistä olevaa koiraa ja samana vuonna syntyi ensimmäinen Suomessa kasvatettu tiibetinspanielipentue. Suomen tiibetinspanielikanta on väkilukuun suhteutettuna maailman suurin. Rotu oli pitkään Suomen suosituin kääpiökoirarotu. Edelleen pentuja rekisteröidään yli 600 vuosittain, vaikka rekisteröintiluvut ovatkin kymmenen vuoden aikana jonkin verran laskeneet.

Luonne ja käyttötarkoitus

Tiibetinspanieli on suosittu seurakoira, jolla on itsenäinen ja ystävällinen luonne. Se on rauhallinen, mutta myös itsepäinen. Spanieli-sanasta huolimatta rodulla ei ole metsästys- tai saalistusviettiä, eikä tiibetinspanieli vaadi erityistä aktivointia.

tiibetinspanieli
Tiibetinspanieli on rauhallinen, mutta itsepäinen.

Tiibetinspanieli on kestosuosikki erityisesti lapsiperheissä, koska rotu on helppohoitoinen, pienikokoinen, älykäs ja uskollinen. Tiibetinspanieli on myös ihanteellinen kaupunkilaiskoira. Sen ulkomuoto on pehmolelumaisen suloinen ja turkki silkkisen pehmeä sekä suhteellisen helppohoitoinen.

Luonne on erityisen valpas ja eloisa. Toisaalta tiibetinspanieli on alkukantainen rotu ja se saattaa reagoida epätavallisiin asioihin voimakkaasti. Tätä varautuneisuutta ei pidä sekoittaa kuitenkaan arkuuteen tai hermostuneisuuteen.

Vaikka tiibetinspanielilla ei ole erityistä halua miellyttää omistajaa, niin pehmeällä kädellä koulutettuna sen kanssa voi harrastaa hyvinkin tokoa tai agilityä. Tiibetinspanielille sopii harrastuksena myös koiranäyttelyt.

Terveys

Rotu on terve ja pitkäikäinen. Joitain perinnöllisiä sairauksia rodulla tavataan, kuten silmäsairauksia ja tuki- ja liikuntaelinten sairauksia. Rotu kuuluu PEVISA-ohjelmaan, jossa rodun terveystilasta saadaan tietoa ainakin silmä –ja polvitutkimusten osalta. Tiibetinspanieli voi hyvin elää yli kymmenvuotiaaksi.

 

Lähteet ja lisätiedot:

  • http://www.tiibetinspanielit.fi/
  • http://www.tiibetinspanielit.fi/images/pdf/tipsu-esite.pdf

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti