fbpx

Tanskandoggi – omistajaansa kiintyvä lempeä jätti

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

  • Roturyhmä: Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat (FCI 2)
  • Alkuperämaa: Saksa
  • Luonne: Lempeä ja ystävällinen
  • Rakenne: Rakenteeltaan tasapainoinen ja voimakas, suurikokoinen
  • Väri: Kolme erillistä jalostettavaa väriryhmää; juovikkaat ja keltaiset, siniset sekä mustat ja harlekiinit
  • Turkki: Todella tiheä ja lyhyt, karva kiiltävää ja sileää

Historia

Villisikakoirien sekä vanhojen ”Bullenbeissereiden” katsotaan olevan nykytanskandoggin esi-isiä. Kyseiset esi-isät olivat välimuotoja ketteristä ja nopeista vinttikoirista sekä vahvoista englantilaistyyppisistä mastiffeista. Doggi -nimitystä käytettiin pääasiassa voimakkaasta ja suuresta koirasta huolimatta koiran rodusta.

Myöhemmin kyseisiä koiria kutsuttiin useilla eri nimillä niiden koko- ja värimuunnosten perusteella, esimerkiksi englannin-, ulmin- sekä tanskandoggeiksi. 1878 seitsemän aktiivista ulkomuototuomaria sekä kasvattajaa päättivät kokoonnuttuaan, että kaikkia muunnoksia aletaan kutsua yhteisesti ”Deutche Doggeiksi”, ja tämä loi kasvatukselle perustan itsenäisen saksalaisen koirarodun kohdalla.

Doggien ensimmäinen rotumääritelmä vahvistettiin vuonna 1880 Berliinissä. ”Deutsche Doggen-Club 1888 e.V.” on vastannut rotumääritelmästä vuodesta 1888 asti, ja vuosien varrella määritelmää on useaan otteeseen muutettu. Nykymääritelmä noudattaa FCI:n mallia.

Tanskandoggi on rakenteeltaan tasapainoinen ja voimakas.
Tanskandoggi on rakenteeltaan tasapainoinen ja voimakas.

Luonne ja käyttötarkoitus

Tanskandoggi on lempeä ja ystävällinen koira, joka kiintyy omistajiinsa. Se on aina peloton ja itsevarma, mutta kuitenkin rauhallinen ja helposti käsiteltävä seura- ja perhekoira. Sen ärsytyskynnys on korkea, eikä tanskandoggi käyttäydy hyökkäävästi. Tanskandoggin on  palauduttava kohtalaisen nopeasti paineen alla ja käyttäydyttävä rauhallisesti.

Rodun luonteenpiirteisiin kuuluu pidättyväisyys, mikä näkyy tanskandoggin suhtautumisessa vieraisiin ihmisiin. Se antaa käsitellä, mutta ei näytä välttämättä siitä nauttivan. Tanskandoggi ei kuitenkaan ole aggressiivinen. Rodun ihanneyksilöä kuvaa lempeä ”jättiläinen”, joka paikassa kuin paikassa ”ottaa tilanteen haltuun.” Se tulee lasten kanssa todella hyvin toimeen – tanskandoggi ei rajuakaan käsittelyä hätkähdä ja on luonteeltaan kärsivällinen.

Johtuen suuresta koostaan se voi aiheuttaa tahtomattaan kuitenkin vahinkoa, esimerkiksi lasta tönäisemällä. Myös sen korkealla heiluva häntä voi osuessaan satuttaa. Tanskandoggin käyttötarkoituksena on olla seura-, vahti- ja suojeluskoira, mutta nykyään se on pääasiassa seurakoira.

Koska tanskandoggi on seurakoira, on sillä lähes olemattomat metsästysvaistot ja se pärjää esimerkiksi jyrsijöiden kanssa samassa taloudessa. Tämä vaatii tietenkin myös totuttelua, kuten toisen koiran tai kissankin kanssa, mutta doggi on yleensä aikuisenakin valmis hyväksymään uusia laumanjäseniä, olivat ne sitten minkä vaan rotuisia tai lajisia.Yleisin harrastusmuoto tanskandoggin kanssa tänä päivänä ovat koiranäyttelyt. Rodun edustajia näkee näyttelyiden lisäksi myös esimerkiksi juoksu- ja agilityradoilla.

Mustat ja harlekiinit ovat yksi kolmesta tanskandoggista jalostettavasta väriryhmästä. Harlekiinit ovat musta-valkokirjavia.
Mustat ja harlekiinit ovat yksi kolmesta tanskandoggista jalostettavasta väriryhmästä. Harlekiinit ovat musta-valkokirjavia.

Terveys

Tanskandoggit sairastavat monesti sydäntauteja, mahalaukun kiertymää tai erilaisia syöpiä, joista mahdollisesti yleisimmin luusyöpää. Rodulla ovat lisääntyneet erilaiset ihottumat. Jonkin verran rodulla myös esiintyy luustosairauksia, kuten HOD :ta. Erinäiset luomenkiertymät ovat rodun silmäsairauksista yleisiä.

Eritoten vanhemmalla iällä tanskandoggeilla esiintyy myös jonkin verran kaihia. Kasvuhäiriöt kuuluvat tanskandoggien terveysongelmiin johtuen koiran nopeasta kasvusta. Oikeanlaisella liikunalla ja ruokinnalla on ongelma kuitenkin selvitettävissä, ja tämän vuoksi on syytä tarkasti kuunnella kasvattajan ohjeita.

Keskimääräiseen koiran elinikään nähden on tanskandoggin elinikä lyhyempi; ne elävät noin seitsämästä kahdeksaan vuoteen. Puhuttaessa lonkkaviasta nostetaan tanskandoggi esiin valitettavan useasti, vaikka siihen ei ole lainkaan syytä. Rodun keskuudessa lonkkavika ei ole suuri ongelma ja vaikeat lonkkavikatapaukset ovat harvinaisia.

Lähteet ja lisätiedot:

Lue lisää artikkeleita täältä

Tutustu Dogium-verkkokaupan tarjontaan.

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti