fbpx
rescue 2 koiraa

Tail Torrox: Rescue -tarha Espanjassa osa.1

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Tail Torrox, Englantilainen rescue – tarha Espanjassa

Janita Peura, JanDogsin yrittäjä, teki työharjoittelun Tail Torrox nimisellä rescue -tarhalla Espanjassa, Torrox Costassa. Janita kertoo kokemuksiaan, tarhalla työskentelystä sekä Espanjalaisesta koirakulttuurista.

Itse tarha on englantilaisen, jo edesmenneen rouvan perustaman yhdistyksen ylläpitämä. Tarha pyörii täysin vapaaehtoisvoimin.

Tarhalla on kaksi vakituista vapaaehtoista, sekä työpaikkaohjaajana toiminut suomalainen eläintenkouluttaja Minna Rosendahl. Minna toimi tarhalla vapaaehtoisena noin 2 vuotta, mutta hän on palannut takaisin Suomeen.

”Arkihommien” lisäksi työtä riitti eläintenkouluttajana, ja Minnalla olikin työn sarkaa pentujen hihnakoulutuksessa ja sosialistamisessa sekä ongelmakoirien kouluttamisessa. Uudet tulokkaat hän arvioi ennen kuin kuin niitä muut työntekijät veivät lenkille, että tarvitsiko koira vielä koulutusta, vai pystyikö koiran antamaan muiden ulkoilutettavaksi.

Vakituisten lisäksi tarhalla auttaa monia ihmisiä, joista yksi kävi joka aamu tiskaamassa koirien kuppeja, osa ulkoilutti koiria ja osa auttoi tarhan siivoustöissä.

Hyväntekeväisyysjärjestöllä, joka rescue -tarhaa pyörittää, on kaksi kirpputoria kaupungilla. Kirpputorien tuloilla katetaan tarhan kuluja.

Koiria oli tarhalla parhaimmillaan lähes 90. Koiria saapuu mistä vain ja mihin aikaan tahansa. Suurin osa tulee kaduilta, osa virkavallan matkassa, osa omistajilta, jotka eivät syystä tai toisesta voi pitää enää koiraa, osa eläinlääkäriin hylättyinä, osa toisilta tarhoilta jne. Pentuja löytyy roskalaatikoista, jopa niistä, jotka sijaitsevat maan alla. Saapuvien koirien kunto myös vaihtelee laidasta laitaan.

Tail Torrox kampanjoi pentujen hylkäämistä vastaan

Tail Torrox järjesti vuonna 2018 pienen tempauksen mielenosoituksena ja kannanottona erään ison tapahtuman yhteyteen. Edeltävänä yönä järjestäjät levittelivät postereita pitkin tapahtuma-aluetta ja kaupunkia, jotta ihmiset heräisivät kammottavaan asiaan – pentujen hylkäämiseen!

rescue tail torrox kampanja

Viime vuonna rescue -tarhalle hylättyjä pentuja tuli/löytyi melkein 400!

Tämän takaa löytyy vetoomus, jotta kaupunki alkaisi tehdä asialle jotain:  https://www.change.org/p/oscar-medina-espa%C3%B1a-campa%C3%B1a-de-esterilizaci%C3%B3n-en-torrox?recruiter=7800651&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=share_petition&fbclid=IwAR1OPeSKcWHqd3sA-4mRT-Jt0-6h1yTThxuNVMaIGRvWrzvf8yC67xQZ7hY

Täältä löytyy klikkaamalla kampanjavideo aiheesta: https://www.facebook.com/212766405458267/videos/510177879387276/

Työpäivä Tail Torroxilla

Aamuvuoro:

Harjoittelijat tekevät töitä kahdessa vuorossa, aamu- ja iltavuorossa. Aamuvuoro alkaa yleensä n. klo 8.00.

Aamuisin ensimmäisenä on kennelin siivous:

 • Ulosteet kerätään pois
 • Vesikupit kaadetaan lattioille
 • Lattioiden moppaus
 • Letkutetaan vedellä ja kuivataan lastalla
 • Pedit pestään ja käännetään kuivumaan toisin päin
 • Viltit nakellaan pesuun ja laitetaan puhtaat tilalle.

Siivoustoimien jälkeen koirille jaetaan aamuruoka. Melu tarhalla on uskomaton koirien odottaessa ruokaansa. Aamuvuoro kestää noin klo. 15.00-16.00 asti.

Iltavuoro:

Iltavuoro alkaa 10.00 ja 12.00 välillä. Klo 16.00 aloitetaan iltasiivoukset ja ruokinta. Iltavuoroon sisältyy seuraavat rutiinit:

 • Ensin kerätään koirien ulosteet lastoilla.
 • Toisella kierroksella koirat kytketään (vältytään tappeluilta ruokailutilanteessa)
 • Kolmannella viedään ruokakupit.
 • Neljännellä kierroksella kerätään kupit ja samalla päästetään koirat irti seinästä.
 • Ruokinnan jälkeen kennelit mopataan ja letkutetaan vedellä, sekä lastataan kuivaksi.
 • Viimeisenä pedit käännetään oikein päin ja laitetaan viltit niihin.
koditon koira
Rutiininomaisten iltatoimien jälkeen tarha hiljeni täysin koirien ääniltä.

 

rescue lenkkeilytyslista
Tarhan oveen päivitetään joka viikko lista, mistä voi seurata päivittäin, ketkä ovat päässeet lenkille ja millä varusteilla kyseistä koiraa tulee kuljettaa.

Koirien koulutukset ja lenkkeilytykset tapahtuvat klo 10.00 – 20.00 välillä, eli aamu- ja iltasiivousten ja ruokintojen yhteydessä.

”Väliaikoina pääsimme ulkoiluttamaan sekarotuista pentuetta, joissa oli tietyn rotutyypin piirteitä. Aloitimme Lotte-koiralle lentoboksitreenin tarjoamisen kautta positiivisesti vahvistaen, sillä Lotte oli adoptoitu ja joutuisi lentämään uuteen kotiinsa. Sosiaalistimme myös lauman podenco pentuja, sekä lenkkeilytimme aikuisia koiria.

Päivittäin ulkoilutimme erilaisia, ja eri ikäisiä koiria. Treenasimme myös osaa eri asioihin ja olimme perus hoitotoimenpiteissä mukana, kuten kynsienleikkuussa. Sosiaalistimme arkoja koiria. Pesimme liudan uuteen kotiin lähteviä koiria.” Janita muistelee elämää tarhalla.

rescue pentu

Tarhalla aikuisille koirille menee ruokaa säkki päivässä lisukkeineen, eli reilu 15kg. Pennut syövät puolisen säkkiä lisukkeineen, eli päiväannos tarhalla on pitkälti yli 20kg ruokaa päivässä!

Työvälineet ja ergonomia tarhalla

Ensin kenneleistä nakellaan viltit häkkien seinien yli jos ovat kuivat. Jos eivät niin pyykkikasaan sitten. Tässä näillä välineillä kennelit sitten siivotaan siitä itsestään.

”Varret olivat  vain maksimissaan metrin, jos sitäkään. Eli kyykkimistä kyykkimistä. Aamusiivouksen jälkeen roskapussit tyhjättiin (3kpl) ja laitettiin tyhjään koiranruokasäkkiin. Siitä ne roudattiin ulos odottamaan roskiin menoa.”

rescue tarhan työvälineet
”Kakkalapio, lasta ja ämpäri. Varret olivat max. metrin mittaiset.”
rescue tarhan mopit, lastat ja siivousämpärit
Luutuusämpärit ja mopit, sekä lattiankuivauslastat.

”Lattialastat olivat tehottomat. Niitä joutui painamaan todella kovaa, että saa veden edes liikkumaan. Pesuämpäreihin meni miksauksena pesuainetta ja valkaisuainetta. Yön aikana mopit likosivat valkaisuaineessa.”

rescue-tarhan-astiakärry
Rescue -tarhan ”astiakärry”.

Tyhjät kupit kenneleistä kerätään näihin, jolloin saadaan koko aikuisosaston kupit kerättyä ilman, että jokaisen kennelin jälkeen tarvitsisi juosta viemään keittiöön tai tiskiin kuppeja.

Tarhan olot ovat parantuneet kahden vuoden takaisesta, mutta silti on paljon kehitettävää. Siivousvälineetkin ovat olleet joskus ergonomisempia (pidempi vartisia), mutta kovassa käytössä ne kuluvat nopeasti.

rescue tarha siivousvälineet

Toinen mahdollisuus Ry

Toinen mahdollisuus Ry on Suomalainen yhdistys joka tekee vapaaehtoistyötä Tail Torroxin rescue -tarhalla. Yhdistyksen Facebook-sivut kertovat toiminnasta seuraavanlaisesti:

Yhdistys etsii pienimuotoisesti Suomesta koteja kyseisen tarhan koirille. Emme tuo koiria Suomeen kotihoitoon.
Koirat tulevat Suomeen tautitestattuina (leishmania, sydänmato, anaplasma, ehrlichia) sekä Ruokaviraston sääntöjä noudattaen. Yhdistys on Ruokaviraston maahantuontirekisterissä,
rekisteröintinumero 3451/0521/2018.
Yhdistys on myös rekisteröitynyt myös Traces-järjestelmään,
Traces hyväksyntänumero FI00015667.

Espanjalainen koirakulttuuri poikkeaa täysin tottumastamme Suomalaisesta kulttuurista

Espanjassa on joitain vaaralliseksi luokiteltuja koirarotuja, joiden omistamiseen tulee hankkia ja ylläpitää lisenssiä, sekä ostaa vastuuvakuutus. Lisenssin saamisen edellytyksenä on täysi-ikäisyys, puhdas rikosrekisteri sekä lisenssin hakijan tulee olla fyysisesti ja psyykkisesti kykenevä pitämään tämmöisiä rotuja.

Kyseisiä rotuja saa myöskin taluttaa vain lisenssin haltija, eikä koiria saa olla kerrallaan kuin yksi. Näillä roduilla tulee olla siru ja passi, joita on kuljetettava aina mukana. Viranomainen saattaa tarkistaa asian. Ulkoillessa niillä tulee olla kuonokoppa, sekä max. metrin mittainen remmi. Näitä rotuja on mm.:

 • Staffi
 • Amstaffi
 • Pittbull
 • Rottweiler
 • Dobermanni
 • Dogo argentino
 • Akita inu
 • Vaarallisten koirien määritelmä vaihtelee alueittain

 

Koirien jätökset on kerättävä. Poliisille jäädessään kiinni ulosteen siivoamatta jättämisestä rapsahtaa 200€ suuruinen sakko.

Paikalliseen eläintenpitokulttuuriin kuuluu, että on aivan normaalia että koirat asuvat autotalleissa tai parvekkeilla. Niitä voi myös pitää lyhyessä lieassa tai häkissä jopa 23,5h, sillä vain 24h vuorokaudessa on kielletty. Niitä ei välttämättä ruokita edes kerran päivässä.

”Koiria voidaan ottaa vahtimaan sitrus-, mango- ja oliivitarhoja aidatulle alueelle, ja hyvällä lykyllä koiria käydään katsomassa edes kerran päivässä. Koiria ei juuri lenkkeilytetä, vaan aamulla avataan ovi, että mene pihalle ja illalla ovi avataan uudelleen, että koira pääsee sisälle, mikäli se nyt silloin oven takana on. Jos ei ole, eikä tule niin aina voi ostaa uuden. Sehän on vain eläin.” Janita kertoo tavoista, joista osa rikkoo jopa Suomalaista eläintenpitolakia.

rescue pentu nukkuu
Siinä missä Suomessa on totuttu siihen, että eläinkaupoissa myytävät eläimet ovat mm. kaneja, marsuja, jyrsijöitä, kaloja, matelijoita ja lintuja, niin, Espanjassa kissat ja koirat ovat myynnissä elinkaupoissa lasilaatikoissa, ihan niin kuin näyteikkunassa.

 

Eläinlääkäri

Jo eläinlääkäriin mennessä eroja suomalaiseen kulttuuriin on paljon. Aikaa ei varata soittamalla, vaan paikan päälle mennään jonottamaan. Espanjassa on avoimet ovet, eli hoitohuoneen ovi on sepposen selällään ja kaikki mahdolliset asiakkaat klinikan odotustilassa kuulevat ja näkevät halutessaan mitä siellä tapahtuu.

haavoittunut rescue koira
Tassussa viiltohaava ja niskassa hampaasta reikä.

Jouduimme käyttämään erästä pentua eläinlääkärissä tappeluiden vuoksi. Meidän onneksemme sisällä oli sillä hetkellä vain yksi koira. Hygienian osalta oli myös hieman ihmettelemistä. Pöytä pyyhittiin vain kuivalla paperilla, eikä edes kaikkia edellisen koiran karvoja pyyhitty pois. Kunhan enimmät.

Tassussa viiltohaava ja niskassa hampaasta reikä. Haava vain puhdistettiin jollain kirvelevällä aineella. Seuraavaksi haava puhdistettiin laimentamattomalla betadinella. Sään paikkeilta löytyi myös pistokohta, eli varmaan kulmahampaan osuma, mutta sille ei tehty mitään, ei edes puhdistettu. Haavaan laitettiin vain rasva päälle ja käskettiin rasvailla. Ei antibioottia, ei mitään. Se ei ollut niin justiinsa.

Tail Torrox:in kotisivu

Toinen mahdollisuus Ry – FB-sivut

Janitan omistama yritys JanDogs

Lue TÄSTÄ artikkeli JanDogsin yritysesittelystä.

Käy tutustumassa Dogium-kauppiaisiin. Kauppiaamme ovat Suomalaisia pienyrittäjiä.

Mitäpä jos loukkaannut ollessasi poissa kotoa, etkä pysty kertomaan hoitohenkilökunnalle että kodissasi on lemmikki/lemmikkejä? Tästä artikkelista voit tulostaa itsellesi lemmikkikortin, jossa kerrot sinulla olevan kotona hoitoa vaativia lemmikkejä.

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti