fbpx

Suomenlapinkoira – Uskollinen ja ystävällinen karvaturri

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Suomenlapinkoira

  • Roturyhmä: Pystykorvat ja alkukantaiset tyypit (FCI 5)
  • Alkuperämaa: Suomi
  • Luonne: Oppimishaluinen, rohkea, älykäs ja rauhallinen
  • Rakenne: Keskikokoa hiukan pienempi ja hivenen korkeuttaan pidempi koira. Voimakasrakenteinen suhteessa kokoonsa.
  • Väri: Yleisvärin oltava hallitseva, mutta kaikki värit ovat kuitenkin sallittuja. Hännässä, rungon alaosassa, raajoissa, rinnassa, kaulassa sekä päässä voi olla väriä, joka poikkeaa yleisväristä.
  • Turkki: Karva on runsasta ja etenkin uroskoirilla on selkeä kaulus. Raajojen etupuolella ja päässä on lyhyempää karvaa, mutta peitinkarva on karkeaa ja pitkää. Tiheää ja pehmeää pohjavillaa tulee olla runsaasti.

Historia

Uskotaan, että lapinkoiran tyyppinen koira on elänyt peräti 10 000 vuotta sitten Suomessa. Saamelaiset ovat käyttäneet jo vuosisatoja koiria, jotka ovat suomenlapinkoiran tyyppisiä. Niitä on käytetty Fennoskandian ja Venäjän pohjoisosissa porojen vartioinnissa ja paimennuksessa.

Vuonna 1945 Suomen Kennelklubi hyväksyi kyseisten koirien perusteella lapinpaimenkoiran ensimmäiset rotumerkit ja lapinkoiraksi nimi muuttui 1967. 1970-luvulla alkoivat rotukuva ja rodun tyyppi selkeytyä ja rotumääritelmää on moneen kertaan täsmennetty. Edelleen vuonna 1993 muutettiin rodun nimeä nykyiseksi suomenlapinkoiraksi. Nykyään rotu on koko Suomessa todella suosittu pitkälti harrastus- ja kotikoirana.

Suomenlapinkoiralla tulee olla runsaasti pohjavillaa.
Suomenlapinkoiralla tulee olla runsaasti pohjavillaa.

Luonne ja käyttötarkoitus

Suomenlapinkoira on uskollinen ja ystävällinen koira ja sen hyvät luonteenpiirteet ovat tehneet siitä Suomessa suositun rodun. Suomenlapinkoira hankitaan useimmiten seurakoiraksi. Rodun ominaispiirteitä ovat kontaktihakuisuus sekä koulutettavuus, ja hyödyntämällä näitä ominaisuuksia voi suomenlapinkoirasta kouluttaa laumaan kelpo jäsenen.

Rodulla on reviirin vahtimiseen taipumus ja koira ilmoittaa vieraiden tulosta haukkumalla. Tämä juontaa juurensa suomenlapinkoiran alkuperästä kodan ja porotokan vahtina. Yleensä suomenlapinkoira suhtautuu vieraita ihmisiä kohtaan ystävällisesti omistajan läsnäollessa. Narttukoirat ovat usein nöyrempiä kuin urokset. Suomenlapinkoira on nopeasti erilaisiin ympäristöihin mukautuva koira. Se on hyväntuulisen omapäinen ja nokkela koira, joka sopii aktiivisen perheen elämänmenoon.

Suomenlapinkoira on nopeasti erilaisiin ympäristöihin mukautuva koira.
Suomenlapinkoira on nopeasti erilaisiin ympäristöihin mukautuva koira.

Terveys

Suhteellisen terve rotu. Epilepsia, silmäsairaudet sekä lonkkaniveldysplasia ovat rodun perinnöllisiä sairauksia. Rodun perusterveys on siis hyvä, ja jalostuksessa onkin kiinnitetty tähän ominaisuuteen erityishuomiota suomenlapinkoiran elinvoimaisuuden säilymiseksi. Suomenlapinkoiran on mahdollista saavuttaa yli 15-vuodenkin ikä.

Lähteet ja lisätiedot:

3 osainen artikkelisarja koiranpennun kasvattamisesta ja kouluttamisesta, kirjoittanut eläintenkouluttaja Sini Ruohonen
Tutustu Lapinporokoira Pötkyyn
Tutustu Dogium-verkkokaupan tarjontaan

 

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti