fbpx
samojedi

Samojedinkoira

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Samojedinkoira on sosiaalinen reki- ja seurakoira.

  • Roturyhmä: Pystykorvat ja alkukantaiset koirat (FCI 5)
  • Alkuperämaa: Pohjois-Venäjä ja Siperia
  • Luonne:  ystävällinen, utelias, energinen, leikkisä
  • Rakenne: keskikokoinen, ihannekorkeus uroksilla 57 cm ja nartuilla 53 cm. Paino n. 25-30 kg
  • Väri: valkoinen
  • Turkki: pitkä- ja runsasturkkinen

 

Historia

Samojedinkoira on vanha koirarotu, joka kuului aikanaan samojediheimoon Pohjois-Venäjällä ja Siperiassa. Se kehitettiin alkujaan arktiseen ilmastoon. Samojedi työskenteli vetokoirana ja poropaimenena. Koiravaljakkoon kuulunut samojedi toimi kulkuneuvona ennen moottorikelkkoja. Rodussa on säilynyt nykypäivään monia sen alkuperäisiä ominaisuuksia.

Ensimmäinen samojedipentu tuotiin Englantiin vuonna 1889 ja rotumääritelmä vahvistettiin vuonna 1909. Ensimmäinen samojedipentue syntyi Suomessa vuonna 1952.

Luonne ja käyttötarkoitus

Samojedi tarvitsee paljon liikuntaa, leikkejä ja muita aktiviteetteja. Se haluaa olla mukana kaikessa toiminnassa. Jos sille tulee tylsää, se kyllä keksii tekemistä, mikä ei välttämättä miellytä sen omistajaa. Samojedi voi olla kova vetämään hihnassa, joten se täytyy kouluttaa kulkemaan nätisti taluttimessa. Samojedin luonne voi olla helppo ja vastaanottavainen tai vastaavasti hallitseva ja itsepäinen. Koira on hyvin päättäväinen. Se tarvitsee johdonmukaisen omistajan, joka osoittaa sille paikkansa laumassa.

Samojedinkoira tulee toimeen myös samaa sukupuolta olevien koirien kanssa.
Samojedinkoira tulee toimeen myös samaa sukupuolta olevien koirien kanssa.

Samojedi nauttii ihmisten seurasta. Sillä on voimakas tarve kuulua laumaan, jonka vuoksi tarvitsee paljon aikaa perheensä kanssa. Samojedi kyllä ilmoittaa, jos ympärillä tapahtuu jotain, sillä haukkuherkkyyttä koiralta löytyy. Samojedi on kuitenkin liian ystävällinen koira, sillä ei ole taipumusta suojella omistajaansa. Sen sijaan itsenäiseltä samojedilta löytyy taipumusta karkailuun.

Samojedinkoira sopii lapsiperheeseen ja tulee muiden koirien kanssa toimeen. Se on ystävällinen ja luotettava koira. Samojedin ei kuulu olla arka eikä aggressiivinen.

Harrastuksista samojedinkoiralle sopii parhaiten koiranäyttelyt, valjakkourheilu, agility, toko ja rallytoko. Rekikoirana samojedi jaksaa pitkään kestävyytensä ansiosta. Samojedi ei viihdy esimerkiksi vahti- tai tarhakoirana, koska se on niin seurallinen.

Tutustu Dogium-verkkokaupan tarjontaan

Terveys

Lonkkaniveldysplasiaa esiintyy noin kolmanneksella lonkkakuvatuista samojedeista, silmäsairauksia ja autoimmuunisarauksia jonkun verran. Rotu on taipuvainen sokeritautiin. Samojedit on yleisesti terveitä ja pitkäikäisiä. Samojedinkoira elää usein yli 10-vuotiaaksi.

 

Lähteet ja lisätiedot:

Lue vinkkejä turkinhoitoon

Koiran eroahdistus on hankala tilanne niin koiralle kuin omistajalleenkin. Lue aiheesta artikkeli.

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti