fbpx
saksanpaimenkoira

Saksanpaimenkoira – vahvahermoinen kumppani

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Saksanpaimenkoira on usein seefferiksikin kutsuttu kaikista yleisin työ-, käyttö- ja palveluskoirarotu maailmassa.

  • Roturyhmä: Lammas- ja karjakoirat (FCI 1)
  • Alkuperämaa: Saksa
  • Luonne:  tasapainoinen, vahvahermoinen, itsevarma, avoin
  • Rakenne: urokset 60-65 cm, nartut 55-60 cm
  • Väri: musta punaruskein tai ruskein merkein, musta ja harmaa
    • Merkkien värit: keltaisen sävyt ja harmaa. Myös harmaa turkki tummin merkein.
  • Turkki: normaali- ja pitkäkarvainen

 

 

Saksanpaimenkoira on valpas ja aktiivinen. Aina valmis toimimaan.
Rotu on valpas ja aktiivinen. Aina valmis toimimaan.

Historia

Saksalainen ratsumies Max von Stephanie on jalostanut saksanpaimenkoiran vanhoista saksalaisista paimenkoiraroduista. Ensimmäiset yksilöt olivat pitkäkarvaisia. Ne esiteltiin Hannoverin koiranäyttelyssä 1882. Lyhytkarvainen koira esiteltiin Berliinissä ensimmäistä kertaa vuonna 1889.

Ensimmäisen maailmansodan aikana brittiläiset ja yhdysvaltalaiset sotilaat huomasivat saksanpaimenkoiran hyvät ominaisuudet  ja veivät sodasta palatessaan koiria kotimaahansa. Venäläiset taasen jalostivat rodusta karumpiin olosuhteisiin soveltuvan Itä-Euroopan paimenkoiran.

Saksanpaimenkoirasta tuli nopeasti suosittu työkoirana sekä perheen lemmikkinä. Nykyisin se on yksi monipuolisimmista koiraroduista. Aikaisemmin saksanpaimenkoirat olivat nykyisiä versiota kevytrakenteisempia. Koiran selkälinja on joissakin maissa laskenut alkuperäisestä.

Suomeen ensimmäiset saksanpaimenkoirat tulivat viranomaiskäyttöön 1910-luvulla . Vuosina 1970–1990 rodun rekisteröinnit kasvoivat kysyntää suuremmiksi. 2000-luvulla kysyntä ja tarjonta ovat olleet melkein tasapainossa.

Tutustu Dogium-verkkokaupan valikoimaan.

Saksanpaimenkoira on monikäyttöinen palveluskoira

Luonne ja käyttötarkoitus

Saksanpaimenkoira on vahvahermoinen ja ennakkoluuloton. Se on erittäin älykäs sekä helposti ohjattavissa ja koulutettavissa. Alkuperäinen käyttötarkoitus saksanpaimenkoiralla on vahti-, suojelu-, paimen- ja palveluskoirana toimiminen. Ne edellyttävät siltä rohkeutta, taistelutahtoa sekä kovuutta. Suojelukoe on auttanut saksanpaimenkoiraa saavuttamaan ja ylläpitämään rodunomaisia ominaisuuksia.

Saksanpaimenkoira soveltuu perhekoiraksi, kunhan sillä on virikkeitä tarjolla. Se sopii hyvin aktiiviseen perheeseen. Saksanpaimenkoira on tasapainoinen, itsevarma ja tarkkaavainen.

Rotu on jakaantunut kahteen linjaan: käyttö- ja näyttelylinjaisiin.  Myös luonteissa on eroja ulkonäön lisäksi. Rotu on saanut huomioita näyttelylinjaisten koirien kulmausten ylijalostamisen ja selkälinjan pudottamisesta.

Saksanpaimenkoiralle sopivia käyttötarkoituksia ovat palvelukoiralajit, toko ja pelastuskoiratoiminta.  Se on oivallinen työkäytössä poliisilla, rajavartiolaitoksella, puolustusvoimilla, tullilla ja vartijoilla työparina. Jäljestys on saksanpaimenkoiralle luontainen laji kuin myös viesti, joka on palveluskoirien koemuoto. Talvisin valjakkohiihto sopii myös saksanpaimenkoiralle harrastuksena.

Saksanpaimenkoiran ulkonäkö on muuttunut hyvin paljon jalostuksen myötä
Rodun ulkonäkö on muuttunut hyvin paljon jalostuksen myötä

Artikkelisarja koiranpennun kasvattamisesta ja kouluttamisesta

Terveys

Saksanpaimenkoiralla on jonkin verran sairauksia. Sen terveysongelmat ovat usein hermostoperäisiä, ja immunivasteeseen vaikuttavia sairauksia, kuten allergiat, haimavika, silmäsairaus pannus, korva- ja silmätulehdukset, iho-ongelmat sekä ruuansulatuselimistön ongelmat.

Perinnöllisistä sairauksista ovat rodun kohdalla merkittäviä hemofilia ja haiman vajaatoiminta. Luusto-ongelmia saksanpaimenkoiralla on pääosin selässä.

Saksanpaimenkoirilla on myös luonneominaisuuksiin liittyviä ongelmia kuten rohkeuden puutetta, hermorakenneongelmat, korostunut terävyys, arkuus, viettiominaisuuksien puute ja puute elinvoimassa.

 

Lähteet ja lisätiedot:

Kuinka työllistät koiraa kotiaskareissa? Lue artikkeli ”Laita koira siivoamaan puolestasi”

 

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Yksi kommentti artikkeliin “Saksanpaimenkoira – vahvahermoinen kumppani”

Jätä kommentti