fbpx

Rottweiler

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

  • Roturyhmä: Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat (FCI 2)
  • Alkuperämaa: Saksa
  • Luonne:  rohkea, itsevarma, työhaluinen, älykäs
  • Rakenne: vankkarakenteinen ja sopusuhtainen. Urosten säkäkorkeus on 61-68 cm ja narttujen 56-63 cm.
  • Väri: musta punaruskein merkein
  • Turkki: keskipitkä ja karhea

Rottweiler on itsevarma seura-, palvelus- ja käyttökoira.

A big boned Rottweiler puppy sits in some colorful Autumn leaves.
Rottweilerin kunnioitus ja luottamus on ansaittava jo pentuna.

Historia

Rottweiler on yksi vanhimmista koiraroduista ja peräisin jo Rooman valtakunnan ajoilta. Rodun tehtävä oli silloin suojella isäntäänsä ja ajaa karjaa. Niiden lisäksi se on toiminut kuljetus-, veto- ja poliisikoiratehtävissä sekä näkövammaisten opaskoirana.

Tiettävästi ensimmäinen rotumääritelmä on tehty vuonna 1901 ja sen kirjoitti Albert Kull. Vuonna 1907 perustettiin Saksan Rottweilerklubi, jolloin rottweilerista tuli virallisesti koirarotu. Saksa on sen alkuperämaa ja rotu saikin nimensä Etelä-Saksassa sijaitsevan Rottweilin kaupungin mukaan. Rottweiler hyväksyttiin virallisesti poliisikoiraksi vuonna 1910.

Luonne ja käyttötarkoitus

Palvelus- ja seurakoirana nykyään toimiva rottweiler omaa vahvan vartiointivietin ja puolustaa perhettään uhkaavan tilanteen tullen. Sen kunnioitus ja luottamus on ansaittava jo pentuna, sillä rotu on hyvin itsenäinen ja varsinkin urokset saattavat pyrkiä hallitsemaan muita.

Koira täytyy jo pentuna opettaa kävelemään taluttimessa vetämättä. Rottweiler tarvitsee paljon aktivointia, liikuntaa ja kaikenlaista tekemistä määrätietoisen omistajansa kanssa. Koko perheen täytyy olla sen koulutuksessa mukana.

the dog breed Rottweiler with serious look
Hyvin kasvatettuna rottweiler on erinomainen seura- ja perhekoira.

Vihaisuus muita, varsinkin koiria, kohtaan on kytkettävä pois heti pentuna. Rottweiler ei ole valmis koirapuistokoira, joka tulisi luonnostaan helposti toimeen muiden koirien kanssa. Sen vahva suojeluvaisto hidastaa ystävällistä käytöstä vieraita kohtaan, jonka vuoksi rottweiler täytyy totuttaa vieraisiin ja muihin koiriin jo nuorena.

Rottweiler täytyy kasvattaa oikein eikä sovi joka perheen koiraksi, sillä se on haastava rotu. Rottweilerilta puuttuu monelle koirarodulle ominainen miellyttämishalu. Pienet lapset voivat kiusata koiraa, mikä voi johtaa ei-toivottuun reaktioon eli aggressiivisuuteen. Hyvin kasvatettuna rottweiler on erinomainen seura- ja perhekoira. Huonon maineen rodulle ovat antaneet omistajat, jotka ovat käyttäneet hyväkseen rottweilerin aggressiivista puolta.

Harrastuksista rottweilerille sopii palveluskoiralajit, jonka vuoksi nuoren rottweilerin kanssa täytyy päivittäin pelata ja liikkua mahdollisimman paljon, jotta palveluskoiralajien harrastaminen voidaan mahdollistaa koiran kasvettua aikuiseksi.

Terveys

Rottweiler kuuluu PEVISA-ohjelmaan lonkkien, kyynärnivelten sekä silmien osalta. Epilepsiaa esiintyy rodussa jonkin verran. Sydäntauti ja muut sairaudet lihomisesta johtuen ovat mahdollisia rottweilerille, jonka vuoksi ylipainolta täytyy välttyä. Rottweilerin keskimääräinen elinikä on noin 8-10 vuotta.

Lähteet ja lisätiedot:

  • Kennelliiton rotumääritelmä
  • http://www.rottweiler.fi/sivu.php?s=rottweiler
  • http://www.tutka.net/~ani/koulutus.htm

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti