fbpx

Ranskanbulldoggi – reipas ja rohkea seurakoira

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Ranskanbulldoggi

  • Roturyhmä: Seura- ja kääpiökoirat (FCI 9)
  • Alkuperämaa: Ranska
  • Luonne: Leikkisä, eloisa ja seurallinen
  • Rakenne: Voimakas pieneen kokoonsa suhteutettuna. Tanakka ja lyhytrunkoinen, narttujen paino 8-13kg ja uroksilla 9-14kg
  • Väri: Yksivärinen kellanruskea, valkopohjainen kirjava tai juovikas, kirsun väri aina musta
  • Turkki: Lyhyt, pehmeä, tiivis ja kiiltävä

Historia

Samaan tapaan kuin muutkin molossityyppiset rodut, polveutuu myös ranskanbulldoggi luultavammin Rooman valtakunnan Epirus-provinssin molossikoirista (englanninbulldoggin esivanhemmat), ranskalaisista erikokoisista mastiffin tyyppisistä koirista sekä keskiajan alanoista. Luultavasti nykyajan ranskanbulldoggi sai alkunsa 1880-luvulla, kun innokkaat kasvattajat Pariisin työläiskortteleissa tekivät risteytyksiä.

Koirat valloittivat tuohon aikaan myös taiteilijat ja yläluokan luonteellaan ja ulkonäöllään, näinpä ranskanbulldoggi yleistyi nopeasti. 1880 perustettiin Pariisissa ensimmäinen rotuyhdistys ja ensimmäinen rodun edustajan rekisteröinti tapahtui vuonna 1885. Vuonna 1898 vahvistettiin ranskanbulldoggin ensimmäinen rotumääritelmä ja tällöin rodun tunnusti myös Ranskan Kennelliitto. Ranskanbulldoggin ensiesitys koiranäyttelyssä oli vuonna 1887. Rotumääritelmää on muutettu useaan otteeseen ajan saatossa.

 Vuonna 1898 vahvistettiin ranskanbulldoggin ensimmäinen rotumääritelmä.
Vuonna 1898 vahvistettiin ranskanbulldoggin ensimmäinen rotumääritelmä.

Luonne ja käyttötarkoitus

Ranskanbulldoggi on isäntäväkeensä erityisen kiintynyt, reipas seurakoira. Vaikka rotu on yleensä muita koiria kohtaan todella sosiaalinen, voi sen rohkea lähestymistapa aiheuttaa toisten koirien kanssa konfliktitilanteita. Kokoonsa nähden ranskanbulldoggi on erittäin voimakas ja on muistettava, ettei vaikkapa lapsi voi olla yksinään vastuussa koiran lenkityksestä, vaikka rotu onkin erittäin ihmisrakas.

Varovaisuutta tarvitaan vedenkin äärellä johtuen ranskanbulldoggin jalkojen pituuden ja kropan massan epäsuhteesta. Läheskään joka ”ranskis” ei pysy veden pinnalla, vaikka olisikin uimataitoinen ja veneestä tai laiturilta putoaminen voi olla kohtalokasta.

Yleensä kouluttaessa ranskanbulldoggia saa todellisen haasteen eteensä, koska huolimatta sen älykkyydestä täytyy omistajan löytää oikeat motivointikeinot koiralleen.

Ranskanbulldoggi on pääsääntöisesti todellinen ilopilleri ja itsevarmuudessaan se ei koe juurikaan tarvetta haukkua. Ranskanbulldoggi on aktiivinen seurakoira, joka sopii perheeseen, jossa se pääsee osallistumaan mukaan arjen tapahtumiin.

Ranskanbulldoggi on seurallinen ja leikkisä koira.
Ranskanbulldoggi on seurallinen ja leikkisä koira.

Terveys

Hengitys-, silmä- ja selkäongelmat sekä allergiat ovat rodun yleisimpiä terveysongelmia. Liiallisuuksiin viety ulkomuoto aiheuttaa eniten ranskanbulldoggin terveysongelmia, kuten myös lämpöhalvaus, jolle rotu on hyvin altis kuumalla säällä.

Lyhyt kuono-osa aiheuttaa ranskanbulldoggien hengitysvaikeuksista suurimman osan, eikä useasta hengitysongelmaan johtavasta viasta samanaikaisesti kärsiminen ole rodulla harvinaista. Hengitysongelmia voivat aiheuttaa esimerkiksi kitalakihalkio sekä ahtaat sieraimet. Pienemmissä määrin rodulla esiintyy immunologisia ongelmia, patella luksaatiota, lonkkaniveldysplasiaa sekä epilepsiaa.

Lähteet ja lisätiedot:

Ravitsemusneuvojan mietteitä koiran ruokinnasta

Tutustu Dogium-verkkokaupan tarjontaan

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti