fbpx
pomeranian

Pomeranian

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Pomeranian

 

  • Roturyhmä: Pystykorvat ja alkukantaiset koirat (FCI 5)
  • Alkuperämaa: Saksa
  • Luonne: sosiaalinen, itsevarma, leikkisä, ystävällinen
  • Rakenne: säkä n. 22 cm, paino n. 1,9-3,5 kg
  • Väri: musta, ruskea, valkoinen, oranssi, harmaa sekä muut värit, kuten kerma
  • Turkki: tuuhea ja runsas

Pomeranian on pieni ja pörröinen saksanpystykorva.

Historia

1800-luvulla saksalaisia pommerinpystykorvia vietiin Englantiin ja niistä pomeranian sai alkunsa. Vuonna 1891 Englannin kuningatar Victoria alkoi kasvattamaan rotua ja samana vuonna se sai oman rotukerhonsa. Suomeen pomeranian tuli vuonna 1920. Saksanpystykorvista pomeranian on ainoa, joka on hyväksytty rotuna Yhdysvalloissa.

Miniature pomeranian spitz standing on green field.
Pomeranian on helposti koulutettavissa.

Luonne ja käyttötarkoitus

Pomeranian on älykäs ja vilkas sekä kiintyy syvästi omaan perheeseensä. Se voi olla herkkähaukkuinen ja hyvä vahtikoira, koska on usein epäluuloinen vieraita kohtaan. Pomeranian nauttii huomion keskipisteenä olemisesta.

Pomeranian on helposti koulutettavissa ja pitää kaikesta ulkoilusta sekä toiminnasta. Sille ei saa pentunakaan antaa lupaa haukkua, sillä se jää hyvin herkästi päälle myöhemmälläkin iällä. Vaikka koira on pienikokoinen, se saattaa silti esimerkiksi komennella perhettään eli tarvitsee koulutuksen ihan niin kuin muutkin koirat.

Pomeranian ei viihdy yksin. Sen ei kuulu olla aggressiivinen. Pienen koon ja energisyyden vuoksi se ei sovi välttämättä perheeseen, jossa on pieniä lapsia. Pomeranian tarvitsee vahvan laumanjohtajan, jolta se saa paljon huomiota. Pienellä söpöllä koiralla saattaa kuitenkin olla koostaan huolimatta valtavan kokoinen ego. Pomeranianilla on myös miellyttämishalua, joten oikealla koulutuksella siitä saa mahtavan koiran.

Pomeranianin kanssa täytyy olla varovainen etenkin muiden koirien kanssa, sillä se on niin pieni, että riski loukkaantua on kovin suuri. Sen pieni koko voi myös laukaista metsästysvietin toisissa koirissa.

two pomeranian puppy the age of 1,5 month isolated on white
Pomeranian on todella pieni koira, jolla on usein suuri ego.

Pomeranian pärjää hyvin tottelevaisuuskoulutuksissa ja sille sopii myös agility sekä toko. Suomessa rotu on menestynyt hyvin näyttelyissä.

Terveys

Yleisimmät vaivat pomeranianeilla on Alopexia X eli karvanlähtö tuntemattomasta syystä sekä patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno. Rodussa on esiintynyt myös epilepsiaa, trakea kollapsiaa eli henkitorven kasaan painumista sekä sydänvikaa.

Koiran jalat ovat pienet niin kuin itse koirakin. Jalkojen rasitusta tulee välttää kiinnittäen huomiota painoon sekä lenkkeilyn määrään. Ylipainoa koiralle ei saa tulla sekä pomeranianille ei sovi 10 kilometrin lenkit. Myös hammaskiveä rodulle tulee helposti, joten sen hampaista tulee pitää huolta. Pomeranianin maitohampaiden vaihtumista tulee myös tarkkailla, jos ne eivät lähde irti ilman eläinlääkärin apua. Rotu on pitkäikäinen, 10-12 vuotta.

 

Lähteet ja lisätiedot:

  • Kennelliiton rotumääritelmä
  • http://www.pomeranianyhdistys.fi/single-post/2016/03/27/Sinulleko-pomeranian

Leluja, petejä ja muuta mukavaa löydät Dogiumin verkkokaupasta!

Dogium on myös monikauppiasverkkokauppa, josta löydät suomalaisia pienyrittäjiä tuotteineen

 

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti