fbpx

Pitkäkarvainen collie, kaunis seura- ja paimenkoira

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Collie tunnetaan myös nimellä pitkä- ja sileäkarvainen skotlanninpaimenkoira.

  • Roturyhmä: Lammas- ja karjakoirat (FCI 1)
  • Alkuperämaa: Iso-Britannia
  • Luonne: Iloinen, ystävällinen, tarmokas, älykäs
  • Rakenne: Nartun säkäkorkeus 51-56 cm, uroksen 56-61 cm. Paino n. 20-30 kg
  • Väri: Blue merle, soopeli ja tricolour, laajat valkoiset merkit kuuluvat kaikkiin kolmeen väritykseen. Pääväri blue merlellä, eli sinimarmoroidulla koiralla on hopeansininen, soopelilla sävyt vaaleasta kullanväristä tummaan mahonginruskeaan ja kolmivärisellä (tricolour) koiralla hallitseva väri on musta
  • Turkki: Pitkä, sileä turkki

 

Historia

Collien alkuperä on hieman epäselvä. Alkujaan pitkäkarvainen collie oli työkoira, joka toimi paimenten luotettavana apulaisena. Colliella on säilynyt suuri työhalu sekä yhteistyökyky. Skotlantilaiset paimenet ovat vaikuttaneet eniten collien ulkonäköön ja luonteeseen.

Rodunjuuret ovat siis Skotlannissa. Iso-Britannian ja Skotlannin rajalta tulleen bordercollien sanotaan olevan kaikkein alkuperäisin collie. Ensimmäiset rodun edustajat esiintyivät Birminghamin näyttelyssä vuonna 1871.

1860-luvulla colliet olivat kuningatar Viktorian suosikkeja, minkä vuoksi ne tulivat tunnetuiksi. Lassie-elokuvista tutut pitkäkarvaiset colliet nostivat rodun suosioon 1940-1950-luvuilla. Palveluskoiraoikeudet rotu sai Suomessa vuonna 1949.

Alunperin collie toimi paimenten apulaisena.
Alunperin collie toimi paimenten apulaisena.

Luonne ja käyttötarkoitus

Collie on toiminnanhaluinen koira. Miellyttämishalunsa ansiosta rotu on melko helposti koulutettavissa. Rodulla on myös erinomainen keskittymiskyky. Selvillä rajoilla, rakkaudella ja oikeudenmukaisuudella saa colliesta kasvatettua kunnon koiran. Se on myös omaan perheeseensä kiintynyt koira.

Ystävällisyys vieraita kohtaan kuuluu myös rodun ominaisuuksiin. Collie voi olla varsin avoin tai hiukan pidättyväinen. Pidättyväisyys ei ole kuitenkaan sama asia kuin arkuus ja collie ei saakaan olla liian arka tai aggressiivinen. Seistessään collie näyttää ylpeältä, omantunnonarvoiselta. Muhkea kaulus vielä korostaa enemmän sen kauneutta.

Collie tulee yleensä toimeen toisten koirien sekä myös lasten kanssa. Se viihtyy hyvin laumassa eli perheessään. Nykyään se toimii monipuolisena harrastuskoirana ja perheenjäsenenä, ja on Suomessa palveluskoirarotu. Sen lisäksi sille sopii pelastuskoirakokeet, tottelevaisuuskokeet, agility-kilpailut ja rally-toko.

Paimennuksen suosio on myös ollut nousussa. Collien ei sovi olla tarha- ja pihakoirana pitkiä aikoja. Se tarvitsee kohtuullisen määrän liikuntaa ja myös aivotoimintaa, kuten eri harrastuslajien treenejä, temppujen harjoittelua tai vaikkapa polttopuiden hakemista.

Colliella on erinomainen keskittymiskyky.
Colliella on erinomainen keskittymiskyky.

Terveys

Rotu kuuluu PEVISA-ohjelmaan lonkkien, kyynärnivelten ja silmien osalta. Silmäsairauksista Eye Anomaly eli silmän poikkeava rakenne sekä choroidal hydoplasia eli suonikalvon vajaakehitys ovat yleisimpiä rodussa.

Autoimmuunisairauksia collieilla on jonkin verran. Rodussa esiintyy myös kivesvikaa, napatyrää, haimanvajaatoimintaa sekä lääkeyliherkkyyttä. Elinikä on keskimäärin yli 10 vuotta.

Lähteet ja lisätiedot:

Lue artikkeli rescue-tarhasta espanjasta

3. osainen artikkelisarja pennun koulutuksesta ja kasvatuksesta

Shoppaile Dogium-verkkokaupassa

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti