fbpx

Pelastuskoiraharrastus vie kohti kansainvälisiä kriisialueita

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Luumäkeläisen Johanna Franzenin tulevaisuuden tähtäimessä siintää pelastus- ja etsintätehtävät kansainvälisillä kriisi- ja katastrofialueilla.

Pitkä harrastustausta koirien parissa sekä ammatillinen mielenkiinto saivat Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella valmiuspäällikkönä työskentelevän Franzenin lähtemään mukaan pelastuskoiratoimintaan neljä vuotta sitten.

– Harrastin aiemmin palveluskoiralajeja, mutta huomasin pian, että motivaatio ei riittänyt koirien kouluttamiseen pelkästään kisapuolelle. Kaipasin käytännönläheisempiä koulutusmetodeja ja ajattelin, että voisin olla koirani kanssa harrastuksen myötä myös hyödyksi.

– Koirani Pulmu oli valmiiksi maastokoulutettu pk-puolella ja minullekin oli kertynyt runsaasti koulutuskokemusta, joten etenimme pelastuskoiraharrastuksessa nopeasti.

Jo vuoden kuluttua koirakko oli saanut vaadittavat koenäytöt suoritettua ja pääsi mukaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun alaisuudessa toimivaan hälytysryhmään. Franzen kouluttautui myös Vapepa-johtajaksi ja toimi samalla pelastuskoirakouluttajana.

Nykyisin 10-vuotias Pulmu viettää ansaittuja eläkepäiviä ja seuraa sivusta Franzenin muiden koirien, 6-vuotiaan Karjalan ja vasta puolivuotiaan Kollaan etenemistä kohti pelastuskoiratehtäviä.

– Kaikki koirani ovat belgianpaimenkoira malinois-rotuisia. Tykkään rodusta, koska näissä koirissa on moottori ikään kuin sisäänrakennettuna ja ne tykkäävät tehdä töitä ihmisten kanssa. Tiettyjä pelastuskoiralta vaadittuja ominaisuuksia ei malinoisille tarvitse edes opettaa, joten huipulle on helpompi edetä niin sanotusti hyvän aihion kanssa.

– Hyvän pelastuskoiran tulee olla motivoitavissa ja ihmisen hajun löytämisen pitää olla sille maailman paras juttu. Koiralla tulee olla niin ketteryyttä, liikkuvuutta kuin myös hyvät hermot. Maastoetsinnät ovat usein pitkäkestoisia ja fyysisesti raskaita suorituksia, joita tehdään hankalissa olosuhteissa.

Franzen on mukana Suomen Kriisinhallintakeskuksen koordinoimassa rauniopelastusmuodostelmassa, johon kuuluu pelastuskoirakoiden lisäksi muun muassa ensihoitajia ja palomiehiä. Kun käsky käy, muodostelma siirtyy kriisialueelle etsimään esimerkiksi sortuman vuoksi rakennuksiin loukkuun jääneitä ihmisiä.

– Toivon, että pääsemme kansainväliseen hälytysvalmiuteen ensi vuoden aikana. Tie ei ole helppo tai nopea sen enempää koiralle kuin ihmisellekään.

Franzen on erikoistunut raunioetsintään. Mahdollisuuksia treenata raunio-olosuhteissa on Suomessa aika harvalti, joten treenit painottuvat viikonloppuihin ja ajokilometrejä kertyy.

– Kokoonnumme usein tutun porukan kanssa treenaamaan ympäri Suomea. Koirat oppivat nopeasti piilopaikat, joten olosuhteita ja paikkoja tulee vaihdella säännöllisesti.

– Pyrin siihen, että treeneissä laatu korvaa määrän. Suunnittelen treenit valmiiksi niin, että jokainen treenikerta vie meitä eteenpäin, se helpottaa myös ajankäyttöä.

Arkisin Franzen pitää koiriensa peruskuntoa yllä pitkillä metsälenkeillä, kuuliaisuutta treenataan lyhyillä tottelevaisuustreeneillä.

– Arkeen kuuluu myös jumppaa ja venyttelyä, sekä itselle että koirille, Franzen naurahtaa. – Olen innostunut kokeilemaan myös doboa! (Dobo on pallolla tehtävä koiran ja ohjaajan yhteinen liikuntamuoto.) Rauniokoira joutuu tasapainoilemaan liukkailla alustoilla, joten dobo on hyvää lihasten ja tasapainon vahvistamista.

Koirien terveydestä Franzen huolehtii myös säännöllisillä fysioterapeuttikäynneillä.

Laji vaatii paljon sekä koiralta että ohjaajalta

Pelastuskoiratoiminta on monille usein enemmän elämäntapa kuin varsinainen harrastus. Tämä pätee myös Franzenin kohdalla.

– Laji on aikaa vievää ja vaativaa, olen joutunut tekemään monia valintoja sen vuoksi.

Pelastuskoiratoiminta eroaa muista koiraharrastuksista siinä, että se asettaa paljon vaatimuksia myös ihmiselle.

– Lajin harrastaminen edellyttää sitoutumista, pitkäjänteisyyttä ja hyvää fyysistä peruskuntoa. Hälytysryhmätoiminnan myötä vaatimukset vain kasvavat. Etsinnöissä toimitaan usein kovan paineen alla ja ne saattavat venyä pitkiksi. Toisinaan etsintöjä tehdään pimeässä ja vesisateessa, joten epämukavuuden sietokykyä tarvitaan. Myös tiimityöskentely- sekä erilaiset taktiikkataidot suunnistuksesta ensiaputaitoihin ovat tärkeitä.

Vapaaehtoiset hälytysryhmäläiset toimivat etsinnöissä Vapepan ja viranomaisten alaisuudessa – Hälytysryhmätyö on hiljaista, raskasta työtä toisten ihmisten auttamiseksi. Kultaa ja kunniaa halajien kannattaa suunnata kisapuolelle. Pelastuskoiranohjaajalla tulee olla halu auttaa ja tehdä yhteiskunnallisesti merkittävää työtä.

Yhteiskunnallisesti merkittävää pelastuskoiratoimintaa rahoitetaan Suomessa usean toimijan, muun muassa Raha-automaattiyhdistyksen ja Kriisinhallintakeskuksen avustuksella. – Nuorin koirani on sponsoripentu. Kasvattaja halusi tukea pelastuskoiratoimintaa lahjoittamalla pennun käyttööni. Saan tukea myös parilta varuste- ja koiranruokasponsorilta, joskin paljon kuluja jää kyllä maksettavaksi omasta pussista.

Franzen ei ole jättänyt kisakenttiä kokonaan. Kuluneen vuoden aikana hän on ollut osana Suomen joukkuetta pelastuskoirakoiden MM-kisoissa Italiassa ja Romaniassa.

– Kisamatkat ovat hieno tilaisuus tavata pelastuskoiraharrastajia ympäri maailman. Ne ovat usein opettavaisia reissuja ja tuovat hyvää perspektiiviä omaan tekemiseen.

Yhteistyö koiran ja ohjaajan välillä pitää harrastamisen mielekkäänä. – Etsinnöissä et voi koskaan tietää, mitä seuravaaksi tapahtuu ja tilanteet saattavat muuttua nopeasti. Kun sekä oma että koiran osaaminen tulee haastetuksi, ja tilanteista selvitään, on se erittäin palkitsevaa. Tulee tunne että hitsi, me toimittiin hienosti tiiminä!

Mikä on pelastuskoira?

  • Pelastuskoiralla tarkoitetaan kadonneiden ihmisten etsintään koulutettua koiraa.
  • Pelastuskoirakko voi erikoistua kolmeen lajiin: jälki-, haku- ja raunioetsintä.
  • Etsintätehtävissä käytetään joko viranomaisten työkoiria tai yksityishenkilöiden kouluttamia pelastuskoiria.
  • Viranomainen voi tarvittaessa kutsua paikallisen hälytysryhmän apuun henkilöetsintään. Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) koordinoi hälytysryhmätoimintaa Suomessa.

Teksti: Dogimedia

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti