fbpx
tolleri

Novascotiannoutaja – aktiivinen metsästyskoira

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Novascotiannoutaja eli tolleri on noutajista pienin.

  • Roturyhmä: Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat (FCI 8)
  • Alkuperämaa: Kanada
  • Luonne:  reipas, valpas, päättäväinen, vilkas
  • Rakenne: uros on säkäkorkeudeltaan noin 48-51 cm ja narttu 45-48 cm
  • Väri: punainen tai oranssi eri sävyissä. Hapsuissa ja hännän alapuolella karva on vaaleampaa. Yleensä koiralla on valkoinen merkki: hännänpää, käpälät (ei ranteen yläpuolelle ulottuva), eturinta tai piirto päässä.
  • Turkki: keskipitkä ja vettä hylkivä

 

Historia

Novascotiannoutajan historiaa löytyy Nova Scotian niemimaalta Kanadasta 1860-luvulta. Metsästäjät pyrkivät saamaan ketunomaista koiraa, joka omaisi pienen koon, sitkeyden, älykkyyden, leikkisyyden sekä vilkkauden. Rodun ominaispiirre houkuttelu haluttiin säilyttää nimeen. ”To toll” on merkinnyt aikoinaan houkuttelua ja se näkyy rodun englanninkielisessä nimessäkin ”Nova Scotia Duck Tolling Retriever”. Suomeen rotu tuli vuonna 1985.

Novascotiannoutaja on iloinen ja vilkas koira.
Novascotiannoutaja on iloinen ja vilkas koira.

Luonne ja käyttötarkoitus

Novascotiannoutaja on iloinen, energinen, vilkas ja touhukas koira. Houkutteluominaisuuksien vuoksi vapaana ollessaan ”tolleri” tekee usein syöksähteleviä liikkeitä. Sillä on suuri toimintatarmo ja leikkimishalu, sekä se on myös herkkä ja itsepäinen.

Novascotiannoutaja soveltuu hyvin aktiivisen perheen koiraksi. Se tarvitsee oikeudenmukaisen koulutuksen, ja selvät säännöt perheessä, joita noudatetaan päivästä toiseen. ”Tolleri” on usein pidättyväinen vieraita kohtaan. Se ei kuitenkaan saa olla arka tai aggressiivinen.

Novascotiannoutajan kanssa on hyvä tehdä jotain aivotoimintaa vaativia aktiviteettejä. Se vaatii toimintaa, onhan novascotiannoutaja metsästyskoira. Mitä monipuolisempi maasto, sitä hauskempi sen on noutaa. Se on jalostettu noutamaan jäisistä vesistä, joten novascotiannoutaja ei lätäköitä pelkää.

Novascotiannoutaja on metsästyskoira ja talteenottaa pienriistaa sekä vesilintuja. Se soveltuu loistavasti agilityyn ja flyballiin. Sen kanssa voi harrastaa myös tottelevaisuutta. Rodulla on palveluskoiraoikeudet. Lisäksi se viihtyy jäljellä ja vesitehtävissä, kuten vesipelastuksessa.

Tutustu Dogium-verkkokaupan valikoimaan.

Terveys

Novascotiannoutaja on suhteellisen terve rotu. Se kuuluu PEVISA-ohjelmaan lonkkien, kyynärnivelten ja silmien osalta. PRA:ta eli verkkokalvon etenevää surkastumaa esiintyy novascotiannoutajilla. Myös harmaakaihia ja verkkokalvon kehityshäiriötä esiintyy jonkin verran.

Muita novascotiannoutajilla esiintyviä terveysongelmia ovat autoimmuunisairaudet, kilpirauhasen vajaatoiminta ja menolyttinen anemia. Yksittäisiä epilepsiatapauksia esiintyy myös. Yleisiä kuolinsyitä vanhuuden jälkeen ovat kasvainsairaudet ja syöpä. Novascotiannoutaja elää keskimäärin 13-vuotiaaksi.

Lähteet ja lisätiedot:

Tulosta lemmikkikortti lompakkoosi tästä artikkelista

Mitäpä jos koirasi siivoaisi puolestasi? Lue aiheesta artikkeli.

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti