fbpx
tolleri

Novascotiannoutaja

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

  • Roturyhmä: Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat (FCI 8)
  • Alkuperämaa: Kanada
  • Luonne:  reipas, valpas, päättäväinen, vilkas
  • Rakenne: uros on säkäkorkeudeltaan noin 48-51 cm ja narttu 45-48 cm
  • Väri: punainen tai oranssi eri sävyissä. Hapsuissa ja hännän alapuolella karva on vaaleampaa. Yleensä koiralla on valkoinen merkki: hännänpää, käpälät (ei ranteen yläpuolelle ulottuva), eturinta tai piirto päässä.
  • Turkki: keskipitkä ja vettä hylkivä

Novascotiannoutaja eli tolleri on noutajista pienin.

Historia
Novascotiannoutajan historiaa löytyy Nova Scotian niemimaalta Kanadasta 1860-luvulta. Metsästäjät pyrkivät saamaan ketunomaista koiraa, joka omaisi pienen koon, sitkeyden, älykkyyden, leikkisyyden sekä vilkkauden. Novascotiannoutajan ominaispiirre houkuttelu haluttiin säilyttää nimeen. ”To toll” on merkinnyt aikoinaan houkuttelua ja se näkyy rodun englanninkielisessä nimessäkin ”Nova Scotia Duck Tolling Retriever”. Suomeen rotu tuli vuonna 1985.

tolleri2
Novascotiannoutaja on iloinen ja vilkas koira.

Luonne ja käyttötarkoitus
Novascotiannoutaja on iloinen, energinen, vilkas ja touhukas koira. Houkutteluominaisuuksien vuoksi vapaana ollessaan novascotiannoutaja tekee usein syöksähteleviä liikkeitä. Sillä on suuri toimintatarmo ja leikkimishalu. Novascotiannoutaja on myös herkkä ja itsepäinen.

Novascotiannoutaja soveltuu hyvin aktiivisen perheen koiraksi. Se tarvitsee selkeän laumanjohtajan ja koira täytyy opettaa lauman alimmaiseksi jäseneksi arvojärjestyksessä. Novascotiannoutaja on usein pidättyväinen vieraita kohtaan. Se ei kuitenkaan saa olla arka tai aggressiivinen.

Novascotiannoutajan kanssa on hyvä tehdä jotain aivotoimintaa vaativia aktiviteettejä. Se vaatii toimintaa, onhan novascotiannoutaja metsästyskoira. Mitä monipuolisempi maasto, sitä hauskempi sen on noutaa. Se on jalostettu noutamaan jäisistä vesistä, joten novascotiannoutaja ei lätäköitä pelkää.

Novascotiannoutaja on metsästyskoira ja talteenottaa pienriistaa sekä vesilintuja. Se soveltuu loistavasti agilityyn ja flyballiin. Sen kanssa voi harrastaa myös tottelevaisuutta. Novascotiannoutajalla on palveluskoiraoikeudet. Lisäksi se viihtyy jäljellä ja vesitehtävissä, kuten vesipelastuksessa.

Terveys
Novascotiannoutaja on suhteellisen terve rotu. Se kuuluu PEVISA-ohjelmaan lonkkien, kyynärnivelten ja silmien osalta. PRA:ta eli verkkokalvon etenevää surkastumaa esiintyy novascotiannoutajilla. Myös harmaakaihia ja verkkokalvon kehityshäiriötä esiintyy jonkin verran.

Muita novascotiannoutajilla esiintyviä terveysongelmia ovat autoimmuunisairaudet, kilpirauhasen vajaatoiminta ja menolyttinen anemia. Yksittäisiä epilepsiatapauksia esiintyy myös. Yleisiä kuolinsyitä vanhuuden jälkeen ovat kasvainsairaudet ja syöpä. Novascotiannoutaja elää keskimäärin 13-vuotiaaksi.

 

Lähteet ja lisätiedot:

  • http://www.tollerit.fi/
  • http://www.snj.fi/
  • Kennelliiton rotumääritelmä
  • Kennelliiton jalostustietokanta

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti