fbpx
kennelyskä tarttuu ja nenäpunkki

Nenäpunkki vai kennelyskä?

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Yskiikö tai vaikuttaako koirasi nuhaiselta? Syynä voivat olla yleiset nenäpunkki tai kennelyskä, jotka molemmat aiheuttavat erilaisia ongelmia koiran hengitysteissä. Nenäpunkki aiheuttaa koiralle usein reverse sneezing-kohtauksia ja kennelyskä nimensä mukaisesti yskää.

Nenäpunkki

Nenäpunkki eli Pneumonyssoides caninum on noin yhden millimetrin kokoinen loinen, joka elää koiran nenäonteloissa ja nenän sivuonteloissa. Loinen elää niin syvällä nenäonteloissa, että omistajan on harvinaista nähdä sitä.

Nenäpunkki tarttuu todennäköisimmin suorissa kuonokontakteissa toisiin koiriin eikä se tartu muihin eläimiin tai ihmisiin. Nenäpunkilla on myös mahdollisuus tarttua epäsuorana tartuntana, esimerkiksi koirien nuuskittua peräkkäin samaa kohtaa. Nenäpunkki voi olla oireellinen tai oireeton, riippuen missä punkki sijaitsevat ja onko niitä paljon.

Tyypillisiä oireita ovat hajuaistin heikkeneminen, veden valuminen kirsusta, pään ravistelu, kuonoalueen kutina sekä nielurisojen tulehdukset. Koira voi tuntea punkin liikkuvan nenässään, jolloin nenäpunkki aiheuttaa sieraimissa kutinaa ja ärsytystä. Yleinen nenäpunkista aiheutuva vaiva on myös reverse sneezing, joka ilmenee sisäänpäin aivastamisena, niiskutuksena ja äänekkäänä sisäänhengityksenä nenän kautta.

Nenäpunkki on kiusallinen vaiva, ei vaarallinen. Eniten harmia nenäpunkki tuottaa koirille, jotka tarvitsevat erityisen paljon hajuaistiaan, kuten metsästys- ja jäljestyskoirat.

Nenäpunkin diagnoosi tehdään yleensä oireiden ja hoitokokeilun perusteella. Nenäpunkki voidaan havaita myös nenäonteloiden endoskopialla, mutta se ei ole yleinen käytäntö nenäpunkin diagnisoinnissa.

Kaikki oireilevan koiran kanssa kuonokontaktissa olleet koirat tulisi hoitaa samalla kerralla. Nenäpunkkiin on lääkitys, joka toistetaan useamman kerran.

 

Kennelyskä

Kennelyskä on koirien hengitystietulehdus, joka leviää hengistysteiden eritteiden välityksellä pisaratartuntana. Myös ihminen voi levittää kennelyskää koirasta toiseen ja se voi tarttua esimerkiksi ruokakuppien välityksellä.

Yleensä kennelyskän ensimmäisessä vaiheessa parainfluenssavirus pääsee hengitysteihin vahingoittamaan niitä ja näin mahdollistaa Bordetella bronchiseptica-bakteerin kasvun. Tämä bakteeri on tärkein kennelyskän yksittäinen aiheuttaja. Kennelyskään kuuluu kuiva, rasituksessa paheneva yskä sekä liman ja vaahdon yökkiminen.

Lue myös artikkeli: Kun koira oksentaa, syitä on monia

Taudin leviämistä ennaltaehkäistään pitämällä sairas koira pois tekemisistä muiden koirien kanssa vähintään kahden viikon ajan oireiden loppumisen jälkeen. Oireetonkin koira voi levittää virusta, joten myös sairaan koiran kanssa samassa taloudessa asuvien koirien täytyy välttää kuonokontaktia muiden koirien kanssa.

kennelyskä

Usein kennelyskä paranee itsestään muutaman viikon kuluessa ilman sen kummempaa hoitoa. Hoitona lievään kennelyskään ovat höyryhengitys ja lepo. Koiran innostuminen ja liikkuminen aiheuttavat usein yskäkohtauksia, joten koiran lenkit on pidettävä mahdollisimman rauhallisina. Riittävästä veden saannista on myös huolehdittava.

Riskiryhmään kuuluvat iäkkäät koirat, alle puolen vuoden ikäiset pennut sekä jonkin perussairauden, kuten sydämen vajaatoiminnan, omaavat koirat. Näissä tapauksissa täytyy kennelyskää epäiltäessä viedä koira mahdollisimman pian eläinlääkäriin. Samoin silloin, jos koiran kunto selvästi heikkenee kennelyskän myötä.

Kennelyskän ennaltaehkäisyyn on olemassa rokotteet sekä riskipaikkojen välttäminen silloin, kun kennelyskää on liikenteessä. Esimerkiksi koirapuistoissa sekä näyttelyissä kennelyskä leviää herkästi.

Rokotteita kennelyskää vastaan on kaksi: nelosrokote ja intranasaalirokote.

  • Nelosrokote suojaa parainfluenssaa vastaan
  • Intranasaalirokote suojaa sekä Bordetella bronchisepticaa että parainfluenssaa vastaan.

Kennelyskärokotteet eivät kuitenkaan anna 100% suojaa, vaan usein lievittävät koiran saamia oireita.

 

Lähteet:

 

Kuka teillä siivoaa? Lukaise tästä artikkeli, kuinka työllistää nelijalkainen ystäväkin kotiaskareisiin 🙂

Dogium on myös monikauppiasverkkokauppa, josta löydät suomalaisia pienyrittäjiä tuotteineen

Klikkaa itsesi mukaan lemmikkimessuille alta!

lemmikkimessut
Suositut virtuaaliset lemmikki-joulumessut lähestyvät! Klikkaa itsesi FB-ryhmään mukaan! Luentoja, arvontoja, huutokauppoja ja tietysti mahtavia tarjouksia!

 

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti