fbpx

Näin otat parempia kuvia koirastasi

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Koiran valokuvaaminen on joskus vaikeampaa kuin luulisi, joten kasasimme yhteen muutamia vinkkejä parempien kuvien ottamiseen. Keskitymme tässä jutussa lähinnä kännykkä- ja pokkarikuviin eli jätämme huomiotta järjestelmäkameroiden asetukset ja muut hienosäädöt, joita monesta kamerasta löytyy.

Nämä vinkit toki toimivat myös järkkäreiden automaattiasetuksen kanssa, mikäli sinulta sellainen kamera löytyy, muttet tunne olevasi vielä tarpeeksi kokenut sähläämään aukkojen ja ISO-arvojen kanssa!

 

1. Valo

Valo on valokuvatessa yksi tärkeimmistä huomioonotettavista asioista, riippumatta siitä mikä kohde sattuu olemaan. Kamera toimii yleensä paremmin ja nopeammin valoisassa kuin hämärässä ja kuvan laatukin on melkein poikkeuksetta aina parempi. Hämärään suunnitellut ammattikamerat ja linssit luonnollisesti suoriutuvat tästä paremmin, ja joissakin uusimmissa kännykkämalleissakin hämäräherkkyyttä on paranneltu.

Jos haluat koirasta vauhdikkaita toimintakuvia, kannattaa yrittää löytää mahdollisimman valoisa paikka leikkien, juoksujen ja hyppyjen kuvaamiseen. Päivänvalo, jopa näin talvella, on yleensä varsin riittävä. Suora auringonpaiste saattaa toisaalta aiheuttaa vahvoja varjoja ja ison kontrastin, joten puolipilvinen päivä saattaa olla kuville lempeämpi.

Valoisa päivä on paras apu toimintakuvien ottamiseen!
Valoisa päivä on paras apu toimintakuvien ottamiseen!

Valoa kannattaa tarkkailla kuvien ottamisen ulkopuolellakin. Kiinnitä huomiota siihen, mistä valo tulee, miten se vaikuttaa varjoihin ja miltä se saa kohteen (kuten ihmisen kasvot) näyttämään; tuleeko se ikkunan läpi tai heijastuuko se jostakin pinnasta, pehmentyen näin hieman matkalla. Kun oppii näkemään valon paremmin, oppii myös ymmärtämään, missä ja milloin kuva kannattaa ottaa.

Joskus ikkunasta suodattuva päivänvalo voi olla hyvinkin kaunista!
Joskus ikkunasta suodattuva päivänvalo voi olla hyvinkin kaunista!

Sisävalo, eli perinteiset hehkulamput tuottavat melkoiset ”keltaista” valoa, ja keltaisuus näkyy yleensä kuvissakin. Joillakin filttereillä ja säädöillä valkotasapainoa pystyy kyllä jälkikäteen hieman korjaamaan.

 

2. Kuvakulma

Oletko koskaan kyykistynyt koirasi tasolle kuvauspuuhissa, niin että kamera on koiran kasvojen tasalla? Jos et, kannattaa kokeilla! Pikkuisella kyykkäyksellä (tai tosi pieniä koiria kuvatessa, lähes ryömimällä) saat koirastasi upeita kuvia, joissa taustana ei ole pelkkä lenkkipolun puru tai keittiön matto. Tämä ei tietenkään automaattisesti tee kuvasta parempaa, mutta toimii hyvänä esimerkkinä siitä, miten paljon kuva muuttuu kovin pienellä vaivalla.

Koira ylhäältäpäin - tämä näkymä on meille tutuin, mutta joskus pieni kyykistyminen kannattaa!
Koira ylhäältäpäin – tämä näkymä on meille tutuin, mutta joskus pieni kyykistyminen kannattaa!

Jos kuljette koirasi kanssa erityisen upeissa maisemissa, voit yrittää esimerkiksi saada koirasi istumaan hieman korkeammalla kohdalla ja ottaa kuvan samalta tasolta tai alaviistosta saadaksesi maisemaa mahtavasti kuvaan.

Tässä esimerkki kuvasta, jossa kuvaaja on koiran tasalla. Mukana myös upea tausta!
Tässä esimerkki kuvasta, jossa kuvaaja on koiran tasalla. Mukana myös upea tausta!

 

3. Aidon tilanteen vangitseminen

Jos kuvaat omaa koiraasi, tunnet todennäköisesti sen käyttäytymisen tarpeeksi hyvin, jotta voit jo vähän ennakoidakin hauskoja tilanteita. Juokseeko koira perässäsi täyttä vauhtia lenkkipolulla, jos se sattuu jäämään jälkeen? Pysähdy, käy kyykkyyn, räpsi lähestyvästä koirasta niin monta kuvaa kuin ehdit.

Lähestyvä liitokoira.
Lähestyvä liitokoira.

Leikkiikö koirasi mielellään leluilla? Vie se leikkimään valoisaan paikkaan ja yritä vangita hullunkurisia ilmeitä ja hauskoja hetkiä suosikkilelun kanssa. Sama pätee koira- tai vaikkapa lapsikavereihin! Kun keksit koiralle puuhaa, josta se nauttii ilman sinun jatkuvaa osanottoasi, voit keskittyä kuvien ottamiseen ilman koiran komentelua.

Toimintakuvien varalta pieni vinkki kamera-asetuksiin: jos kamerastasi saa säädettyä suljinaikaa (engl. shutter speed) ja valo kuvauspaikalla riittää, kannattaa sulkimen nopeudeksi pistää ihan vähintään 1/100 (sekuntia). Mitä isompi jälkimmäinen numero on, sitä paremmin kamera vangitsee liikkeen. Lukua ei kuitenkaan voi kasvattaa loputtomasti, sillä isommalla luvulla eli pienemmällä suljinajalla valontarve kasvaa, ja kamera saattaa ottaa käyttöön muita konsteja kompensoidakseen vaativaa tilannetta – se saattaa esimerkiksi kasvattaa ISO-herkkyyttä, mikä taas tarkoittaa enemmän kohinaa kuvassa.

Nopealla kameralla voit pysäyttää vaikka ravistusliikkeenkin!
Nopealla kameralla voit pysäyttää vaikka ravistusliikkeenkin!

 

4. Muotokuvat

Jos haluat koirastasi veikeitä muotokuvia studiokuvien malliin, kannattaa koira rauhoittaa ensin vaikkapa lenkkeilemällä tai leikkimällä. Taustaksi kannattaa valita suhteellisen rauhallinen seinä tai muu tausta, johon koira ei ”huku”. Tärkeää on kuitenkin muistaa taas valo! Mitä kauniimpi valo koiraan osuu, sitä kauniimpia ovat kuvat. Esimerkiksi kodin seinä lähellä ikkunaa saattaa toimia yllättävän hienosti päivänvalon aikaan.

Taustaksi käy vaikka värikäs sohva.
Taustaksi käy vaikka värikäs sohva.

 

5. Mallin viihtyvyys

Muista, että koirasi saattaa stressaantua, jos komentelet sitä kameran edessä eikä se täysin ymmärrä, mitä siltä haluat. Yritä siis hoitaa kuvaaminen koiran ehdoilla, niin säästytte molemmat turhalta mielipahalta!

 

6. Yleisvinkkejä

Pidä kamera aina mahdollisimman vakaana, jotta kuvaan ei tule tärinää. Voit esimerkiksi pistää kameran jalustalle, pöydälle tai mihin tahansa pinnalle joka sattuu olemaan sopivalla korkeudella, jotta kuvaan ei tule liikettä (muusta kuin touhuavasta koirasta!)

Selfiehenkistä kaverikuvaa ottaessasi pyörähdä koiran kanssa kerran ympäri, niin näet miten valo vaikuttaa. Sylikoiran kanssa tämä on erityisen helppoa! Jos koira innostuu tai hermostuu ärsykkeistä (esim. muista koirista tai ihmisistä), yritä löytää sen kanssa hieman kahdenkeskistä aikaa hiljaisella kuvauspaikalla.

 

Lopuksi muutama kuvaustehtävä! Kokeile, onnistutko näillä ohjeilla.

Muotokuva

Etsi päiväsaikaan ikkunan läheltä paikka, jossa saat koirasi taakse tyhjän seinän taustaksi. Laita koiralle mukava paikka, vaikkapa suosikkityyny tai nojatuoli, jossa koira suostuu istumaan paikallaan hetkisen. Varmista, että ikkunasta tuleva valo osuu koirasi kasvoille, eikä ole esimerkiksi koiran selän takana. Kyykisty tarpeeksi, jotta kamera on samalla tasolla kuin koiran kasvot. Juttele koiralle – yritä saada se katsomaan sinuun (kameraan) päin, tai kallistamaan päätään hauskasti. Räpsi paljon kuvia, pidä käsi vakaana ja varmista, että tarkennus on koiran silmissä.

Toimintakuva

Kuten aiemmissa vinkeissä mainittiin, anna koiran touhuta suosikkilelunsa tai muun aktiviteetin parissa valoisassa paikassa. Ota kuvia läheltä ja kaukaa pitäen kätesi vakaana. Kiinnitä huomiota tarkennukseen ja yritä vangita jokin hauska hetki. Räpsi paljon kuvia, sillä liikkuvasta koirasta otetuista kuvista luultavasti osa jää epätarkaksi.

Nukkuva koira

Kun koirasi käy päiväunilleen (eikä häiriinny touhuista ympärillään), rakenna sen ympärille kuvaa varten kaunis lavastus. Laita koiran ympärille kaunis viltti tai huivi ja varmista, ettei kuvan taustalla näy paljon rojua. Huomioi taas valo ja kuvakulma.

Selfie

Jos mahdollista, ota koira syliisi ja etsi sisältä tai ulkoa kiva valo. Käänny kameran kanssa ympäri, tarkkaile miten valo vaikuttaa kasvoihisi ja koiraan. Jos sinulla on isompi koira, istahda sen viereen ja kääntele kameraa eri kulmiin ja mieti, missä kohtaa kuva näyttää parhaalta.

Osallistu tästä talviseen kuvakilpailuun Facebookissa! Täällä ohjeet kilpailuun

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti