fbpx

Mopsi – suuri sydän pienessä paketissa

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Mopsi on ihmisrakas ja hurmaava pieni koira.

  • Roturyhmä: Seura- ja kääpiökoirat (FCI 9)
  • Alkuperämaa: Kiina
  • Luonne: Eloisa, iloinen ja tasainen
  • Rakenne: Lihaksikas, sopusuhtainen ja tiivis, ihanteellinen paino 6,3-8,1 kg
  • Väri: Kellertävä, musta, aprikoosi tai hopea
  • Turkki: Lyhyt, sileä ja kiiltävä

Historia

Mopsin alkuperä on herättänyt aika paljon arvailua, mutta rotu on todennäköisimmin Aasiasta lähtöisin. Mopsia ihailtiin jo 1500-luvulla Hollannissa rodun saavuttua Itä-Intian kauppakomppanian kauppiaiden mukana Eurooppaan.

Englantiin rotu saapui, kun hollantilaissyntyisestä Vilhem kolmannesta tuli Englannin kuningas. Aluksi rodusta tunnettiin värinä pelkästään kellertävä (fawn), mutta vuonna 1877 tuotiin Aasiasta kaksi mustaa mopsia.

Luonne ja käyttötarkoitus

”Multum in parvo” on rodusta käytettävä ilmaisu, joka tarkoittaa paljon pienessä koossa. Mopsit ovat älykkäitä, omanarvontuntoisia ja hurmaavia pieniä koiria. Mopsi on erittäin ihmisrakas ja haluaa olla aina perheensä ”menossa” mukana.

Mopsille hyvä kaveri on toinen rodun edustaja. Liikunnasta erityisen tärkeää mopsille tekee sen taito kerjätä ylimääräisiä makupaloja! Mopsi on käyttötarkoitukseltaan seurakoira.

Mopsi on eloisa ja iloinen pieni koira.
Mopsi on eloisa ja iloinen pieni koira.

Terveys

Kuonon suojaamattomat, ulkonevat ja suuret silmät ovat rodun heikkous koskien sen terveyttä. Koska silmiin kertyy helposti esimerkiksi likaa, on niiden vahingoittumisriski tavallista suurempi, ja tämä taas voi aiheuttaa pigmentoitumista ja tulehduksia silmiin. Joskus kuulee väitettävän, että mopsien silmät luiskahtelevat kuopistaan pois, mutta tämä väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Joillekkin yksilöille saattaa aiheutua pehmeästä kitalaesta johtuen tilapäisiä hengitysvaikeuksia. Tämä voi tapahtua esimerkiksi tilanteessa, jossa koira on hyvin kiihtynyt. Myös lihavuus voi aiheuttaa mopsin ”rohisemista.”

Lähteet ja lisätiedot:

Dogium-kaupasta löydät monenmoista itsellesi ja lemmikillesi

Täältä löydät lisää koira-aiheisia artikkeleita

Katso myös Mittelspitz Otson blogi

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti