fbpx
kultainennoutaja

Mitä koiraihmiset kysyivät Googlelta vuonna 2016?

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Halusitpa sitten tietää, miksi koirasi kakka on oudon vihreää tai miksi se järsii omia tassujaan, todennäköisesti aloitat vastauksen etsimisen Googlen ehtymättömästä tiedonlähteestä. Listasimme Googlen kysytyimmät koirakysymykset vuonna 2016:

1. Kuinka kauan koiran raskaus kestää?

Googlen ennakointi kertoo vastauksen jo ennen kuin sormi ennättää enter-nappulalle. 58-68 päivää – eli siis noin kaksi kuukautta kasvavan pentukuumeen kourissa kärvistelyä. Odottavan aika on pitkä!

2. Onko Hessu Hopo koira?

Ymmärrämme hämmennyksen. Hessu Hopo –hahmo näyttää epäilyttävästi monelta asialta samaan aikaan. Monet ajattelevat sen olevan lehmä. Voimme kuitenkin vahvistaa, että Hessu Hopo todellakin on koira. Joka omistaa talon. Pluto taisi vetää sen lyhemmän tikun kun Disneyn hahmoja jaettiin.

3. Miksi koirani nuolee minua?

Kenties seisoit liian lähellä pannua paistaessasi pekonia tänä aamuna, tai sitten olet vahingossa opettanut pentusi luulemaan, että omistajan huomio on taattu jokaisella lipaisulla. Googlen mukaan koirat nuolevat monista eri syistä: osa pohjautuu käyttäytymiseen, osa terveystieteeseen. Mikäli asia huolestuttaa, suosittelemme kääntymään eläinlääkärin puoleen.

4. Miten selvitän koirani iän?

Se ei ole ihan niin helppoa kuin puut antavat ymmärtää – koiran kohdalla et voi laskea vuosirenkaita. (Vatsamakkarat eivät liity tähän.) Monet asiantuntijat ovat kuitenkin samaa mieltä siitä, että iän voi päätellä vilkaisemalla koiran suuhun. Pentujen kohdalla se on helpompaa: pentujen niin sanotut maitohampaat ovat hyvin tunnistettavissa ja ne tippuvat tietyssä iässä. Aikuisten koirien kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota purukaluston kuntoon ja hampaiden väriin. Mitä enemmän hammaskiveä, lohkeamia tai puuttuvia hampaita, sitä vanhempi koira on kyseessä.

5. Mitä jos koirani syö suklaata?

Me kaikki (toivottavasti) tiedämme, että suklaa on ehdottomasti koiran kiellettyjen herkkujen listalla. Mutta miksi? Suklaa sisältää koiralle myrkyllistä teobromiinia. Mitä tummempaa suklaata, sitä suurempi on sen teobromiini-pitoisuus. Yliannostukseen riittää jo pari palaa tummaa suklaata. Myrkytysoireita voivat ovat pahoinvointi, oksentelu, pulssin kiihtyminen, sydämen rytmihäiriöt, kouristelu tai hoitamattomana jopa kuolema. Mikäli epäilet koirasi päässeen kuononsa kanssa joulusta ylijääneelle suklaarasialle, ota yhteyttä eläinlääkäriin välittömästi.

6. Miten saan pahan hajun pois koirastani?

Kysymys tuntuu hieman hätiköidyltä ottaen huomioon kuinka pullollaan lemmikkieläinkaupat ovat koirashampoita ja muita koirien hygieniaan liittyviä tuotteita. Jos mikään muu ei auta, kokeile vanhan kansan hyväksi havaittua kikkaa (joka oikeasti toimii!) Sekoita vajaaseen litraan 3 % vetyperoksidiliuosta (saatavana apteekeista) noin 0,5 desiä ruokasoodaa ja teelusikallinen astianpesuainetta, houkuttele koira kylpyhuoneseen ja aloita peseminen. Voila!

7. Miten koiran saa lopettamaan haukkumisen?

Haukkuva koira toimii hienosti kodin turvallisuusjärjestelmänä, mutta joskus kaivataan (edes) hetken hiljaisuutta. Älä huuda koiralle, koska se todennäköisesti vain kannustaa koiraasi haukkumaan lisää. (Jee! Ihanaa haukkua yhdessä emännän/isännän kanssa!) Jos koira haukkuu ulkona kulkijoille, kokeile estää suora näkymä ikkunasta ulos. Koirakouluttajat suosittelevat koiran siedättämistä vaiheittain haukkureaktion aikaansaaviin asioihin positiivisen vahvistamisen keinoin. (Jos et tiedä, mitä ne ovat, niin… katso googlesta.)

Liikunta ja älylliset haasteet väsyttävät koiraa ja saattavat näin vähentää haukkumista. Kokeile aktivointipelejä, jäljen tekoa, kongeja, temppujen harjoittelua tai muita koiran älynnystyröitä hierovia harrastuksia.

8. Voiko antiseptistä desinfiointiainetta käyttää koiran hoitoon?

Desinfiointiaineen käyttö koiran pienten haavojen hoitoon ei ole haitallista, mutta koirasi todennäköisesti nuolee haavojaan, jolloin myös aineen vaikutusteho heikkenee. Eläinlääkärit suosittelevat eläinten pintahaavojen hoitoon esimerkiksi Betadine-liuosta. Haavan ensihoidossa tärkeintä on puhdistus runsaan juoksevan veden alla ja haavan suojaaminen jatkohoito-ohjeita odotellessa. Pientä nirhaumaa isommat haavat kannattaa tulehdusriskin vuoksi näyttää aina eläinlääkärille.

9. Koirallani on ulkoloisia, mitä teen?

Toisinaan koiran turkin seassa kotiin kulkeutuu pieniä, kutsumattomia vieraita. Suomen ilmasto-olosuhteissa kirput ovat harvemmin ongelma, mutta täit ja väiveet viihtyvät paksussa talviturkissa valitettavan hyvin. Kesäaikaan myös punkit ovat monen koiran (ja omistajan) kiusana. Ei hätää, apteekista ja eläinlääkäriltä löytyy runsaasti erilaisia valmisteita, joiden avulla ulkoloiset ovat onneksi karkoitettavissa. Muistathan, että sekä täit että väiveet tarttuvat suoran kosketuksen ja irtokarvojen kautta, joten vältä lainaamasta harjoja tai suojavarusteita muiden koiranomistajien kanssa.

10. Kuinka paljon voin antaa antihistamiinia koiralleni?

Toisinaan koiran kutina ja ylenmääräinen rapsuttelu saattaa johtua ulkoloisten lisäksi (kts. edellinen kohta) myös allergioista. Ensiapuna kutinasta ja allergiasta kärsivälle koiralle voi kokeilla reseptivapaita antihistamiini-lääkkeitä (esimerkiksi Zyrtec tai Heinix). Sopiva annostus on 1mg kilopainoa kohti 2-3 kertaa päivässä. Monet koirat eivät tunnetusti ole tablettien ystäviä, joten ne kannattaa piilottaa vaikkapa nakkipalan sisään tai kääräistä juustoviipaleeseen. Tällöin koirasi ei todennäköisesti edes huomaa nielaisseensa tablettia herkkupalan joukossa ja tablettien syöttäminen onnistuu jatkossakin ilman taistelua. Mikäli olet epävarma annostuksesta tai lääkkeen sopivuudesta, ota mielummin yhteyttä eläinlääkäriin kuin etsit vastausta googlesta. Allergian taustalla voi olla esimerkiksi ruoka-aineyliherkkyys, joten eläinlääkäriin tulee aina olla yhteydessä myös allergian syyn löytämiseksi.

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti