fbpx
mäyräkoira rotuesittely

Mäyräkoira

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

 • Roturyhmä: Mäyräkoirat (FCI 4)
 • Alkuperämaa: Saksa
 • Luonne:  tasapainoinen, ystävällinen, kestävä
 • Rakenne: lyhytraajainen, pitkärunkoinen, matala, tiivisrakenteinen, lihaksikas
 • Väri:
  • Yksiväriset: punainen, punakeltainen tai keltainen mustin karvoin
  • Kaksiväriset: syvänmusta tai ruskea
  • Laikulliset ja juovikkaat: yleisväri  tumman musta, punainen tai harmaa
 • Turkki: lyhytkarvainen, karkeakarvainen ja pitkäkarvainen

Mäyräkoiria on olemassa yhteensä yhdeksän eri rotua: kolme karvanlaatua, joista jokaisesta kolme kokoa. Rodun eri kokoja on kolme: normaalikokoinen, kääpiömäyräkoira ja kaniinimäyräkoira. Normaalikokoisen mäyräkoiran rinnanympärys on yli 35 cm ja painon yläraja on noin 9 kg. Kääpiömäyräkoiran rinnanympärys on yli 30 cm, kun taas kaniinimäyräkoiran rinnanympärys korkeintaan 30 cm.


Lyhytkarvainen

Peitinkarva on lyhyttä, tiheää, kiiltävää, pinnanmyötäistä, tiivistä ja kovaa. Missään ei esiinny karvattomia kohtia. Häntä on kauttaaltaan hienolaatuisen, ei liian runsaan karvan peittämä. Hieman pitemmät jäykät karvat hännän alapuolella eivät ole virhe.

Väri: yksiväriset (punainen, punakeltainen tai keltainen mustin karvoin), kaksiväriset (syvänmusta tai ruskea), laikulliset ja juovikkaat (yleisväri tumman musta, punainen tai harmaa).

 


Karkeakarvainen

Kuonoa, kulmakarvoja ja korvia lukuunottamatta koko runkoa peittää tasainen, rungonmyötäinen, tiheä ja karkea peitinkarva, jonka alla on aluskarvaa. Kuonossa karva muodostaa selvän parran. Kulmakarvat ovat tuuheat. Korvissa karvapeite on lyhyempää kuin rungossa ja lähes sileää. Häntä on kokonaan ja tasaisesti pinnanmyötäisen karvan peittämä. 

Väri: Useimmiten vaalean tai tumman riistanvärinen, lisäksi kulonkeltainen sekä kaikki lyhytkarvaisen mäyräkoiran värit.


Pitkäkarvainen

Karva: Sileä, kiiltävä ja rungonmyötäinen peitinkarva, jonka alla on aluskarvaa. Karva on pitempää kaulan ja rungon alapuolella; korvakarvat ulottuvat korvan reunan yli ja raajojen takaosassa on selvästi pitemmät karvat (hapsut). Karva on pisintä hännän alapuolella, missä se muodostaa täydellisen viirin.

Väri: Kuten lyhytkarvaisella mäyräkoiralla.

 

Historia
Mäyräkoiria voidaan jäljittää keskiajalle 1500-luvulle. Tuolloin Jacques du Fouilloux niminen henkilö erotteli kaksi mäyräkoiratyyppiä La Venierie-teoksessa.

Keskieurooppalaisista ajokoiraroduista jalostettiin koiria, jotka soveltuivat maanalaiseen työskentelyyn ja metsästykseen. Lyhytraajaisista erottui mäyräkoira, koska se mahtuu hyvin maanalaisiin luoliin. Mäyräkoira on hyvä metsästämään, karkoittamaan kuin myös jäljestämään.

Mäyräkoiran rotumääritelmä muodostettiin ja hyväksyttiin Saksassa vuonna 1879. Suomen Kennelklubiin mäyräkoirat merkittiin 1890-luvulla.

Mäyräkoira soveltuu hyvin agilityyn.
Luonne ja käyttötarkoitus

Mäyräkoirilla on vaihteleva luonne rodusta riippuen.  Kaikkien kuuluu kuitenkin olla reippaita, itsevarmoja ja rauhallisia. Rotu on erittäin riistaviettinen ja tämän vuoksi niitä ei kannata pitää valvomatta vapaana.

Mäyräkoiralla on myös vahtiviettiä ja se ilmoittaa tulijoista haukkumalla kuitenkaan puolustamatta aluetta. Mäyräkoira on maan alla sekä päällä työskentelevä metsästyskoira. Lyhyiden raajojen ansiosta se pääsee helposti esimerkiksi luoliin, joissa se metsästää supikoiria, mäyriä ja kettuja. Se sopii hyvin jäljestykseen suppealle alueelle, jossa se jäljestää hitaasti. Mäyräkoira jaksaa ajaa saalista useitakin tunteja.

Mäyräkoira on monipuolinen harrastus- ja metsästyskoira. Se soveltuu hyvin agilityyn ja tottelevaisuuskoulutukseen.

Terveys
Mäyräkoirat ovat pääsääntöisesti hyvin säilyneet ilman monia perinnöllisiä sairauksia. Mäyräkoirahalvaus eli selkärangan välilevytyrä on sen tunnetuin sairaus. Polvilumpion sijoiltaanmenoa on rodulla myös, joka on synnynnäinen vika.

Epilepsiaa on joissain suvuissa mäyräkoirilla. Silmäsairauksista muun muassa verkkokalvon kasvuhäiriötä, harmaakaihia ja idiopaattista keratiittia on myös jonkin verran. Mäyräkoira elää keskimäärin 12 vuotta.

 

Lähteet ja lisätiedot:

 • http://www.mayrakoiraliitto.fi/
 • Kennelliiton rotumääritelmä

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti