fbpx
Porokoira

LAPINPOROKOIRA elämässämme!

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Lapinporokoira – ystävällinen jääräpää


Pötky-perkele! kuuluu Manalaisenmaan poroaidalla, kun isäntä komentaa porokoiraa pysähtymään. Aidan sisällä on monta sataa poroa, joita pitää siirtää paikasta toiseen. Tässä porokoiran tulee olla nöyrä ja totella omistajaansa, jotta työ sujuu niin kuin pitäisi. Muuten päivien työ voi mennä hukkaan. Porokoira onkin poromiehen paras ystävä. Niin myös Pötky. Nimensä hän on saanut jo pentuna olleen rotevan ulkomuodon perusteella. Lisäksi Pötky-nimeen on helppo liittää käskymuoto perkele. Tottelee paremmin. Virallisesti Pötky kantaa nimeä Poazu Into Pinkeä. Sekin kertonee aika paljon koiran luonteesta.

Lapinporokoira on monikäyttöinen koira


Koiran käytöllä poronhoitotöissä on pitkät perinteet. 60-luvulla moottorikelkat syrjäyttivät koirat lähes kokonaan. Nyt 2000-luvulla koirien käyttö on jälleen yleistynyt, ja lapinporokoiran pentueita syntyy nykyisin liki 300 vuodessa. Porokoiran kouluttaminen ei ole heikkohermoisen touhua, vaan vaatii myös isännältä sitkeyttä, tahtoa ja järjestelmällisyyttä. Koiran tehtävänä on kasata ja siirtää poroja isännän niin määrätessä.

Lapinporokoira on tahtoessaan ystävällinen ja viisas, kuin puhetta vailla. Omistajalleen se on nöyrä, mutta voi olla myös jästipäinenkin. Varsinkin poronhoitotöissä porokoiran luonteen tulisi olla sitkeä ja periksiantamaton. Porokoiran ruumiinrakenteen takia koira on ketterä liikkumaan monenlaisessa maastossa. Lisäksi niillä on erittäin hyvä hajuaisti.

Lapinporokoira Pötkyn elämää


Meidän Pötky täytti tammikuun eka päivä 9 vuotta. Lähes koko elämänsä hän on ollut mukana porotöissä, mutta on toiminut myös metsästyskoirana haukkuen lintuja, hirviä ja karhuja. Muotovalioksi Pötky tuli 2014. Pentueita on 3, joista 16 jälkeläistä. Pötky on meidän perheen julkkis. Tykätty. ystävällinen koira, jonka maine on levinnyt koirapiireissä laajalle.

Mutta miksipä ei? Lapinporokoiran luonteeseen kuuluu ystävällisyys ja perhekeskeisyys. Siinä missä hän on poronhoitotöissä aktiivinen ja innokas niin sisällä hän nauttii hiljaisuudesta ja ”takkatulesta”. Tosin, vieläkin, tulee sellaisia pentukohtauksia, jossa laitetaan pirtin matot uuteen järjestykseen. Nappaamalla lähimmän suuhun otettavan esineen ja viemällä sen tulijalle, tervehditään talon vieraat. Ja isännän ei tarvitse olla poissa näkyvistä kuin 2 minuuttia, tervehtii Pötky hänet kuin ei olisi viikkoihin nähnyt. Äänessä toki vähän katkeruutta siitä, että kehtasitkin jättää!

 

Eija Leppäjärvi

Luppokorven porotila

Eijan blogi ”Pennitön uneksija”

Lue artikkeli Suomenlapinkoirasta

Tutustu Dogium-verkkokaupan tarjontaan

 

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Yksi kommentti artikkeliin “LAPINPOROKOIRA elämässämme!”

  1. […] Eijan kuvia ja juttusia pääset lukemaan TÄÄLTÄ. Eijahan tekee mm. kotisivuja, kuvaa, kirjoittaa, ja tekee kaikkea mahdollista ja minun mielestä vähän mahdotontakin. Ainakin mitä olen sivusta seurannut, niin en osaa enkä ymmärrä. Julkaisin eilen myös Eijan porokoirasta jutun Dogiumin sivuille, minkä tosin Eija on itse kirjoittanut. Jutun pääset lukemaan TÄSTÄ […]

Jätä kommentti