fbpx
labradorinnoutaja

Labradorinnoutaja

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

  • Roturyhmä: Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat (FCI 8)
  • Alkuperämaa: Iso-Britannia
  • Luonne: ystävällinen, miellyttämishaluinen, tottelevainen, innokas
  • Rakenne: keskikokoinen, vankkarakenteinen ja tiivisrunkoinen. Korkeus uroksilla 56-57cm, nartuilla 54-56cm
  • Väri: musta, keltainen tai ruskea
  • Turkki: lyhytkarvainen

Labradorinnoutaja on suosituin koirarotu Englannissa, Yhdysvalloissa ja Suomessa.

Labradorinnoutaja oli alun perin kanadalainen koirarotu. FCI pitää kuitenkin sen alkuperämaana Iso-Britanniaa, koska se jalostettiin siellä nykyiseen muotoonsa. Labradorinnoutaja on ylipäätään yksi maailman suosituimmista koiraroduista.

Arkikielessä törmää ”labbis” sanaan puhuttaessa labradorinnoutajasta.

labrador retriever portrait, wet coat
Labradorinnoutaja on yksi Suomen suosituimmista koiraroduista.

Historia
Alkujaan labradorinnoutaja on Newfoundlandin saarelta, Labradorin niemimaalta. Koiria käytettiin tuolloin kalastajien apuna. Jääkylmästä vedestä noustessa koirat kuivuivat nopeasti lyhyen turkkinsa ansiosta. Labradorinnoutajalla on edelleenkin kaksinkertainen vettähylkivä turkki ja peräsimenä toimiva häntä.

Newfoundlandista vietiin rodun kantavanhemmat kalastuslaivojen mukana Brittein saarille, jossa niitä kehitettiin edelleen. Sieltä rotu on levinnyt ympäri maailmaa ja saavuttanut suuren suosion. Englannin Kennelliitto hyväksyi labradorinnoutajan omaksi rodukseen vuonna 1903. Suomeen nykyinen kanta tuli 1950-luvulla.

Luonne ja käyttötarkoitus

Labradorinnoutaja on ystävällinen, miellyttämishaluinen, tottelevainen ja innokas. Se on lisäksi myös kärsivällinen, iloinen, eloisa ja uskollinen koira, joka sopeutuu sekä maalle että kaupunkiin.

Rusket labradorinnoutajat juoksevat vedessä
Labradorinnoutajat tarvitsevat aktiviteetteja.

Labradorinnoutaja on monipuolinen käyttökoira. Sen alkuperäinen käyttötarkoitus on toimia noutavana koirana vesilinnustuksessa ja muun pienriistanmetsästyksessä sekä haavoittuneen riistan jäljestämisessä.

Rodun monipuolisuuden vuoksi labradorinnoutaja toimii hyvin myös opaskoirana, terapiakoirana, huume- ja pommikoirana, liikuntavammaisten avustajakoirana, sienikoirana sekä monenlaisissa muissa haju- ja etsintätehtävissä.

Labradorinnoutajat ovat jakautuneet näyttely- ja metsästyslinjaisiin, jotka eroavat toisistaan sekä ulkomuodoltaan että käyttöominaisuuksiltaan. Suomessa noutajilta vaaditaan muotovaliotitteliin hyväksytyksi suoritettu noutajien taipumuskoe, joten ihan täydellistä jakautumista ei ole tapahtunut.

Labradorinnoutaja on lapsirakas sekä soveltuu hyvin myös perhe- ja seurakoiraksi, kunhan muistaa tarjota sille aktiviteetteja. Labradorinnoutajan kanssa voi harrastaa jäljestämistä, palveluskoiratoimintaa, tottelevaisuutta, agilitya ja rauniokoiratoimintaa.

Terveys

Labradorinnoutaja on perusterve rotu. Rodun yleisimmät terveysongelmat ovat atopia ja erilaiset luusto-ongelmat. Labradorinnoutaja kuuluu PEVISA-ohjelmaan lonkka- ja kyynärnivelten sekä silmien osalta. Labradorinnoutaja elää keskimäärin 12-vuotiaaksi.

 

Lähteet ja lisätiedot:

  • http://www.labradori.fi/
  • http://www.snj.fi/noutajat/noutajarodut/labradorinnoutaja/
  • https://retrieverman.net/
  • Kennelliiton jalostustietokanta

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti