fbpx
labradorinnoutaja

Labradorinnoutaja – ystävällinen ja tottelevainen kumppani

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Labradorinnoutaja on suosituin koirarotu Englannissa, Yhdysvalloissa ja Suomessa.

  • Roturyhmä: Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat (FCI 8)
  • Alkuperämaa: Iso-Britannia
  • Luonne: ystävällinen, miellyttämishaluinen, tottelevainen, innokas
  • Rakenne: keskikokoinen, vankkarakenteinen ja tiivisrunkoinen. Korkeus uroksilla 56-57cm, nartuilla 54-56cm
  • Väri: musta, keltainen tai ruskea
  • Turkki: lyhytkarvainen

 

Labradorinnoutaja oli alun perin kanadalainen koirarotu. FCI pitää kuitenkin sen alkuperämaana Iso-Britanniaa, koska se jalostettiin siellä nykyiseen muotoonsa. Labradorinnoutaja on ylipäätään yksi maailman suosituimmista koiraroduista.

Arkikielessä törmää ”labbis” sanaan puhuttaessa labradorinnoutajasta.

labrador retriever portrait, wet coat
Labradorinnoutaja on yksi Suomen suosituimmista koiraroduista.

Historia

Alkujaan labradorinnoutaja on Newfoundlandin saarelta, Labradorin niemimaalta. Koiria käytettiin tuolloin kalastajien apuna. Jääkylmästä vedestä noustessa koirat kuivuivat nopeasti lyhyen turkkinsa ansiosta. Labradorinnoutajalla on edelleenkin kaksinkertainen vettähylkivä turkki ja peräsimenä toimiva häntä.

Newfoundlandista vietiin rodun kantavanhemmat kalastuslaivojen mukana Brittein saarille, jossa niitä kehitettiin edelleen. Sieltä rotu on levinnyt ympäri maailmaa ja saavuttanut suuren suosion. Englannin Kennelliitto hyväksyi labradorinnoutajan omaksi rodukseen vuonna 1903. Suomeen nykyinen kanta tuli 1950-luvulla.

Luonne ja käyttötarkoitus

Labradorinnoutaja on ystävällinen, miellyttämishaluinen, tottelevainen ja innokas. Se on lisäksi myös kärsivällinen, iloinen, eloisa ja uskollinen koira, joka sopeutuu sekä maalle että kaupunkiin.

Labradorinnoutaja on monipuolinen käyttökoira. Sen alkuperäinen käyttötarkoitus on toimia noutavana koirana vesilinnustuksessa ja muun pienriistanmetsästyksessä sekä haavoittuneen riistan jäljestämisessä.

Rusket labradorinnoutajat juoksevat vedessä
Labradorinnoutajat tarvitsevat aktiviteetteja.

Rodun monipuolisuuden vuoksi labradorinnoutaja toimii hyvin myös opaskoirana, terapiakoirana, huume- ja pommikoirana, liikuntavammaisten avustajakoirana, sienikoirana sekä monenlaisissa muissa haju- ja etsintätehtävissä.

Labradorinnoutajat ovat jakautuneet näyttely- ja metsästyslinjaisiin, jotka eroavat toisistaan sekä ulkomuodoltaan että käyttöominaisuuksiltaan. Suomessa noutajilta vaaditaan muotovaliotitteliin hyväksytyksi suoritettu noutajien taipumuskoe, joten ihan täydellistä jakautumista ei ole tapahtunut.

Labradorinnoutaja on lapsirakas sekä soveltuu hyvin myös perhe- ja seurakoiraksi, kunhan muistaa tarjota sille aktiviteetteja. Labradorinnoutajan kanssa voi harrastaa jäljestämistä, palveluskoiratoimintaa, tottelevaisuutta, agilitya ja rauniokoiratoimintaa.

Terveys

Labbis on perusterve rotu. Rodun yleisimmät terveysongelmat ovat atopia ja erilaiset luusto-ongelmat. Se kuuluu PEVISA-ohjelmaan lonkka- ja kyynärnivelten sekä silmien osalta. Elinikä on keskimäärin 12 vuotta.

 

Lähteet ja lisätiedot:

3 osainen artikkelisarja pennun kasvattamisesta ja kouluttamisesta, kirjoittanut eläintenkouluttaja Sini Ruohonen

Shoppaile Dogium-verkkokaupassa

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti