fbpx
korvatulehdus

Korvatulehdus on yleinen vaiva koiralla

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Koira raapii korviaan ja ravistelee päätään. Korvista tulee imelä, hiivainen haju. Korvatulehdus on tavallinen infektio koirilla ja yleinen syy hakeutua eläinlääkärin vastaanotolle. Tulehdus on yleensä kivulias ja lemmikin korvia särkee ja kutittaa voimakkaasti. Syy tähän voi olla hiivojen, bakteerien tai niiden molempien aiheuttama. Joskus korvassa voi olla korvapunkkeja ja löytyypä sieltä silloin tällöin vieras esinekin.

Kipeä korva vaatii hyvin usein eläinlääkärikäynnin, jossa korva tähystetään otoskoopilla. Lisäksi eläinlääkäri voi ottaa näytteen ulkokorvasta, josta tutkitaan, onko kyseessä bakteeri- vai hiivatulehdus.

Riippukorvaiset rodut ovat alttiimpia saamaan korvatulehduksen, koska korvakäytävään ei pääse niin hyvin ilmaa kuin pystykorvaisella. Koiran korvakäytävä on pitkä ja syvä, ja luppakorvalla bakteerit ja hiivat pääsevät huonon ilmanvaihdon takia jylläämään oikein kunnolla. Monella, erityisesti pitkäkarvaisella rodulla, karvat kasvat myös korvissa keräten likaa ja vaikkua. Nämä karvat pitäisi nyppiä sormin tai varovasti pinsetillä pois.

Puhdistaminen tärkeää

Korvaa hoidetaan tilanteesta riippuen joko korvatipoilla tai suun kautta annettavalla lääkkeellä. Lisäksi korvaa on tärkeää puhdistaa, jotta lääke pääsee vaikuttamaan kunnolla. Korvakäytävää ei saisi puhdistaa koskaan pumpulipuikoilla, ettei tärykalvo vahingoitu, vaan puhdistamiseen käytetään tarkoituksen mukaisia nesteitä, jonka jälkeen korvan olisi hyvä kuivua ennen varsinaisen lääkkeen antamista.

Allergia korvatulehduksen aiheuttajana

Jos koira kärsii toistuvista korvaoireista voi syynä olla atooppinen taipumus tai ruoka-aineallergia. Nämä molemmat ovat lisääntyneet koirilla. Syitä tähän ovat esimerkiksi lisäaineita sisältävät, teollisesti tuotetut koiranruuat. Jos kyse on atooppisesta taipumuksesta, niin korvatulehduksen lisäksi koira voi kärsiä silmä- ja tassutulehduksista. Atooppinen iho on kutiseva ja koira nuolee ja rapsuttaa sitä. Tämä voi aiheuttaa ihon tulehtumisen.

Pitkäkarvaisilla roduilla karvat kasvavat korvissakin

Muut korvavaivat

Koiran korvaan voi eksyä myös vieras esine. Sen poistaminen saattaa olla hankalaa. Poistaminen kannattaa jättää eläinlääkärin tehtäväksi, jottei esine liiku syvemmälle korvakäytävään.

Jos koiralla on korvatulehdus se voi ravistella niin voimakkaasti päätään, että saa aikaan verenpurkauman. Verenpurkauma syntyy kun verisuoni katkeaa korvanlehdessä ja korvanlehti turpoaa. Vaikka vamma paranee lopulta itsekseen, se aiheuttaa koiralle kovaa kipua.

Olipa koiran korvavaivan syy mikä tahansa, siihen kannattaa suhtautua vakavuudella. Jos olet itse sairastanut korvatulehduksen tiedät, kuinka paljon se voi sattua. Eläinlääkärin ohjeita kannattaa noudattaa ja jälkitarkastusta ei kannata jättää väliin. Korva voi päällisin puolin näyttää terveeltä ja puhtaalta, mutta näytteenotto voi paljastaa jotain ihan muuta. Koira voikin joutua kärsimään kipeistä oireista vuosikausia sen takia, että omistaja ei ole tunnistanut ongelmaa.

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti