fbpx

Koiranpennun hankkimiseen vaikuttaa moni asia

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Koiranpennun suloista naamaa, kömpelöä olemusta, pehmeää turkkia ja tuoksua on vaikea vastustaa. Liian usein pennun hankkimista koskevat päätökset tehdäänkin tunteiden eikä tosiasioiden pohjalta. Pennun rodun, koon ja käyttötarkoituksen punnitsemiseen kannattaa käyttää aikaa ja vertailla eri ominaisuuksia, koska pennun hankkiminen sitouttaa keskimäärin kymmenen vuoden kumppanuuteen.

Rodun valintaa voi lähestyä monelta kantilta. Virallisia rotuja Suomessa on yli 350 ja sekarotuiset siihen päälle, joten erilaisia vaihtoehtoja on runsaasti ja niitä voi lähestyä monelta eri kantilta. Aluksi kannattaa miettiä muutama alla oleva perusominaisuus ja sitä kautta haarukoida sopivia vaihtoehtoja. Kun lista on pienentynyt, niin koiranäyttelyt ovat oiva paikka käydä tutustumassa yhdellä kertaa tarkemmin näihin rotuihin. Samalla voi keskustella avoimesti eri rotujen harrastajien ja kasvattajien kanssa.

 

Koiran koko

Koiran koko ja tilan tarve ovat keskeisiä tekijöitä koiraa valitessa. Joillekin ihmisille kelpaa vain iso koira. Yleensä ne vaativat enemmän aktiivisuutta omistajalta. Iso koira myös syö enemmän, mitä ei aina osata ottaa huomioon. Kustannukset vaihtelevat melkoisesti sen mukaan, syökö koira puoli desiä vai litran päivässä. Myös jätteen määrä kasvaa koiran koon mukaan. Kookkaan koiran kanssa matkustaminen vaatii enemmän suunnittelua. Vuokra-asuntoa hankkiessa koira, erityisesti iso, voi nousta ongelmaksi monelle vuokraisännälle.

Pieni koira on helpompi ottaa mukaan kantolaukussa, mutta usein se pitää kantaa tai nostaa niin hissiin kuin autoonkin. Monet lapsiperheet suosivat pieniä koiria. Minikoira ei kuitenkaan välttämättä ole lapsiperheeseen paras valinta, koska se voi jäädä jalkoihin ja putoaminen sylistä tai sohvalta voi olla riskialtista monelle pieniluiselle rodulle. Pienet rodut vaativat yhtä lailla peruskoulutuksen, aktiviteettejä ja ulkoilua. Valitettavasti joskus kääpiökoirien omistajat suhtautuvat välinpitämättömästi koiriinsa ja laiminlyövät pennun opettamisen, mikä pahimmassa tapauksessa johtaa käytöshäiriöihin.

Onneksi kokoja on laidasta laitaan ja vertailua ei tarvitse tehdä pelkästään pienen ja ison välillä.

 

Käyttötarkoitus

Koirarodut on jaettu kymmeneen eri roturyhmään, jotka antavat osviittaa koiran luonteesta, aktiivisuudesta ja käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi alkujaan metsästyskäyttöön jalostetut terrierit ovat aktiivisia ja energisiä. Paimenkoiria on käytetty nautakarjan, lampaiden ja porojen paimentamiseen. Ne ovat perinteisesti tottuneet tekemään paljon töitä ja ovat aktiivisia, älykkäitä ja kestäviä ja saattavat soveltaa paimennustaitojaan myös ihmisiin ja erityisesti lapsiin. Seura- ja kääpiökoirat, kuten nimikin kertoo, on jalostettu pitkälti lemmikeiksi. Ne ovat älykkäitä, pitkäikäisiä ja suosittuja erityisesti kaupungeissa.

Koiraroduista löytyy monenlaisia käyttökoiria, kuten lintukoiria ja muita metsästyskoiria. Ne kaipaavat usein paljon aktiviteettejä ja turhautuvat, jos tekemistä ei ole tarpeeksi. Jotkut koirat tyypillisesti vahtivat, jotkut saalistavat ja metsästävät. Selvitä mihin ryhmään oma suosikkirotusi kuuluu. Sopivan rodun löydyttyä kannattaa tutustua myös sen rotumääritelmään ja erityisesti rotutyypilliseen luonteeseen ja miettiä, soveltuvatko nämä ominaisuudet juuri sinun elämäntilanteeseesi.

Käyttötarkoitusta voi pohtia myös toiselta kantilta. Mitä minä haluan koirani kanssa tehdä? Jos etsit agilitykoiraa, niin jotkut rodut soveltuvat luonteensa ja ruuminrakenteensa puolesta siihen paremmin kuin toiset. Metsästysintoisen on turha olettaa, että kääpiökoiran kanssa voisi lähteä vakavasti olettavasti hirvi- tai lintujahtiin.

 

Turkkikysymys

Kaikista koirista lähtee karvaa, lukuun ottamatta muutamaa karvatonta rotua. Enemmänkin pohdintaa kannattaa käyttää siihen, kuinka paljon on valmis tekemään töitä turkinhoidon eteen. Lyhytkarvaiset rodut vaativat varsin vähän hoitoa. Pesu silloin tällöin riittää ja irrottaa irtokarvan. Puolipitkäkarvaiset, kuten collie, vaativat säännöllistä harjausta pysyäkseen takuttomana ja kauniina. Joillain roduilla turkki vaatii viikottaista harjausta ja pesua, jos turkin haluaa pitää pitkänä. Maltankoira tai yorkshirenterrieri on kaunis pitkässä, maata viistävässä turkissa, mutta usein unohtuu, että koira vaatii tuntien viikottaisen työn näyttääkseen näyttelykoiralta. Nämäkin rodut ovat kivoja myös leikatussa, lyhyessä turkissa.

Esim. useat terrierirodut ovat nypittäviä. Tämä tarkoittaa sitä, että pitkä, kuollut karva nypitään sormin tai trimmausveitsen avulla pari kertaa vuodessa pois. Joillain roduilla turkki leikataan muotoon, kuten villakoirilla. On olemassa myös erikoisia ”nyöriturkkisia” rotuja, kuten komondor, jonka rastat ulottuvat lattiaan saakka.

Niin turkin pituuksissa, kuin laaduissakin on kymmeniä variaatioita. Jos lemmikin turkinhoito tuntuu liian työläältä tai vaativalta, niin turkinhoidon voi ulkoistaa ammattilaiselle eli trimmaajalle.

 

Muita seikkoja, joita kannattaa miettiä:

•  ostaako pennun vai aikuisen koiran, esimerkiksi löytökoiran
•  hankkiiko puhdas- vai sekarotuisen
•  uros vai narttu
•  rotujen terveystilanteissa on valitettavasti huomattavia eroja, joihin kannattaa tutustua huolella. Tietoa perinnöllisistä sairauksista ja mahdolliset luonneongelmista löytyy rotujen jalostusohjelmista ja rotujärjestöistä.
•  jos koiran hinta vaikuttaa rodun yleiseen hintatasoon verrattuna edulliselta, niin kannattaa tarkistaa, ettei kyse ole pentutehtaasta tai ulkomailta myyntiä varten tuodusta pennusta. Julkisuudessa tulee esiin liian usein surullisia tarinoita, kun pentu on ostamisen jälkeen osoittautunut sairaaksi ja jopa kuollut nopeasti.

Lue myös artikkeli sekarotuisen koiran hankkimisesta

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti