fbpx

Koiran rokotukset – Rokotetaanko koiria maailmalla liikaa?

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Koiran rokotukset on suunniteltu vastustamaan tarttuvia tauteja ja rokottaminen kuuluu koiran ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon. Osa taudeista on niinkin vaarallisia, että voivat johtaa koiran kuolemaan. Rokottaminen suojaa koiraa tehokkaasti monilta tartuntataudeilta, kuten parvolta ja rabiekselta. Maailmalla on kuitenkin herätty siihen, että koiria saatetaan rokottaa  joissain maissa aivan liikaa.

Pumpataanko lemmikit täyteen rokotteita?

Eläinlääkäri John Robb on pelastanut eläimiä sekä suojellut niiden terveyttä yli 32 vuoden ajan. Amerikkalainen Robb on ollut huolissaan varsinkin rabies-rokotteesta. Hän kertoo rokotteen olevan hengenvaarallinen eläimille ja aiheuttavan sairauksia, kuten syöpää. Robb pitää suurena huolen aiheena sitä, että joskus muutaman kilon chihuahua saa samankokoisen rokoteannoksen kuin yli 20 kilon painoinen bulldoggi. (Natural News, Vicki Batts)

Ylirokottaminen voi aiheuttaa autoimmuunisairauksia, syöpää, kaihia, allergioita, astmaa, atopiaa, niveltulehduksia, diabetesta, anafylaxiaa, ihottumaa ja monia muita vaivoja, jotka voivat johtaa jopa kuolemaan. (Dogs Naturally Magazine, Patricia Jordan)

Eläinten rokottaminen on isoa bisnestä ja kasvaa kokoajan. Ovatko kaikki rokotteet aiheellisia vai pelkkää lääkefirmojen ja eläinlääkäreiden rikastuttamista? Alla kaksi videota aiheeseen liittyen.

Tästä pääset toiseen videoon ylirokottamiseen liittyen

Rokotussuositukset Suomessa

Suomessa koiria rokotetaan maltillisemmin eläinten terveydestä vastaavan valtion elintarviketurvallisuusvirasto Eviran suositusten mukaan.

Koiranpennun rokottaminen

Koiranpentujen rokotukset aloitetaan 12 ja 16 viikon iässä kahdesti nelosrokotteella (sis. parvo, penikkatauti, tarttuva maksatulehdus sekä kennelyskä) ja lisäksi 16-20 vko iässä kerran raivotautirokotteella (rabies). Rokottaa saa terveen ja madotetun koiran. Pentua ei saa rokottaa, jos se esimerkiksi on ollut kipeä tai ripuloinut. Myös tehosterokotusten välissä tulisi pentu madottaa.

Tutustu Dogium-verkkokaupan valikoimaan

Aikuisen koiran rokottaminen

Seuraava rokotus on  nelosrokote 12-16 kk iässä (1-vuotisrokotus sekä rabies).

Sen jälkeen parvo-, penikkatauti-, tarttuva maksatulehdus- sekä raivotautirokotteet ovat voimassa kolme vuotta kerrallaan eli koira rokotetaan niitä vastaan seuraavan kerran 4-vuotiaana. Myös rabies annetaan kolmen vuoden välein. Kennelyskärokotteet (parainfluenssa) ovat voimassa vuoden kerrallaan.

Kennelliiton koiratapahtumissa rokotteiden tulee olla voimassa ja koiran tulee olla rokotettu ainakin kahdesti penikkatautia ja kerran raivotautia vastaan vähintään 21 vuorokautta ennen yleisiin tapahtumaan osallistumista.

Lähteet:

Natural News
Dogs Naturally Magazine
PlanetPaws Facebook-sivut
Koiran rokotus
Evira

Kun koira oksentaa, syitä voi olla monia. Lue aiheesta artikkeli.

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti