fbpx

Koiran hampaat tulisi puhdistaa säännöllisesti

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Koiran hampaat olisi hyvä harjata päivittäin. Huonot hampaat eivät aiheuta pelkästään hajuhaittaa tai kosmeettista ongelmaa, vaan suun terveys on merkittävässä roolissa lemmikin kokonaisterveyden kannalta. Suuontelon kautta bakteerit voivat päästä elimistössä muualle aiheuttamaan yleissairauden, ja suun jatkuva tulehdus on koiralle tuskallista. Säännöllinen hampaiden hoitaminen on koiranomistajalta myös taloudellisesti järkevä teko. Harjaamalla koiransa hampaita voi säästää jopa satoja euroja eläinlääkärikuluissa.

Koiran hampaiden kotihoito

Plakki muodostaa kovettuessaan hammaskiveä ja aiheuttaa myös ientulehdusta. Ientulehdus oireilee vaikeutena pureskella ruokaa tai luita, ienten punoituksena, pahanhajuisena hengityksenä ja toisinaan huulitulehduksina sekä raapimisenakin. Merkkinä lemmikin suun puhdistustarpeesta on haiseva hengitys, –  hajuhaittoja ei aiheudu terveestä ja puhtaasta suusta. Harjaamalla koiran hampaat päivittäin voi ehkäistä ientulehdusta, plakkia ja hammaskiveä, hampaan tukikudoksen tulehtumista sekä hidastaa eteneviä muutoksia, jotka ovat mahdollisesti jo olemassa.

Hampaiden harjaamiseen koira kannattaa totuttaa jo pentuna, mutta sen aloittaminen ei ole aikuisen tai vanhankaan koiran kohdalla myöhäistä. Harjaamisen voi aloittaa esimerkiksi sormiharjalla. Sormiharja asetetaan etusormeen ja se sopii eritoten pennuille ja pienikokoisille lemmikeille. Myös sideharsolla, joka taitetaan sormen ympärille, voi opetteluvaiheessa puhdistaa hampaita. Kuitenkin on suositeltavaa käyttää tavallista hammasharjaa, koska se poistaa paremmin plakkia. Koiran hammaspesussa voi käyttää myös pientä ja pehmeää lasten hammasharjaa.

Mitä tulee eläimen asentoon hammaspesun aikana, voi pientä koiraa pitää sylissään niin, että sen selkä on vasten harjaajan vatsaa. Lemmikkiä voi pitää pöydälläkin, jos se on rauhallinen, ja iso koira voi hammaspesun ajan istua lattialla. Suoraan edestä lähestymisen sijaan kannattaa lemmikkiä lähestyä sivusta päin. Kulma- ja etuhampaisiin ulottuu helposti, joten kannattaa aloittaa harjaaminen niistä.

Totuta koira hampaiden harjaukseen

Alkuun kannattaa hampaita harjata muutama kerrallaan ja heti harjauksen perään palkita koira. Vain ulkopinnat harjataan totutteluvaiheessa, mutta tavoite on kuitenkin saada koiran suu auki ja saada kaikki hampaat sisä-, ulko-  ja purupinnoilta harjattua. Hampaaseen nähden kannattaa hammasharja olla suurinpiirtein 45-asteen kulmassa ja puhdistaminen tapahtuu pyörivillä varovaisilla liikkeillä.

Opetellessa hampaiden harjaamista eteneminen tapahtuu asteittain ja oppimisen tehostamiseksi makupalat tai muu palkitseminen ovat kannattavia jokaisessa opetteluvaiheessa. Kannattaa edetä opettelussa hiljalleen, koska muidenkaan hoitotoimenpiteiden tavoin ei hampaidenkaan harjauksestasta tule mitään hosumalla. Tee hammaspesusta toistuva rutiini!

Tutustu Dogium-verkkokaupan valikoimaan

Ihmisten hammastahnaa ei harjauksessa saa käyttää, vaan tahnana käytetään eläimille tarkoitettua fluoritonta tahnaa. Maustettu tahna tekee hampaiden harjaamisesta monesti mieluisampaa ja tahnaa kannattaakin harjaksissa puristaa syvälle, jotta maku on pidempikestoisempi. Plakin kertymisen estämiseksi on hampaiden harjaus ehdottomasti keinoista tehokkain, mutta jos se ei onnistu jostain syystä, löytyy markkinoilta monia muita suun hoitoa mahdollisesti hyödyttäviä tuotteita, esimerkiksi erilaisia geelejä ja puruluita. Vaikkei puruluun syöminen korvaakkaan hammasharjaa, edistää se koiran hampaiden pysymistä puhtaana.

Alla olevalta Kennelliiton videolta näet, kuinka koiran hampaat pestään.

 

 

Koiran olisi hyvää antaa järsiä rustoa ja oikeita luita pennusta asti, koska mikään ei toimi parempana leukojen vahvistajana ja maitohampaiden irrottajana kuin se, että käyttää hampaita.

Normaalilla aikuisella koiralla luiden ja ruston syöminen hoitaa hammaskiveä pois. Koiralle täytyy myös olla puhdasta vettä tarjolla ja syötettävän ravinnon oltava laadukasta, eikä koiralle tietenkään syötetä sokeria tai tuotteita, jotka sisältävät sokeria.

Hammashoito eläinlääkärissä

Kotihoidon lisäksi on suositeltavaa, että koiraa käytetään hammaskivenpoistossa ja hampaiden tarkastuksessa vuosittain tarpeen vaatiessa alkaen 2-4-ikävuodesta riippuen rodusta. Esimerkiksi hampaiden väleihin ja ikenien alle voi kertyä plakkia sekä hammaskiveä huolimatta siitä, harjataanko hampaita säännöllisesti.

Tutustu Emmi-pet tuotteisiin

 

Hampaiden kunto kartoitetaan samalla kun hammaskivi poistetaan, ja tarpeen vaatiessa hampaat kuvataan röntgenillä sekä sovitaan tarpeellisista jatkotoimista. Eläinlääkäristä voi saada myös hampaiden harjaukseen liittyen ohjeita. Lemmikin suun ollessa huonokuntoinen; hampaat kellanruskeassa hammaskivessä tai hengityksen haistessa, on lemmikki syytä viedä hampaiden puhdistukseen pikaisesti.

Eläinlääkäri tekee suulle perusteellisen puhdistuksen lemmikin ollessa nukutettuna. Joskus joudutaan myös poistamaan koiran hampaita esimerkiksi vakavasta ientulehduksesta johtuen.

Ultraäänihammashoitoa koirille

Markkinoille on tullut muutamia vuosia sitten uusia laitteita, joilla koirien hampaita voi hoidattaa. Emmi-Pet hammasharjalla lemmikin hampaat puhdistuvat ja se myös estää parodontiittia ja ientulehdusta ulraäänen avulla. Koiran suostuessa yhteistyöhön voi hampaiden sisäpinnat puhdistaa Emmi-Petillä, vaikka koira olisi hereillä ja toimenpidettä voi myös koiran kanssa treenata.

Laitteella ei harjata, vaan plakki ja hammaskivi liuottuvat ilman liikettä, ääntä ja tärinää hampaan pinnalta.

Laitteen tekniikan ansiosta suun ongelmat lievittyvät, bakteerien lisääntyminen vähentyy ja ikenet saavat hoitoa ja suojaa. Kyseisen laitteen voi vuokrata tai ostaa itselleen, tai hoidon voi vaihtoehtoisesti varata palveluntarjoajalta. Eräs toinen vastaavanlainen esimerkki ultraäänellä puhdistavasta hammashoitolaitteesta on Pampered Pets Ultrasonicin laite, jolla tehdään koirien hammaspuhdistusta ulkomailla.

Alla olevasta videosta näet, kuinka koiran hampaat puhdistuvat ilman nukutusta.

 

 

 

 

Lähteet;

 

Täältä voit tutustua Emmi-Pet tuotteisiin

Lue artikkeli ”Kun koira oksentaa, syitä on monia”

Klikkaa itsesi alta mukaan messuille!

lemmikkimessut
Suositut virtuaaliset lemmikki-joulumessut lähestyvät! Klikkaa itsesi FB-ryhmään mukaan! Luentoja, arvontoja, huutokauppoja ja tietysti mahtavia tarjouksia!

 

 

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti