fbpx
koiran eroahdistus

Koiran eroahdistus – Koiran ja omistajan ongelma.

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Koiran eroahdistus on kymmeniä tuhansia koiria ja koirien omistajia koskeva ongelma. Milloin koira yksin ollessaan haukkuu, ulvoo, tekee tarpeensa sisälle, tuhoaa paikkoja ja syö kaiken mahdollisen ja joskus mahdottomankin… Eroahdistus nostaa koiran stressitasoja, ja voi johtaa monenlaiseen muuhun ongelmaan.

Milloin on kyse eroahdistuksesta?

Koiran eroahdistus mielletään yleensä niin, että koira ahdistuu yksin jäädessään. Näin periaatteessa onkin, siis silloin kun kyse on eroahdistuksesta.

Välttämättä koiran puuhat ei aina johdu koiran negatiivisista fiiliksistä yksin jäädessään, vaan etenkin nuoret koirat, aktiivisemmat rodut sekä ahneemmat yksilöt kerran roskapussin tyhjennettyään ovat palkkautuneet tästä mahtavasta keksinnöstä niin, että tekevät sen joka kerta uudelleen. Toisinaan myös tuhoaminen on opittua, koira ei osaa laskea kierroksia yksin jäädessään, ja purkaa sen huonekaluihin ja rakenteisiin.

Etenkin kerrostaloissa haukkuminen ja ulvominen on ongelma. Mutta haukkumisen taustallakin voi olla useampi syy. Eroahdistuksen lisäksi esim. jotkut koirat voivat haukkua käytävältä tai muista asunnoista kuuluvia ääniä, vaikka haukkuminen muuten ei olisikaan jatkuvaa.

koiran eroahdistuksen hoito

Mistä eroahdistus johtuu?

Eroahdistukselle voi olla lähtöjään monta eri syytä.

  • Pentua ei ole opetettu yksinoloon, eli rauhalliseen mielentilaan yksin jäädessään
  • Omistaja on opettanut koiralle eroahdistuksen
  • Kipu
  • Varhaisen pentuvaiheen kokemukset
  • Muutto/ympäristön muutos

Eroahdistuksen hoito

Eroahdistuksen hoitamiseen on keinoja, riippuen täysin syystä, mikä eroahdistuksen aiheuttaa.

Pentua ei ole opetettu yksinoloon

Pennulle on luonnollista olla lähellä emoa, ilman emoa se ei selviäisi hengissä. Ensimmäiset päivät uudessa kodissa on pennulle usein järkyttävää. Se on irrotettu emosta ja sisaruksista. Tästä alkaa leimautuminen uuteen perheeseen.

Ensimmäisten päivien aikana pentua ei tule jättää yksin. Yksinoloharjoitukset tulee aloittaa pikkuhiljaa, ensin jättämällä pentu yksin vaikka toiseen huoneeseen.

Yksin jättämisen totutteluun auttaa se, että pentu on väsynyt. Näin pentu oppii, että yksin ollessa lähinnä nukutaan ja otetaan rauhallisesti.

Hyvä keino pilata heti alkuun yksinoloharjoitukset on sulkea täynnä virtaa oleva pentu yksin tilaan, missä sen täytyisi oppia rauhoittumaan.

Toimiva väline on myös esim. näyttelyhäkki, missä ovi on auki. Pennun voi ruokkia häkissä, ja antaa tänne luita syötäväksi. Näin häkistä tulee mieluinen paikka. Kun pentu mieltää häkin omaksi paikakseen, missä voi rauhoittua ja nukkua, voi pedin siirtää myöhemmin lattialle.

Tämä myös edesauttaa pentua rauhoittumaan häkkiin esim. autossa, näyttelyissä ja koulutuksissa/kisoissa, kun koira on ehdollistanut häkin rauhalliseen olotilaan.

Omistaja on opettanut koiralle eroahdistuksen

Tämä on yksi yleinen syy koiran eroahdistukselle. Koira hyvästellään, halitaan ja pusitaan kotoa lähtiessä. Ja kotiin tullessa koira paijataan ja halitaan heti kättelyssä, kun koira on vielä kierroksilla.

Koira oppii, että yksinolo on ei ole ”normaali tilanne”, ja usein koira jääkin kiihtyneemmässä mielentilassa yksin kotiin.

Eli, koiraa ei tule huomioida lähdön hetkellä, eikä kotia tullessa, ennen kuin koiran vire on taas matalalla. Koiran täytyy oppia, että on täysin normaalia, että omistaja tulee ja menee.

Toinen hyvä keino aiheuttaa eroahdistusta on torua etenkin nuorta koiraa kotia tullessa, kun koira on tehnyt tarpeensa sisälle, hajottanut roskapussin, varastanut pöydältä tai tehnyt muita tuhoja. Koira oppii yhdistämään tehdyt tuhot ja omistajan kotia tulon, että tällöin tulee satikutia. Koira voi myös yhdistää pelkästään jo sen, että kun omistaja tulee kotiin, tulee toruja/niskasta puijuuttamista/jotain negatiivista.

Koira ei osaa yhdistää juuri sillä hetkellä tekemäänsä tuhoa, että tämän tekeminen on kiellettyä, ja tästä toiminnasta tulee sanktiota. Koira täytyy saada itse teosta kiinni, juuri sillä sekunnilla kun kielletty teko tapahtuu.

Vaikka kuinka nousisi savu korvista kotia tullessa, koiraan ei tule reagoida, vaikka se olisi syönyt väliseinät nauloineen asunnostasi! Tiedän totisesti, helpommin sanottu kuin tehty!!

koiran eroahdistus
Vaikka eletään vuotta 2020, koira ei ajattele kuten ihminen, ei ymmärrä puhetta, eikä se tiedä mitä tarkoittaa ”äiti tulee tunnin päästä kotiin”.

 

Kipu

Mikäli koiran eroahdistus alkaa yhtäkkiä aikuisena ilman, että olisi sattunut mitään vahinkoa tms. saattaa syy löytyä kivusta. Tällöin kannattaa poissulkea kivun/sairauden mahdollisuus.

Varhaiset pentuvaiheen kokemukset

Kuten artikkelissa aiemmin jo kerrottaan, pennulle on luonnollista olla lähellä emoa, jotta se selviää hengissä. Mikäli pennut erotetaan emästä liian aikaisin, saattaa se ”traumatisoida” pennun. Myös emo saattaa hylätä pennut syystä tai toisesta liian aikaisin.

Mikäli pennun varhaisessa vaiheessa on sattunut jotain, mikä vaikuttaa yksinolon oppimiseen, täytyy harjoitusten kanssa olla todella varovainen, edetä pienin askelin ja tehdä yksinolosta pennulle niin mukavaa ja positiivista kuin suinkin. Toki yksinolosta kannattaa tehdä kaikille pennuille niin mukavaa ja positiivista kuin suinkin, mutta erityistä huomiota kannattaa kiinnittää pentuihin, jotka ovat joutuneet irtautumaan emosta liian aikaisin.

Välineitä yksinolon harjoitteluun

Jotkut jättävät koiralle paljon tekemistä yksin ollessa. Tästä voidaan olla kahta mieltä. Toisaalta koira voi kohdistaa tekemisen tarmonsa jätettyihin leluihin ym. ja jättää esimerkiksi lattialistat rauhaan. Mutta toisaalta, oppiiko koira näin rauhoittumaan yksin ollessa?

Kaikkien lelujen ja älypelien ym. kanssa suositellaan, että koira on valvovan silmän alla. Näin voi varmistua, että koira ei pääse jyrsimään ja nielemään kappaleita, jotka pahimmillaan rikkovat tai tukkivat suoliston.

On olemassa mm. rauhoittavia lisäravinteita sekä pistorasioihin kiinnitettäviä haihduttimia, jotka rauhoittavat koiraa ahdistavissa tilanteissa. Näillä ei poisteta eroahdistuksen syytä, mutta voivat auttaa ongelman pois opettamisessa.

Mikäli eroahdistus on ongelma (ja itse koirallehan se on aina ongelma) ja omat keinot (ja voimat) loppuvat, kannattaa olla yhteydessä osaavaan eläintenkouluttajaan.

Suomen eläintenkouluttajat Ry:n sivuilla on kattava lista ammattimaisista eläintenkouluttajista.

 

Mitäpä jos loukkaannut ollessasi poissa kotoa, etkä pysty kertomaan hoitohenkilökunnalle että kodissasi on lemmikki/lemmikkejä? Tästä artikkelista voit tulostaa itsellesi lemmikkikortin, jossa kerrot sinulla olevan kotona hoitoa vaativia lemmikkejä.

Lue eläintenkouluttaja Sini Ruohosen 3 osainen artikkeli-sarja pennun kasvattamisesta ja kouluttamisesta.

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti