fbpx
siivous koira koirasiivoaa

Laita koira siivoamaan puolestasi – ohjeillamme onnistut!

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Kyllästyttääkö purulelujen noukkiminen lattialta? Laita koira siivoamaan puolestasi. Lelujen siivoamisen opettaminen koiralle on sekä hauskaa ajanvietettä että koiran älynystyröiden aktivoimista.

Temppu kannattaa pilkkoa mahdollisimman pieniin osiin. Esimerkiksi noutamisessa koiran pitää osata mennä noutoesineen luo, tarttua esineeseen, nostaa se maasta ja tuoda takaisin sekä irrottaa otteensa esineestä. Koira tarvitsee näitä samoja taitoja, kun se siivoaa lelunsa pois kuljeksimasta.

Jos koira osaa noutaa, lelujen siivoaminen on helppo opettaa. Tällöin koiraa pyydetään noutamaan lelu ja irrottamaan otteensa siitä lelulaatikon yläpuolella. Koira palkitaan, kun se tiputtaa lelun laatikkoon. Palkkiona voi käyttää esimerkiksi kehua ja makupalaa.

Esineeseen tarttuminen ja sen kantaminen voi olla koiralle vaikeaa, jos sillä ei ole luontaista taipumusta noutaa tai kantaa esineitä.

Tempun osa-alueiden opettelu yksi kerrallaan on avain varmaan lopputulokseen.

1. Leluun tarttuminen ja lelun luovuttaminen

Ensin koira opetetaan tarttumaan leluun käskystä.

Aluksi koira palkitaan vain siitä, että se on kiinnostunut lelusta. Koiran ei tarvitse vielä ottaa lelua suuhunsa. Pelkkä kuonolla tönäisy tai lelun haistelu riittää.

Vähitellen koiralta pyydetään, että se koskee leluun hampaillaan tai ottaa sen jo suuhunsa. Useimmat koirat innostuvat leluista, joten ne tarttuvat niihin helpommin kuin esimerkiksi tokossa käytettävään noutokapulaan. Lelua voi heiluttaa koiran kuonon edessä, jolloin koira saattaa ottaa siitä helposti kiinni.

Kun koira osaa ottaa lelun itse suuhunsa, liitetään mukaan käskysana ”ota”. Samalla pidennetään aikaa, jonka koira pitää lelua suussaan. Kun lelu vaihdetaan makupalaan, käytetään käskyä ”irti”. Tällöin koira oppii myös irrottamaan käskystä otteensa.

Koiran voi opettaa siivoamaan puolestasi
Ensin koira oppii ottamaan lelusta kiinni ja pitämään sitä suussaan niin pitkään, että koiraa pyydetään irrottamaan otteensa.

2. Lelun nostaminen ja kuljettaminen

Seuraavaksi koiraa pyydetään ottamaan lelu lattialta ”ota”-käskyllä. Kaikki koirat eivät välttämättä ymmärrä, että lelu pitää nostaa. Koiran kuonoa voi ohjata makupalan avulla ylöspäin, kun se pitää lelusta kiinni. Koira palkitaan, kun se nostaa lelun.

 

 

 

 

Opeta koira siivoamaan lelut pois lattialta
Koira opetetaan nostamaan lelu lattialta ja tuomaan se ohjaajalle.

 Tutustu verkkokaupan valikoimaan. Dogiumilta löydät myös kotimaiset tuotteet yrittäjineen.

Kun lelun nostaminen sujuu, koira opetetaan liikkumaan lelun kanssa haluttuun suuntaan kutsumalla se luokse. Koira palkitaan pienestäkin liikkeestä ohjaajaan päin. Pikkuhiljaa koiran kulkemaa matkaa pidennetään ja koiran pitää tuoda lelu ohjaajalle asti.

3. Lelun tiputtaminen koriin

Seuraavaksi otetaan esiin laatikko, johon koiran halutaan keräävän lelunsa. Laatikko asetetaan ohjaajan eteen, ja koiraa kutsutaan lelu suussa luokse. Koiraa pyydetään antamaan lelu laatikon yläpuolella siten, että lelu tippuu laatikkoon. Alussa laatikkoa voi siirtää sen mukaan, minne koira on lelua tiputtamassa. Makupala annetaan koiralle laatikon yläpuolella, jotta koira oppii yhdistämään laatikon palkkaan.

Palkitsemalla koira oppii siivoamaan
Koira palkitaan lelulaatikon yläpuolella, kun se on pudottanut lelun laatikkoon.

Tätä toistetaan riittävän monta kertaa, esimerkiksi viiden toiston sarjoina pari päivää. Sitten koiran neuvomista vähennetään. Koiraa ei houkutella makupaloilla, vaan sen on itse keksittävä, mitä siltä halutaan. Koiraa voi kannustaa kehumalla oikeansuuntaisesta toiminnasta, kuten leluun tarttumisesta, mutta se palkitaan vasta lelun tiputtamisesta laatikkoon.

Odota rauhassa, mitä koira tekee. Auta koiraa, jos se ei jonkin ajan kuluttua osaa itse yrittää.

4. Vaikeuden lisääminen ja käskysana

Käskysanan, kuten ”siivoa”, voi ottaa mukaan sitten, kun koira tuo itsenäisesti lelun laatikkoon. Käsky sanotaan, kun koira ottaa lelun suuhunsa. Vähitellen tehtävää vaikeutetaan vaihtamalla lelulaatikon paikkaa, laittamalla lelu kauemmaksi ja lisäämällä lelujen määrää.

Opetustuokiot pidetään lyhyinä, jottei koira kyllästy ja oppiminen on tehokasta. Viiden minuutin pätkät muutaman kerran päivässä riittävät hyvin. Aikaa voi pidentää ja palkkauskertoja vähentää koiran taitojen karttuessa. Tällöin koira ei odota makupalaa jokaisen siivotun lelun jälkeen.

Oikein ajoitettu palkka ja ohjaajan kärsivällisyys ovat koiran kouluttamisen kulmakiviä. Opetushetki lopetetaan aina onnistumiseen. Jos jokin asia junnaa paikallaan, kannattaa pitää vähintään parin päivän tauko. Tuumaustauon aikana koira on saattanut hoksata jutun juonen.

Naksutin on hyvä apuväline koiran koulutukseen, jos koira on opetettu siihen. Katso video Wuffen siivousoperaatiosta:

Lue myös artikkeli ”koira on monen alan ammattilainen”

TÄSTÄ artikkelista pääset lukemaan 3 osaisen sarjan pennun valinnasta ja kasvattamisesta.

Klikkaa itsesi alla olevasta linkistä messuille mukaan!

lemmikkimessut
Suositut virtuaaliset lemmikki-joulumessut lähestyvät! Klikkaa itsesi FB-ryhmään mukaan! Luentoja, arvontoja, huutokauppoja ja tietysti mahtavia tarjouksia!

 

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti