fbpx

Koira lentokoneessa ei ole enään harvinaisuus

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Koira lentokoneessa ei ole enään harvinaisuus. Maailma on avoinna yhä useammalle, ja globalisaation vaikutus näkyy myös lemmikkitalouksissa.

Lemmikkipassilla ja riittävillä merkinnöillä myös eläin matkustaa turvallisesti kotimaan rajojen ulkopuolelle.

Jenni Joensuu muutti viime syksynä 8-vuotiaan Shiro-koiransa kanssa opiskelemaan Tanskan Aarhusiin. Ennen lähtöä koiralle hankittiin passi ja kuljetuslaatikko. Kaikki tarvittavat rokotukset olivat voimassa, sillä Tanskassa rokotevaatimukset ovat samat kuin Suomessa.

– EU:n alueella on tosi helppoa matkustaa koiran kanssa. Ei siihen vaadita hirveästi erikoisuuksia, Joensuu sanoo.

Ylitarkastaja Virva Valle Eviran eläinten terveyden ja hyvinvoinnin yksiköstä kertoo, että vuonna 2015 eläinlääkäreille myytiin noin 30 prosenttia enemmän Euroopan unionin lemmikkipasseja kuin aikaisempina vuosina. Valle huomauttaa, että tähän saattaa vaikuttaa myös vuoden 2014 loppupuolella tehty lemmikkipassiuudistus.

Lemmikkipassin voi saada eläin, joka on tunnusmerkitty mikrosirulla tai tatuoinnilla ja rokotettu raivotautia vastaan. EU-maissa passi vaaditaan koirilta, kissoilta ja freteiltä. Passi ostetaan eläinlääkäriltä, joka myös päivittää siihen tiedot rokotuksista ja eläimen muista lääkityksistä. Toisin kuin ihmisillä, lemmikin passi on voimassa koko sen elinajan.

Joensuu myöntää, että häntä ensimmäisen kerran koira lentokoneessa jännitti, joskin turhaan.

– Lento oli koiralle ensimmäinen, mutta muuten olemme matkustelleet paljon. Shiro ei stressaa matkustamisesta.

Nyt lentoja on kertynyt enemmänkin, ja parivaljakko vaihtui hetkellisesti kolmikoksi: Shiro synnytti Tanskassa pennun, Hyggen, joka matkusti joulun alla Suomeen uuteen kotiinsa Joensuun siskon luokse. Pennulle hankittiin lentoa varten siru ja oma passi ja se madotettiin eläinlääkärillä.

Selvitä lennon pelisäännöt

Koiran matkustuspaikka lennolla riippuu paljon lentoyhtiöstä. Useimmiten lentokoneen matkustamoon ovat tervetulleita alle kahdeksankiloiset lemmikit. Tätä suuremmat joutuvat matkaamaan ruumassa.

Koirien kuljetuslaatikoille ja -kasseille on lennoilla usein tarkat kriteerit. Eri maiden ja organisaatioiden viranomaisten kanssa asioimiseen kannattaa varata aikaa myös kentällä, vaikka asiat olisi hoitanut etukäteen.

Joensuu kertoo, että matka kahden koiran kanssa joululomaksi Suomeen uhkasi lopahtaa jo lentokentällä Tanskassa.

– Lentoyhtiö oli vakuuttanut, että koirat voivat lentää samassa kuljetuslaatikossa. Lentokentän turvallisuustyöntekijät sanoivat, ettei niin saa tehdä. Onneksi he lopulta päästivät meidät matkustamaan alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Suojaa koira ikäviltä tuliaisilta

Eviran Virva Valle muistuttaa, että eläimen terveydestä kannattaa huolehtia myös muin keinoin pakollisten rokotteiden lisäksi.

– Matkustaminen lemmikin kanssa on aina riski. Omistajien tulisi mielellään kiinnittää huomiota myös muihin eläintauteihin, ei vain lakisääteisesti vastustettaviin.

Esimerkiksi ekinokokki- eli heisimatolääkitys täytyy antaa koiralle matkustusmaan eläinlääkärissä ennen Suomeen paluuta.

Vallen mukaan Taudit eivät tartu vain eteläisistä maista tai EU:n ulkopuolelta, vaan heisimatotartunnan saattaa saada vaikka naapuristamme Ruotsista.

Matkustaessa tulee kiinnittää huomiota myös koiran ikään, terveydentilaan ja luonteeseen. Liian vanhoja koiria ei kannata lentorasitukselle altistaa, mutta myös liian nuorten pentujen liian aikaista lennättämistä kannattaa harkita.

Vaikka jo 12 viikon ikäinen rokottamaton pentu saa lain mukaan matkustaa, Evira suosittelee, että vain rokotettuja yli 16 viikon ikäisiä pentuja siirrettäisiin maasta toiseen.

Koira lentokoneessa on tätäpäivää
Hygge ja Shiro nauttivat tanskalaisesta koirailmapiiristä, joka omistaja Jenni Joensuun mukaan on hieman suomalaista rennompaa. Kuva: Jenni Joensuu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue ruokavitaston ohjeistukset lemmikin tuonneista/vienneistä.

Ruokaviraston artikkeli lemmikkipassista.

Mikäli sinulle sattuu kodin ulkopuolella jotain, tulosta tästä taskuusi lemmikkikortti, joka kertoo, että kotonasi on lemmikkejä vailla huolenpitoa.

Tutustu Dogium-kauppiaiden valikoimaan. Dogium-kauppiaat ovat Suomalaisia pienyrittäjiä.

 

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti