fbpx

Kiinanharjakoira – viehkeä ja toimelias seurakoira

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

  • Roturyhmä: Seura- ja kääpiökoirat (FCI 9)
  • Alkuperämaa: Kiina
  • Luonne: Iloinen, toimelias ja vilkas
  • Rakenne: Pieni koira, jonka luusto vaihtelee sirosta keskivahvaan. Rodusta on kaksi keskenään selkeästi eroavaa tyyppiä: siroluustoinen, jalo ja kaurismainen sekä vankempi koira, joka on rungoltaan ja luustoltaan raskasrakenteisempi.
  • Väri: Kaikki värit ja niiden yhdistelmät ovat sallittuja
  • Turkki: Kiinanharjakoirasta on karvaton ja karvainen muunnos. Karvattoman runko on nimensä mukaan karvaton sekä sileä, pelkästään päässä, hännässä ja käpälissä on karvaa. Ihanteena on, että harja alkaa otsapenkereestä jatkuen niskaan kaveten. Kiinanharjakoiran karvaisella-, eli ”puuterihuisku” -muunnoksella on taas harsomainen ja pehmeä karva. Kiinanharjakoiran iho on pehmeä ja sileä sekä lämmin koskettaessa.

Historia

Kiinanharjakoiran alkuperämaa on Kiina, mutta Iso-Britannia on rodun vastuumaa.Vaikkei rodun historia ole aukoton, pidetään todennäköisenä, että harjakoirien sekä muiden karvattomien rotujen menneisyys on yhteinen ainakin osittain. Alunperin afrikkalaisesta Canis Africanuksesta kehittyi karvaton laji ja koirat kulkeutuivat Afrikasta teelaivoilla Kiinaan.

Huolimatta siitä, että on hankalaa määritellä harjakoiran alkuperää, kerrotaan kiinalaisten Han Dynastian perheiden omistaneen rodun edustajia. Karvattomista koirista Kiinassa löytyy merkintöjä suurinpiirtein ajalta 200 eKr – 220 jKr. Kiinanharjakoirat kehittyivät tuohon aikaan vartioimaan aarteita, ja rodun raskaampi ja suurempi muunnos kehittyi tämän lisäksi metsästyskoiraksi.

Keski-Amerikassa kutsuttiin karvattomia koiria noin 1500 – luvulla kiinalaisiksi koiriksi. 1800 – luvulla ensimmäisten karvattomien koirien kulkeutuessa Yhdysvaltoihin Meksikosta, sai koira kuitenkin uuden kutsumanimen meksikolaisena koirana. Vuosina 1885 -1926 kiinanharjakoiria esitettiin Amerikassa näyttelyissä, mutta rotu oli vielä harvinainen noin viisikymmentä vuotta.

Karvattomat koirat eriytyivät omanlaisiksi ulkonäkönsä ja luonteidensa perusteella ensimmäisten yksilöiden lähtömaista riippuen. Kiinanharjakoirasta kehittyi oma rotunsa ajan saatossa ja rotu on lähtöisin karvattomista koirista, joita aiemmin kutsuttiin kiinalaisiksi koiriksi. Tarinoiden perusteella kiinaharjakoirat syötiin tosin sukupuuttoon Kiinassa, ja pelkästään nimi jäi sen kotimaasta muistoksi.

 

Kiinanharjakoira on tuttu näky koiranäyttelyissä
2. Kiinanharjakoirasta kehittyi oma rotunsa ajan saatossa ja rotu on lähtöisin karvattomista koirista, joita aiemmin kutsuttiin kiinalaisiksi koiriksi.

Luonne ja käyttötarkoitus

Kiinanharjakoira on viehkeä ja toimelias seurakoira. Se on luonteeltaan iloinen ja vilkas, ja kiintyy läheisesti ihmiseen. Toiset rodun edustajat ovat luonteensa puolesta rauhallisempia ja toiset taas aktiivisia, mutta harjakoirat ovat yleisesti ottaen seurallisia koiria.

Huolimatta pienestä koostaan, sopeutuu kiinanharjakoira isompienkin koirien kanssa yhteiseloon. Tietenkin täytyy huolehtia, että pentu ei satuta itseään isompien koirien kanssa leikkiessään. On myös aika harvinaista, etteivät perheen vanhemmat harjakoirat sopeudu millään uuteen tulokkaaseen.

Mitä harrastamiseen tulee, voi välillä ylemmyydentuntoinen ja nirso harjakoira aiheuttaa omistajalleen niin sanotusti harmaita hiuksia. Kuitenkin harvoja ovat koirat, joita puuhaaminen omistajansa kanssa tai herkut ei kiinnosta, – eikä kehuista kieltäydy edes harjakoira! Sopivan motivoinnin avulla kiinanharjakoira on kaikenlaiseen harrastamiseen sopiva.

Yleensä kiinanharjakoira on näyttelyissä edustettuna runsaslukuisesti. Kuitenkin uusia innokkaita harrastajia keräävät pikkuhiljaa muutkin lajit, ja esimerkiksi agility on mieluinen laji monelle harjakoiraharrastajalle. Laji onkin omiaan ketterälle ja leikkisälle harjakoiralle.

Ulkoilu sadesäällä ei yleensä ole varsinkaan karvattoman koiran mieleen. Rodun kohdalla huomioitava seikka on se, että karvaton koira tarvitsee vaatetta ihmisen itsensäkin pukiessa takin päällensä, – eli tuulisen ja viileän sään vallitessa. Usein sisätiloissa ne pärjäävät vaatteitta.

Lämpötilan hipoessa nollaa astetta voi koiralle pukea alkuun kevytloimen, mutta kokohaalaria vaaditaan pakkasella. Alusasunkin voi pukea haalarin alle kunnon ”paukkupakkasilla”, ja myös myssyn voi laittaa lisäksi päähän. Koska karvaton harjakoira usein pitää lämpimästä nukkumapaikasta omistajansa lähellä, saa siitä mitä parhaimman lämmittäjän sänkyynsä!

Onko perheeseen tulossa pentu? Lue Eläintenkouluttaja Sini Ruohosen vinkit pennun valintaan, kasvatukseen ja kouluttamiseen tästä 3osaisesta artikkelisarjasta.

Kiinanharjakoira tulee pukea, kun ilmat viilenevät
2. Lämpötilan hipoessa nollaa astetta voi koiralle pukea alkuun kevytloimen, mutta kokohaalaria vaaditaan pakkasella.

Terveys

Yleisesti kiinanharjakoira on rotuna suhteellisen terve. Kuitenkin kääpiöroduille tyypilliset sairaudet vaivaavat sitä muidenkin seurakoirarotujen tavoin.

Rodulla on esiintynyt mm. seuraavia sairauksia:

  • Sydänsairauksia
  • Epilepsiaa
  • Legg-Calve Perthestä
  • Polvilumpion sijoiltaan menoa.

Mitä tulee silmiin, on löydöksiä ollut parina viime vuotena enemmän, ja valitettavasti on löytynyt myös ensimmäiset PRA -tapaukset Suomessa. PRA tarkoittaa asteittaista surkastumaa verkkokalvossa.

Kiinanharjakoirilla on esiintynyt muutamissa tapauksissa myös lasiaisvuotoja sekä linssiluksaatioita. Rotua myös tutkitaan silmien osalta silmäpeilauksilla. On lähestulkoon mahdottomuus löytää täysin terve harjakoirasuku, joten pentua harkitessa on syytä kasvattajan kanssa keskustella perinnöllisistä sairauksista, joita mahdollisesti esiintyy pennun suvussa.

 

Lähteet ja lisätiedot:

Koirien korvatulehdus on yleinen vaiva. Lue tästä artikkeli aiheesta.

Tutustu kotimaisten Dogium-kauppiaiden valikoimaan.

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti