fbpx

Kevät ja punkit tulevat – oletko valmis?

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Harvoin koirat sairastuvat punkin puremasta, mutta infektion tarttuessa seuraukset voivat olla vakavat. Punkkien välittämät borrelioosi, puutiaisaivokuume, anaplasma ja ehrlichioosi voivat tehdä koiran todella sairaaksi.

Puutiainen eli punkki on hämähäkkieläimiin kuuluva niveljalkainen. Punkin elinikä on 2-4 vuotta. Suomessa punkkikausi kestää noin helmi-maaliskuusta joulukuuhun, sillä punkki tarvitsee vähintään viiden asteen lämpötilan tullakseen aktiiviseksi.

Punkin kehitysvaiheet ovat larva eli toukka, nymfi sekä aikuinen naaras tai uros. Aikuinen naaraspunkki tarvitsee verta muniakseen sekä punkin jokainen kehitysvaihe tarvitsee myös verta kehittyäkseen seuraavaan asteeseen.

punkki
Punkin elinikä on 3-4 vuotta. Kuvassa aikuinen punkki.

Punkilla ei ole silmiä, se pystyy aistimaan lämpösäteilyä sekä ilman hiilidioksidivaihteluja. Punkki väijyy aluekasvillisuudessa, kuten heinikossa, ja takertuu silmänräpäyksessä ohikulkevan eläimen karvoitukseen. Se vaeltaa eläintä pitkin kunnes asettuu imemään verta. Punkki voi välittää syljen mukana sairauksia, jotka koiranomistaja voi huomata vasta pitkän ajan kuluttua.

Punkin puremaan tulee suhtautua vakavasti

Punkin välittämiä infektioita voivat olla muun muuassa borrelioosi, puutiaisaivokuume, anaplasma ja ehrlichioosi. Koiranomistajan on hyvä tutkia koiransa turkki säännöllisin väliajoin. Koiran vietettyä aikaa metsässä tai heinikossa täytyisi koira tarkistaa punkeilta päivittäin.

Vain 5-10% punkin pureman saaneista koirista sairastuu. Niillä koirilla, joilla immuunijärjestelmä on heikompi, kuten vanhoilla koirilla, pienillä pennuilla sekä tiineillä nartuilla, sairastumisriski on suurempi. Punkkien ehkäisy on tärkeää etenkin tunnetuilla borrelioosialueilla.

Borrelioosi

Borrelioosi tarttuu punkin syljen mukana, mutta yleensä vasta silloin, kun punkki on ollut yli vuorokauden kiinnittyneenä isäntäeläimeen. Borrelioosin oireita voivat olla väsymys, kuumeilu, ruokahaluttomuus, hermosto-oireet, niveltulehdukset sekä ontuminen. Koira voidaan rokottaa borrelioosia vastaan. Jos rokottamattomasta koirasta löytyy punkki, kannattaa omistajan pitää mielessä, että borrelioosissa on pitkä itämisvaihe. Taudin itämisaika voi olla useista viikoista kuukausiin. Borrelioosi todetaan vasta-ainetestein ja sen hoitoon on pitkä antibioottikuuri sekä tarvittaessa esimerkiksi kipulääkitys. Taudin alkuvaiheessa huomattu borrelioosi on helpompi hoitaa kuin pitkään jatkunut, kroonistunut borrelioosi.

Puutiaisaivokuume

Puutiaisaivokuumeen aiheuttaja on flavi -ryhmään kuuluva virus, joka voi siirtyä puutiaisesta isäntäeläimeen jo muutaman minuutin sisällä kiinnittymisestä. Virus aiheuttaa tulehduksen keskushermostossa. Puutiaisaivokuumeen oireita voivat olla kuume, väsymys ja hermo-lihasoireet kuten tasapainohäiriöt, hoippuminen, lihaskrampit ja vapinaa sekä raajahalvaukset.  Tartunta määritetään vasta-ainetestillä ja siihen ei tehoa antibiootit.

Anaplasmoosi

Anaplasmoosin aiheuttaa Anaplasma phagosytophilum -bakteeri. Anaplasmoosia välittävän punkin täytyy olla vuorokausi kiinnittyneenä ennen kuin bakteeri tarttuu koiraan. Sairastuneella koiralla yleisiä oireita ovat kuume, väsymys, ruokahaluttomuus ja hankaluudet liikkua. Anaplasmoosi voi aiheuttaa myös hermostoperäisiä oireita kuten tasapainohäiriöitä ja hengitystieoireita. Anaplasmoosi todetaan vasta-ainetestillä ja hoidetaan antibiooteilla.

Ehrlichioosi

Ehrlichia-bakteerreista se, jota esiintyy koirilla, on E.canis-bakteeri. Se tarttuu ruskean koirapuutiaisen välittämänä koiraan. Kuume, laihtuminen, väsymys ja syömättömyys ovat ehrlichioosin tartunnan oireita. Ehrlichia-bakteeri voi kroonistua, jolloin se voi aiheuttaa koiralle muun muassa painon tippumista, anemiaa, verenvuotoa ja kuumetta. Ehrlichioosi todetaan verikokeilla ja tautia hoidetaan antibiooteilla. Suomalainen puutiaislaji ei tiettävästi voi levittää E.canis-bakteeria. Se on yleinen trooppisissa ja subtrooppisissa maissa, jonka vuoksi E.canis-bakteeria voi löytyä esimerkiksi tuontikoirilta.

 

Lähteet:

Punkkiklinikka: http://www.punkkiklinikka.fi/tietoa-punkeista

Yle, uutiset: http://yle.fi/uutiset/3-8233427

Koira-Kissa-klinikka http://www.koirakissaklinikka.fi/koira-artikkelit/puutiaisen-levittamat-taudit-koiralla

Rescueyhdistys Kulkurit http://kulkurit.fi/elaimen-adoptointi/adoptoitavan-elaimen-terveys/koirien-sairauksista/

Exspot http://www.exspot.fi/taudit/Puutiaisaivokuume.asp

Koirat punkkeja vastaan http://www.koiratpunkkejavastaan.fi/mika-puutiaisaivokuume-eli-tbe/

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti