fbpx

Kevät keikkuen tulevi – koiran kytkeminen taluttimeen voi pelastaa sen kyyn puremalta

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Kevät keikkuen tulevi – koiran kytkeminen taluttimeen voi pelastaa sen kyyn puremalta

 

Kepeät ilmat ja haisteltavan hyvät tuoksut ovat kevään merkkejä, kuten leskenlehdet ja pajunkissat. Hiljalleen perhosia alkaa näkyä ilmatilassa, linnut touhuavat pesänrakennus puuhissa ja kyykäärmeet heräilevät talvihorroksestaan.

Noppa maistelee leskenlehteä
Kevät houkuttelee liikkumaan luonnossa, ja nyt, kun aikaa tässä hetkessä on enemmän, niin nautitaan ulkoilusta turvallisesti.

❗️ ❕ Ensimmäinen ”turvatoimi” on välttää suosittuja ulkoilumaastoja, joissa saattaa olla joukoittain ihmisiä liikkeellä. Toimitaan näin meidän ihmisten turvallisuuden vuoksi. Pidetään mielessä ohjeistukset, joita tänä karuna hetkenä olemme saaneet ja ennen kaikkea noudatetaan niitä. Varovaisuus on aina hyväksi.

❗️ ❕ Toisena ”turvatoimena” on huolehtia, että koira on ulkoiluttajansa valvonnassa koko ajan. Erityisen tarkkaavainen tulisi olla aurinkoisilla ja kallioisilla paikoilla, joissa käärmeet viihtyvät. Tämä siksi, että kyykäärmeet heräävät horroksestaan näihin aikoihin. Kyyn purema koiralla ei ole mikään olankohautus, vaan se saattaa olla hyvinkin vaarallinen. Koira kestää kyyn myrkkyä huomattavasti huonommin kuin ihminen tai kissa.

Kyykäärme

Kyy puree koiraa tavallisimmin kuonoon, pään alueelle ja raajoihin. Puremakohdassa saattaa näkyä kaksi pistojälkeä, noin neljän (4) millimetrin päässä toisistaan. Tavallisin oire on turvotus purema-alueella, joka on kosketusarka. Koiralla saattaa esiintyä myös kuolaamista sekä oksentelua ja koira muuttuu usein vaisuksi ja voimattomaksi.

Jos huomaat, että koiraasi on purrut kyykäärme – ota yhteyttä eläinlääkäriin – vaikkei oireita olisikaan. Pyri pitämään koira paikallaan, älä kosketa puremakohtaa, älä yritä imeä myrkkyä pois.

Älä anna kyytablettia, ellei koiralla ole hengitystä vaikeuttavaa turvotusta pään alueella.

❗️ ❕ Kolmas ja viimeinen mutta ei vähäisin ”turvatoimi” on noudattaa koirien kiinnipitovelvollisuutta. Asia vaikuttaa kovin tylsältä mutta on siinä hyvätkin puolensa. Kytketyn koiran nuuskutuksia pystyy huomattavasti paremmin tarkkailemaan kuin vapaana juoksevan karvakaverin. Tulee myös muistaa, että ei kiinnipitovelvollisuus ole koiraihmisten kiusaksi määrätty, se turvaa myös metsän alkuperäisasukeille pesintä rauhan.

Kettu pentue

Parin metrin mittainen Grippitalutin on hyvä valinta taajama-alueilla lenkkeilyyn, jolloin vastaantulijoita saattaa olla runsaastikin. Metsässä ja muissa väljemmillä alueilla jälkiliina on loistava vaihtoehto, jo 10 metrin grip-liina antaa koiralle mahdollisuuden kulkea vapaammin hajujen perässä.

Metsästyslain 51§:ssä sanotaan, että kiinnipitoaika on 1. maaliskuuta – 19. elokuuta ja silloin koiran on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Metsästyslain 51 § ei koske alle viiden kuukauden ikäistä pentua tai palvelutehtävässä olevaa koiraa. Lisäksi pitää muistaa, että ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koira ei saa olla vapaana.

Kaikesta huolimatta ja sen takia – jatketaan ulkoilua, luonnossa liikkumista ja keväästä nauttimista!

 

Kevät terveisin,

JaanaH ja Noppa the keulakuono

#yhdessäselvitään

Lähdeluettelo (lähteet luettu 29.3.2020)

https://evidensia.fi/hoitovinkit/kyyn-purema-koiralla/

https://www.kennelliitto.fi/koiran-omistaminen/koiriin-liittyva-lainsaadanto

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti