fbpx

Kesä ja lämpö saapuvat, toivottavasti tarkenee!

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Ihana kesä

Jokaisella on varmasti mielessä vuoden takainen suvi, huh, kunnon intiaanikesä! Lämpö helli ihan pohjoista suomea myöten, ja rannat täyttyivät uimareista ja auringonpalvojista. Vaikka varmasti suurin osa meistä kaksijalkaisista nautiskeli helleaallosta, voi vain kuvitella kuinka vähä nuo karvaiset kaverimme tätä poikkeuksellisen trooppista ilmastoa arvostivat.. Toki koirasta riippuen toiset sietävät lämpöä huomattavasti paremmin kuin toiset, siinä missä pakkanen puree toisia kipakammin. Hyvänä esimerkkinä toimivat Dogiumin tiimiläiset amerikanakita Venus ja beauceron Mila: -20 pakkasella Venus tuskin edes huomaa tuota kirpsakkaa ”pikkupakkasta” kun Mila taas tuolla säällä tarvitsee ylleen paksumpaa toppaa. Ja mitä helteeseen tulee, niin, noh, tämä erittäinkin runsasturkkinen jääkarhumme ottaa rauhallisesti, pötköttelee terassilla ollessa varjossa ja torkkuu. Kun taas, huoh, energinen ranskattaremme hyppelee ympäri pihaa, yrittää saada paikalla olevia eläväisiä rallattelemaan pallolla, ja jos se jossain välissä vihdoin heittäytyy pötkölleen, niin sen verran pitkälle ei hoksottimet toimi että se ymmärtäisi mennä varjoon. Eli vaikka usein kuulee sanottavan, että mitä paremmassa lihaskunnossa koira on, sen paremmin se sietää kuumuutta. Tähän ei missään tapauksessa kumminkaan sovi luottaa, vaan aina on tarkkailtava koiraa ja sen olemusta. Ei tarvitse olla edes hellettä, riittää kun on lämmin, ja koira kuumuu esim. leikkiessään, treenatessa, juostessa ym., voi koiran kehon lämpötila nousta liian korkealle.

Helpotusta helteeseen

Parhaan kaverin oloa voi helpottaa paitsi ihan kotikonstein mm. uimalla, märillä pyyhkeillä ja jääpaloilla/jäädytetyllä ruoalla, myös tänä päivänä koiratarvikevalikoimissa on monenmoista tuotetta viilennykseen. Yksi erittäin suuren suosion saanut tuote on Viilennysmatto, jota ei tarvitse kastella. Maton sisällä on myrkytön geelitäyte, joka aktivoituu koiran painosta, ja pysyy viileänä jopa useita tunteja. Matto ”ladataan” uudelleen käytettäväksi antamalla sen levätä ilman painoa jonkin aikaa. Erinomainen autoon ja lattioille ilman pelkoa pintojen kastumisesta, sekä näyttelyihin vaikka häkin pohjalle. Näin koirasi voi huoletta pötkötellä sen päällä liiskaamatta turkkiaan märkään alustaan. Kun on aika viedä kaveri kävelylle, viilennystä tuo kasteltavat valjaat, joissa malli on säädettävä ja hyvin istuva, kangas hengittävää ja kasteltaessa auttaa pitämään kehon lämpötilaa vakaana. Mikäli koirasi viettää aikaa häkissä esim. matkustaessa tai näyttelyissä, oiva apu on häkin ulkopuolelle koukuilla helposti asennettava häkkituuletin. Tuulettimeen saa asennettua nestettä sisältävän coolerin, joka jäädytetään pakastimessa, ja lämpötilasta riippuen tuuletin puhaltaa viileää ilmaa parikin tuntia. Mitä hauskapitoon tulee, saatavilla on erilaisia vedellä täytettäviä ja pakastettavia leluja, mistä raikas vesi pääsee valumaan pienistä rei’istä ulos lemmikkisi pureskellessa sitä.

Liika on liikaa jopa suomessa

Mikäli koirasi kumminkin kuumuu liikaa ja sen lämpötila nousee yli 41 asteen, on vaarana lämpöhalvaus. Hälyttävät merkit ovat runsas läähätys, nopea hengitys, oksentelu, ripulointi, kuolaaminen ja hoipertelu. Myös vilkaisu ikeniin paljastaa liian kuumumisen, mikäli normaalin pinkin sävyn sijaan väritys on sinertävä, purppura tai kirkkaan punainen. Nämä oireet kertovat, että on jo kiire jäähdyttäville toimenpiteille:

 

  • Lemmikki pois kuumasta ympäristöstä.
  • Viilennä kehon lämpötilaa kastelemalla tassut, vatsanalus ja korvanlehdet viileällä vedellä, sekä asettelemalla märkiä pyyhkeitä kaulalle ja pään ympärille, nivusiin sekä hännän ja vatsan alle. Älä käytä jääkylmää vettä, se rasittaa koiran elimistöä entisestään.
  • Voit tehostaa viilentävää vaikutusta esim. tuulettimella.
  • Koiraa voi hieroa kevyesti 20-30 sekuntia vilkastuttamaan verenkiertoa ja poistattamaan lämpöä kehosta.
  • Tarjoa vettä.
  • Älä anna kuumetta alentavaa lääkettä.
  • Jos mahdollista, seuraa koirasi ruumiinlämpöä, nimittäin sen laskiessa 39 asteeseen jäähdyttäminen tulee lopettaa.
  • Koira on syytä viedä eläinlääkärille näytille.

Mikäli koirasi sai lämpöhalvauksen, sen on annettava levätä ainakin muutama päivä ja huolehdittava riittävästä nesteytyksestä, sekä rankempaa harrastamista on syytä välttää parisen viikkoa.

 

Lähteet:

Lämpöhalvaus voi yllättää – tärkeintä on ennaltaehkäisy

https://evidensia.fi/hoitovinkit/lampohalvaus/

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti