fbpx
snautseri

Kääpiösnautseri

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

  • Roturyhmä: Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat (FCI 2)
  • Alkuperämaa: Saksa
  • Luonne:  älykäs, peloton, sitkeä, valpas
  • Rakenne: neliömäinen rakenne eli säkäkorkeus sama kuin rungon pituus, koko 30-35 cm
  • Väri: musta, pippuri&suola eli harmaa, musta-hopea ja valkoinen
  • Turkki: jäykän karhea ja tiheä

Kääpiösnautseri on pieni ja reipas koira, josta käytetään myös lempinimeä ”käppänä”.

Historia

Snautseri on alunperin kehittynyt Saksassa eläneestä suo- eli turvekoirasta, joka oli rotanpyyntiin erikoistunut. Se kehittyi Etelä-Saksassa ja sai nimityksensä kulmakarvojen ja tuuhean parran mukaan (Schnauz = viikset). Parta ja kulmakarvat suojelivat sitä rottien puraisulta.

Kääpiösnautsereita on nykyisessä muodossa ollut rodun alkuperämaassa Saksassa vuodesta 1910 lähtien. Keskikokoisia snautsereita risteytettiin affenpinserillä ja muilla pienemmillä koirilla. Kääpiösnautseria kutsuttiinkin ensin karkeakarvaiseksi kääpiöpinseriksi. Suomeen ensimmäiset kääpiösnautserit tulivat 1950-luvulla.

Luonne ja käyttötarkoitus
Kääpiösnautseri on älykäs ja temperamenttinen. Se kaipaa virikkeitä ja ulkoilua, joten se sopii hyvin aktiivisen ihmisen koiraksi. Kääpiösnautseri on harvoin sylikoira, vaan enemmänkin vahtikoira.

Hyvä vahti koostaan huolimatta puolustaa reviiriään ja omistajaansa. Kääpiösnautseri on peloton ja valpas rotu, jonka ei kuitenkaan kuulu olla aggressiivinen. Kääpiösnautseri saattaa olla pidättyväinen vieraita kohtaan eikä ole välttämättä kaikkien kaveri.

Käppänä ei ole helpoin mahdollinen rotu kouluttaa, vaan se vaatii omistajaltaan pitkää pinnaa ja huumorintajua. Jos kääpiösnautseria ei palkita, lopettaa se hyvin nopeasti kiinnostuksensa koulutukseen. Se on myös innokas kokeilemaan kouluttajansa auktoriteettia.

Kääpiösnautserin kanssa voi harrastaa tokoa, agilitya, näyttelyitä sekä hajutehtäviä. Se sopii moneen eri lajiin ja harrastukset ovatkin loistava tapa purkaa kääpiösnautserin energisyyttä sekä vilkkautta.

Terveys

Kääpiösnautseri on suhteellisen terve rotu. Kääpiösnautsereilla esiintyy muun muassa kaihia, PRA:ta eli etenevää verkkokalvon rappeumaa, munuaisten vajaakehitystä sekä varvasanomaliaa eli varpaan surkastumaa. Kääpiösnautsereilla suurimmat kuolinsyyt vanhuuden jälkeen ovat kasvaimet ja syöpä. Kääpiösnautserin elinikä on keskimäärin 13 vuotta.

 

Lähteet ja lisätiedot:

  • http://sksk.fi/kaapiosnautseri
  • Kennelliiton rotumääritelmä
  • Kennelliiton jalostustietokanta

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti