fbpx

Irlanninsusikoira

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

  • Roturyhmä: Vinttikoirat (FCI 10)
  • Alkuperämaa: Irlanti
  • Luonne: ystävällinen, älykäs, innokas, valpas
  • Rakenne: suurikokoinen ja lihaksikas, urosten minimipaino 54,5 kg ja narttujen 40,5 kg
  • Väri: harmaa, juovikas, punainen, musta, puhtaanvalkoinen, kellertävä tai mikä vain skotlanninhirvikoiralla esiintyvä väri
  • Turkki: karkea

Irlanninsusikoira on maailman korkein koirarotu.

Historia

Irlanninsusikoiran juuret ulottuvat mahdollisesti 5000 vuoden päähän. 1600-luvun loppupuolelle asti koiraa käytettiin susien ja hirvieläinten metsästyksessä, mutta ei enää nykyään.

1800-luvun lopulla irlanninsusikoirasta tuli elävä symboli Irlannin kulttuurissa ja kelttiläisessä menneisyydessä. Rotu sai oman yhdistyksensä vuonna 1885. 1930-luvulla tulivat ensimmäiset irlanninsusikoirat Suomeen. Irlanninsusikoira on usein ollut sukupuuton partaalla, mutta rotu on kuitenkin aina selvinnyt.

Luonne ja käyttötarkoitus

Irlanninsusikoirista sanotaan, että ne ovat lampaita kotona ja leijonia saalistaessaan. Koira on voimakas, rohkea ja nopea sekä todella uskollinen omistajalleen. Se on lempeä ja kärsivällinen. Irlanninsusikoira tulee lasten kanssa toimeen ja viihtyy muutenkin ihmisten kanssa.

Itsenäinen, mutta sosiaalinen rotu vaatii kohtalaisen koulutuksen, joka vaatii omistajalta aikaa ja kärsivällisyyttä. Koiran koko jo kertoo sen, että irlanninsusikoiran on oltava omistajan hallinnassa. Irlanninsusikoiran pitää olla rauhallinen, luokseen päästävä sekä itsevarma. Se ei saa olla aggressiivinen.

Harrastuksista irlanninsusikoiralle sopii hyvin maasto- ja ratajuoksu. Maastossa koira onkin parhaimmillaan ja se onkin parasta liikuntaa juuri irlanninsusikoiralle. Rotua tavataan myös koiranäyttelyissä. Irlanninsusikoira syö paljon ison kokonsa vuoksi sekä vaatii paljon liikuntaa.

Terveys

Rotu on yleisesti ottaen terve. Irlanninsusikoirilla esiintyy kuitenkin kardiomyopatiaa eli sydänsairautta, portokavaalista shunttia eli maksasairautta ja mahalaukun kiertymää. Yleisin syöpä irlanninsusikoirilla on selvästi luusyöpä. Kasvuhäiriöitä on jossain määrin, joista yleisin on etujalkojen vääntyminen. Irlanninsusikoiran keskimääräinen elinikä on alhainen, noin 6,5 vuotta.

 

Lähteet ja lisätiedot:

  • http://irlanninsusikoirat.org/
  • Kennelliiton rotumääritelmä
  • http://www.elainlaakariin.fi/irlanninsusikoira/

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti