fbpx
trendit koira

Hyvinvointitrendit yltävät myös koirien ruokakuppeihin

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Hyvinvointitrendit yltävät myös koirien ruokakuppeihin. Koirien ruokintatapoja on monenlaisia ja tarjolla olevien ruokien koostumuksessa, laadussa ja ravintoarvoissa voi olla huomattavia eroja. Toiset syöttävät kuivanappuloita, toiset vannovat raakaruuan tai barffauksen nimeen. Myös lisäravinteita löytyy joka lähtöön ja monesti koiranomistaja saattaakin olla pää pyörällä erilaisten vaihtoehtojen edessä.

Valitse ruoka koiran tarpeen mukaan

Koiran ravintotarpeet muuttuvat sen käytön ja eri elämänvaiheiden, esimerkiksi pentuiän ja nartun raskauden sekä imetysajan mukaan. Kastraatio, sterilisaatio ja ikääntyminen hidastavat aineenvaihduntaa, lisäävät ruokahalua ja laskevat energian tarvetta. Tämä kannattaa huomioida ruokavaliossa, jotta liikakiloja ei pääse kertymään. Myös erilaiset sairaudet, kuten munuaisten tai sydämen vajaatoiminta ja diabetes, vaativat oman, koiralle räätälöidyn ruokavalion.

Ihmisten hyvinvointitrendien suosion myötä myös koiramaailmaan on rantautunut erilaisia ruokintatrendejä ja –ilmiöitä. Yhä useammat koiranomistajat vannovat niin sanottujen superfoodien nimeen myös koiran ruokinnassa. Ravintotietoa on netissä tarjolla runsaasti, mutta ihan kaikkea ei kannata uskoa ensi lukemalta.

– Internet ja sosiaalinen media on haasteellinen kenttä. Eläinten ravitsemustiede on niin laaja alue ja vaatii paljon erilaista pohja-osaamista, joten olen hieman huolissani netissä nousseesta ilmiöstä, että koirien ravitsemusta opettaa henkilöt, joiden taustalla ei välttämättä ole riittävän syvällistä osaamista, toteaa tutkija, tietokirjailija ja koiravaljakkourheilija Riitta Kempe. – Terveellä maalaisjärjellä pärjää onneksi hyvin myös koiran ruokinnassa.

Kempe tietää, mistä puhuu. Hän on mukana tiimissä, joka vetää Suomen ensimmäistä ruokintaklinikkaa Helsingin yliopistollisessa eläinsairaalassa. Ajanvarauskalenteri on täynnä yleensä kuukausiksi eteenpäin.

Miksi ruokintaan tulee kiinnittää huomiota?

1. Kasvuvaihe

Pentuaikana olennaista on, että pentu saa sopivasti energiaa sen rotuun, kokoon ja kasvuun nähden. Koiranpennun kasvuvaihe on ruokinnan kannalta haastavin vaihe, erityisesti isojen koirarotujen kohdalla. Liian suuri energiamäärä lihottaa pentua, ja altistaa luusto- ja nivelongelmille. Usein kasvavat ja energiset nuoret koirat ovat hoikkia ja hintelän näköisiä. Tuntuu että mikään ruokamäärä ei ole tarpeeksi. Tämä on kuitenkin tavallista kasvavilla koirilla, kunhan koira saa tarpeeksi ravintoa.

2. Ylipaino

Koiran ylipaino edesauttaa erilaisten terveysongelmien, kuten sydänsairauksien, diabeteksen ja nivelvaivojen puhkeamista, joten painonhallinta ruokavalion ja säännöllisen liikunnan avulla on sairauksien ennaltaehkäisyn kannalta erittäin tärkeää. Ylipainon tunnistaa parhaiten kylkiin kertyvästä ylimääräisestä rasvasta. Ihmisten silmä on tyypillisesti tottunut liian “pulleaan” koiraan, vaikka hoikkuus olisi eläimelle luontaisempi ja sen hyvinvoinnin kannalta parempi vaihtoehto.

Ihmiset helposti inhimillistävät liikaa ja siirtävät omia elämäntapojaan myös nelijalkaisiin. Kannattaa siis välttää ylimääräisten herkkupalojen syöttämistä, sillä ne ovat usein suurempi nautinto antajalle kuin koiralle itselleen. Koira arvostaa omistajansa huomiota ja erilaisia virikkeitä usein herkkupaloja enemmän. Muistathan, että osa ihmisille vaarattomista herkuista, kuten suklaa, ksylitoli ja viinirypäleet, ovat koirille haitallisia, ja osa jopa tappavan vaarallisia.

3. Allergiat

Joidenkin ruoka-aineiden on todettu aiheuttavan useammin allergiaa kuin toisten, muun muassa vehnä on yksi yleisimmistä allergian aiheuttajista. Toisaalta koirien allergioissa ei ole usein kysymys suoranaisesti allergiasta, vaan raaka-aineista ja niiden yksilöllisestä sopivuudesta. Kannattaa ottaa selvää eri raaka-aineista, etsiä kärsivällisesti syy oireille ja raaka-aine, joka sen aiheuttaa. Ruoka-aineallergian aiheuttaja voidaan paikantaa niin sanotun eliminaatiodieetin avulla, joskin todellisen syyn löytäminen on haastavaa ja saattaa viedä aikaa.

Allergiselle koiralle on usein helpompi valita sopivia vaihtoehtoja tuoreista ruuista ja raaka-aineista. Kuivaruuan pakkausmerkinnöissä ei välttämättä aina luetella kaikkia ainesosia ja se saattaa sisältää jäämiä muista aineista, mikä voi aiheuttaa ongelmia herkille koirille.

4. Hyvinvointia superruoalla

Superfood-buumin myötä myös koirille löytyy runsaasti vaihtoehtoisia, luonnollisista raaka-aineista valmistettuja ravintolisiä, joita voi turvallisesti lisätä koiran ruokakuppiin – kunhan noudattaa annettuja annosteluohjeita. Esimerkiksi runsaasti Omega-3- ja -6-rasvahappoja, antioksidantteja ja aminohappoja sisältävät chia-siemenet edistävät koiran ruuansulatusta sekä turkin kuntoa. Niistä voi olla apua myös vatsavaivoihin, ripuliin tai erilaisiin ihotulehduksiin.

Koirille sopiviksi superfoodeiksi voidaan lukea myös erilaiset yleiskuntoa kohentavat yrtti- ja merileväjauheet, nivelten liikkuvuutta ja hyvinvointia edistävä luonnon rikki MSM, tulehduksia ehkäisevä kuivattu inkivääri ja vastustuskykyä lisäävä valkosipuli. Saattaapa joku terveyttään vihersmoothieilla vaaliva koiranomistaja jakaa nokkospirtelönsäkin koiransa kanssa, jos se vaan nelijalkaiselle maistuu.

5. Unohdetaan ismit

Ruokavalion voi koostaa monella eri tapaa ja paras mahdollinen ruokintamenetelmä on sellainen, joka sopii sekä koiralle että omistajalle. Raakaruuan ja kuivanappulan yhdistelmäruokinta on hyvä vaihtoehto kun huolehtii, että ruokavalio ja ravintoaineet ovat tasapainossa.

Omistajan vastuulla on sovittaa koiran ruokavalio vastaamaan sen elämäntilannetta ja kääntyä mahdollisten ongelmien ilmetessä asiantuntijan puoleen. Muista, että koiralla on luontaiset perusravintotarpeet, joita ei voi sovittaa omistajan dieetin tai ruokavalion mukaiseksi. Pidetään siis koirat koirina – myös ruokinnassa!

 

 

Kärsiikö koirasi eroahdistuksesta? Lue aiheesta artikkeli tästä.

Tutustu kotimaisten Dogium-kauppiaiden valikoimaan.

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti