fbpx

Homekoirat työkeikalla

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Kun Irina Rytkönen homekoirineen saa työtilauksen, alkaa kohteeseen tutustuminen jo ennen varsinaista käyntiä. Rytkösellä itsellään on rakennusalan koulutus sekä parinkymmenen vuoden työkokemus alalta, joten kartoitus tapahtuu luontevasti.

Asiakkaalta tiedustellaan ensin, millainen kohde on kyseessä ja miksi homekoiratutkimusta ollaan tilaamassa. Useimmiten homekoirat halutaan paikalle, kun kohdetta ollaan myymässä tai ostamassa tai asukkailla on ilmennyt oireita, jotka viittaavat ongelmiin sisäilmassa. Tyypillisiä oireita on muun muassa päänsärky, väsymys, suun kuivuminen ja tukkoisuus.

Asiakas saa jo ennen käyntiä tiedokseen raportointimallin sekä homekoiran tilaajaohjeen, jossa selvennetään käytäntöjä esimerkiksi tutkittavan alueen irtaimiston sijoittelusta niin, että koiran on mahdollisimman helppo liikkua ja työskennellä.

Koska kullakin koiralla on omat vahvuusalueensa, valitsee Rytkönen kolmesta työkoirastaan sopivimmat tehtävää suorittamaan. Itse tutkimus tehdään aina kahdella koiralla siten, että molemmat koirat käyvät yksitellen kohteessa ja niiden mahdollisesti tekemät ilmaisut merkitään ylös.

Homekoiratutkimus alkaa sisäilman tunkkaisuuden vuoksi

Toukokuisena iltapäivänä Irina Rytkönen ja homekoirat saapuvat Vantaalla sijaitsevan yksikerroksisen omakotitalon pihaan. Vastassa on pariskunta, joka kertoo halunneensa homekoiratutkimuksen taloonsa siksi, että asunnon sisäilma on tuntunut tunkkaiselta ja ilmanvaihto riittämättömältä. Remonttisuunnitelma on tehty, mutta asukkaat haluavat ennen remontin aloittamista varmistaa, ettei asunnossa ole muita, esimerkiksi homeen aiheuttamia syitä tunkkaiselle sisäilmalle.

Tutkimus alkaa kiinteistön tietojen tarkemmalla kartoituksella. Rytkönen esittää kysymyksiä talon valmistumisajankohdasta, mahdollisista tehdyistä peruskorjauksista, aiemmista vesi- ja kosteusvahingoista, ilmanvaihtojärjestelmästä, sadevesien ohjauksesta, talon ylä- ja alapohjan rakenteista ja eristeistä sekä käy pohjapiirustuksesta läpi korvaus- ja poistoilmaventtiilien sijainnit.

Talon omistajilla on kattavasti tietoa ja kartoitus etenee jouhevasti. Eteisaulaan, keskeiselle paikalle asunnossa, Rytkönen sijoitti ilman hiilidioksidipitoisuutta, lämpötilaa sekä kosteutta mittaavan laitteen. Ennen koirien vuoroa, käydään asunnon tutkittavat tilat läpi ja varmistetaan koirille mahdollisuus esteettömään liikkumiseen kohteessa. Lopuksi Rytkönen kertoo vielä koiriensa työtavoista ja ohjeistaa paikallaolijat olemaan huomioimatta koiria työntekohetkellä.

Koirilla omat roolinsa hometutkimuksessa

Ensimmäisenä kohdetta lähtee tutkimaan belgianpaimenkoira malinoisnarttu Mai. Koira ryhtyy työhön varmaotteisesti ja rauhallisesti. Se kiertää asunnon huone kerrallaan ja koiran käytöksestä on hyvin selkeästi luettavissa, jos tilassa ei ole mitään sitä kiinnostavaa. Mai kiinnostuu vaatekomerosta ja Rytkönen pyytää koiraa tutkimaan alueen. Koira ilmaisee vaatekomeron nurkassa sijaitsevan kohdan, jossa lattialämmityksen putket kulkevat. Lisäksi se on kiinnostunut pannuhuoneesta, mutta koska pannuhuonetta ei oltu alun perin suunniteltu tutkittavaksi alueeksi, on se täynnä tavaraa. Koiran kiinnostus kuitenkin johti siihen, että Rytkösen mennessä vaihtamaan koiraa, tehtiin pannuhuoneeseen tilaa, jotta seuraava koira pystyy sen tutkimaan.

Pian ovesta saapuu innokkaasti käyttäytyvä, nuorempi malinoisnarttu Ella. Se lähtee Maita selvästi vauhdikkaammin töihin ja kiertää asuntoa nopeasti. Vaatekomero kiinnosti myös Ellaa, mutta vielä enemmän sen mielenkiinto kohdistui pannuhuoneeseen. Se nuuhki aktiivisesti jo oven saranapuolta ja kynnystä. Päästessään pannuhuoneeseen sen käytös muuttui silminnähden rauhallisemmaksi ja koira tutki tilaa tarkasti. Lopulta se kohdensi saamansa hajun ja kohdisti ilmaisunsa lattiakaivon kohtaan.

Kun koirat ovat työnsä tehneet, palkkionsa saaneet ja ne ovat viety autoon huilaamaan, palaa Rytkönen vielä keskustelemaan tutkimuksen havainnoista. Rytkönen kertoo koirien tekemistä ilmaisuista ja seikoista, mitkä mahdollisesti voivat ilmaisun syynä olla ja mihin asukkaiden tulisi kiinnittää huomiota ja tarkastaa rakenteiden sisältä. Kirjallisen raportin Rytkönen lupaa toimittaa viimeistään seuraavalla viikolla. Lähtiessä Rytkönen ehtii vielä jutella koiriensa arjesta ja omasta koulutuksestaan.

Rakennusalan kokemuksesta hyötyä homekoiratutkimuksessa

Koiransa Main kanssa Irina Rytkönen kävi puolentoista vuoden mittaisen homekoiraohjaajakoulutuksen valmistuen vuonna 2014. Oman yrityksen hän perusti vielä samana vuonna. Tmi Irkun Homekoirat on myös homekoira-alaa tukevan ja kehittävän, Suomen Homekoirayhdistyksen jäsen. Tätä nykyä oma yritys työllistää Rytkösen täyspäiväisesti. Koska yrittäjällä on vahva koiraharrastustausta, niin vapaa-aikakin kuluu yleensä koirien kanssa mm. agility- ja palveluskoirakentillä tai luonnossa liikkuen. Kaikkiaan Rytkösellä on viisi koiraa, joista kaksi jo nauttii leppoisista eläkepäivistä.

Kun homekoiratutkimuksen teettäneiltä asukkailta tiedusteltiin jälkeenpäin, miten he kokivat tutkimuksen, kertoivat he olleensa tyytyväisiä saamaansa palveluun. He sanoivat etsineensä tietoa homekoirapalvelua tarjoavista yrityksistä internetistä, mutta olivat tuttavalta saamansa suosituksen perusteella päätyneet pyytämään tarjousta Irkun Homekoirilta.

Asukkaat olivat tyytyväisiä Rytköseltä ennakkoon saamaansa informaatioon ja pitivät erittäin hyvänä sitä, että palveluntarjoajalla oli selvästi kokemusta ja tietämystä rakennusalalta ja hän oli perusteellinen kartoituksessaan. Käynnistä jäi luotettava kuva. Koirien työn seuraaminen oli paitsi mielenkiintoista, niin ne selkeästi ilmaisivat asunnossa kohdat, joissa todennäköisesti ongelmaa saattaa olla.

Koirien käynnin perusteella asukkaat aikovat tarkastaa rakenteet niissä paikoissa, jotka koira ilmaisi ja varmistaa, että remontin yhteydessä myös nämä kohdat tulee huomioitua. Tämän vantaalaisen omakotitalon asukkaat antoivat kokemuksensa perusteella lämpimän suosituksensa homekoiratutkimukselle.

 

Teksti: Susanna Turtiainen
Kuvat: Christina Timonen

Lisätietoja: 
Homekoiraohjaajia koulutetaan Keski-Pohjanmaan kansanopistossa
Suomen Homekoirayhdistys

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti