fbpx

Dalmatiankoira

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Dalmatiankoira on pilkullinen seurakoira.

  • Roturyhmä: Ajavat ja jäljestävät koirat (FCI 6)
  • Alkuperämaa: Kroatia
  • Luonne: ystävällinen, vilkas, uskollinen, kiltti
  • Rakenne: keskikokoinen, korkeus 54-61 cm ja paino 24-35 kg
  • Väri: pohjaväri valkoinen, pilkut tasaisesti jakautuneet
    • mustapilkkuinen: syvän mustat pilkut
    • ruskeapilkkuinen: maksanruskeat pilkut
  • Turkki: lyhyt ja kova turkki

 

Historia

Dalmatialaisen arvellaan tulevan Välimeren tai Kroatian alueelta, mutta rodun alkuperä ei ole aivan varma. Dalmatialainen on mahdollisesti joskus ollut metsästyskoira, mutta ei enää pitkiin aikoihin. Rotu on jalostettu juoksemaan pitkiä matkoja ja sen käyttötarkoitus on ollut vaunu- ja vahtikoira. Suomeen rotu tuli vuonna 1957.

Mielenkiintoista dalmatialaisissa on se, että pennut syntyvät kokovalkoisina. Dalmatiankoira saa kauniit täplänsä vasta 2-3 viikon ikäisenä.

Luonne ja käyttötarkoitus

Dalmatialainen on iloinen seurakoira. Se on voimakas, lihaksikas, kestävätyyppinen ja pitää liikkumisesta. Dalmatiankoiran ei kuulu olla aggressiivinen eikä hermostunut. Se ilmoittaa haukullaan vieraista, mutta ottaakin ne sitten ystävällisesti vastaan. Muuten se ei hauku kovinkaan paljoa. Dalmatialaisuroksella saattaa olla toisten urosten kanssa kilpailua, joten se ei välttämättä tule niiden kanssa toimeen.

Dalmatiankoira on hyvin energinen rotu.
Dalmatiankoira on hyvin energinen rotu.

Dalmatialainen tarvitsee runsaasti liikuntaa ja muuta toimintaa. Koira pitää juoksemisesta ilman talutinta ja liikkuu mieluummin avomaalla kuin esimerkiksi metsässä. Se tarvitsee kunnolliset lenkit päivittäin, sillä se on hyvin energinen koira. Dalmatialainen ei nauti pitkistä ajoista yksin ja saattaa keksiä tylsistyneenä sekä huomionkipeänä vaikka mitä.

Dalmatialainen ei ole helpoimpia rotuja kouluttaa, mutta kannustamisella ja kärsivällisyydellä tulee dalmatialaisesta kelpo koira. Dalmatialaiselta puuttuu monelta muulta koirarodulta löytyvä miellyttämishalu. Dalmatiankoira oppii kuitenkin helposti uusia asioita.

Harrastuksista näyttelyt, agility, tottelevaisuuskoulutus ja pelastuskoiratoiminta sopivat dalmatiankoiralle. Myös talviurheilulajeista vedätys sopii dalmatialaiselle, sillä se nauttii vetokoirana olemisesta.

Tutustu Dogium-verkkokaupan valikoimaan

Terveys

Yleinen terveydentila dalmatialaisilla on hyvä. Rodussa esiintyy perinnöllistä kuuroutta, uraattikiteitä, lonkkavikaa, atopiaa ja allergioita. Sinisilmäisten dalmatialaisten poistamista jalostuksesta suositellaan, sillä ne voivat kärsiä muita silmävärejä suuremmalla todennäköisyydellä kuuroudesta.

PEVISA-ohjelmaan rotu kuuluu lonkkien osalta. Nuorilla dalmatiankoirilla on tavattu vakava sairaus, hengitysvaikeusoireyhtymä eli ARDS, jonka takia koiria on jouduttu lopettamaan. Jalostussuosituksilla sairautta on kuitenkin saatu vähennettyä. Dalmatialaisten keskimääräinen elinikä on noin 12 vuotta.

Lähteet ja lisätiedot

Lue 3osainen artikkeli koiran pennun valitsemisesta, kasvattamisesta ja kouluttamisesta

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti