fbpx
cocker cockerspanieli spanieli

Cockerspanieli

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Cockerspanieli eli cockeri arkikielessä.

 • Roturyhmä: Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat (FCI 8)
 • Alkuperämaa: Iso-Britannia
 • Luonne: ihmisrakas, ystävällinen, avoin, vilkas
 • Rakenne: vankka, sopusuhtainen ja tiivisrakenteinen. Säkäkorkeus on uroksilla noin 39 – 41 cm ja nartuilla noin 38 – 39 cm.
 • Väri
  • Yksiväriset: musta, punainen, kulta, suklaisen maksanvärinen, musta tai maksanvärinen ruskein merkein. Valkoista väriä saa olla hyväksytyksi vain pienenä laikkuna rinnassa.
  • Kaksiväriset: mustavalkoinen, maksanruskeavalkoinen, oranssivalkoinen, keltavalkoinen. Värit puhtaana tai pilkuttuneena.
  • Kolmiväriset: mustavalkoinen ruskein merkein, maksanruskeavalkoinen ruskein merkein.
  • Kimoväriset: maksanväri-kimo, sinikimo, oranssikimo, keltakimo,  sinikimo tai maksanvärinen kimo ruskein merkein.
 • Turkki: pitkäturkkinen

 

Historia

Cockerspanieli on vanha englantilainen lintukoirarotu.  Englannin Kennelklubi tunnusti Cockerspanielin omaksi rodukseen 1892. Nykyisen kannan esi-isänä pidetään koiraa nimeltä Obo (1879) , englantilaisen Cockerspanielin esi-isää sekä koiraa Obo II, jota pidetään amerikkalaisen cockerspanielin isänä.

Erona englantilaiseen ja amerikkalaiseen cockerspanieliin oli se, että amerikkalaiset keskittyivät pieniin ja kauniisiin yksilöihin kun taas englantilaiset pitempiin ja vahvempiin. Amerikassa Cockerspanieleita on ollut näyttelyssä 1880-luvun alusta alkaen. Amerikan Kennelklubi tunnusti Cockerspanielin vuonna 1878.

Tutustu Dogium-verkkokaupan valikoimaan

Rodun alkuperäinen nimi oli ”cocking spaniel” pohjautuen sen käyttöön ylösajavana koirana lehtokurpan (woodcock) metsästyksessä. Ensimmäisen kerran sana ”spanieli” löytyy 1320-luvulta ja sana ”cocker” 1790- luvulta. Omaksi rodukseen cockeri tuli virallisesti vuonna 1901.

Suomeen ensimmäiset cockerit tulivat 1930-luvulla.  1950-luvusta alkaen se on ollut yksi suosituimmista koiraroduista Suomessa.

Luonne ja käyttötarkoitus

Cockerspanielilla on iloinen luonne ja aina heiluva häntä. Se on elämäniloinen, älykäs ja ilmaisee valppauden kuonon ilmeillä. Rotu on suosittu sen ystävällisen, uskollisen, leikkisän ja hellän luonteen vuoksi. Cockerspanieli on suhteellisen helppo kouluttaa ja soveltuu hyvin perheen lemmikiksi.

Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on toimia ylösajavana sekä noutavana linnun- ja muun pienriistan (kaniini, rusakko ja jänis) metsästykseen käytettävänä koirana. Siinä cockerspanieli on omimmillaan ja oikein syttyy päästessään toteuttumaan niitä ominaisuuksia, joihin se alunperin on jalostettu.

Lue vinkit koiran pesuun ja katso söpöt kuvat aiheesta

Cockerspanieli on suosittu mejä:ssä eli metsästyskoirien jäljestyksessä. Rodulla on erinomainen hajuaisti, jonka vuoksi koira on koulutettu haavoittunen hirven jäljestämiseen. Cockerspanieli on omimmillaan päästessään touhukkaana seuraamaan jälkeä. Siinä se osoittaa pelkäämätöntä luonnettaan.

Cockerspanielin kanssa voi mainiosti harrastaa myös tottelevaisuuskoulutusta, agilitya, raunioilla käymistä, koiraetsintää, lenkkeilyä ja patikointia. Palveluskoiraoikeuksia cockerspanielilla ei ole.

Cockerspanieli on alkuperältään metsästyskoira.
Cockerspanieli on alkuperältään metsästyskoira.

Terveys

Koirilla on terveyteen vaikuttavia ongelmia johtuen niiden rakenteesta. Erilaiset ihotulehdukset, kuten huulipoimujen ja ulkokorvan tulehdukset ovat rodun yleisimpiä sairauksia. Satunnaisesti esiintyviä sairauksia ovat kilpirauhasen vajaatoiminta, immuunivälitteinen hemolyyttinen anemia ja trombosytopenia, sydänlihaksen rappeutumiseen johtava sairaus, epilepsia ja nisäkasvaimet. Lonkkakuvaus- ja silmätutkimuspakko kuuluvat rodun PEVISA-ohjelmaan.

Cockerspanieleilla on esiintynyt jonkin verran myös niin sanottua raivosyndroomaa, jolle tyypillisiä oireita ovat yhtäkkiset raivoisat hyökkäykset ilman syytä. Kaiken kaikkiaan aggressiivisten cockerspanieleiden määrä on kuitenkin todella pieni. Cockerspanieli elää keskimäärin 12-vuotiaaksi.

 

Lähteet ja lisätiedot:

Lue 3 osainen artikkelisarja pennun valitsemisesta, kasvattamisesta ja kouluttamisesta.

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti