fbpx

Chow chow

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

  • Roturyhmä: Pystykorvat ja alkukantaiset koirat (FCI 5)
  • Alkuperämaa: Kiina
  • Luonne: ylväs, pidättyväinen, hiljainen, itsenäinen
  • Rakenne: tiivis- ja lyhytrunkoinen, säkäkorkeus uroksilla 48-56 cm ja nartuilla 46-51 cm
  • Väri: yksivärinen musta, punainen, sininen, vaaleankellertävänruskea, kermanvärinen tai valkoinen
  • Turkki: pitkä ja paksu

Chow chow on nallemaisen näköinen, sinimustan kielen omaava ylväs kiinanpystykorva.

Historia

Chow chow on  erittäin vanha rotu, jonka alkuperää ei tunneta. Rodun juurten on kuitenkin sanottu ylettyvän jopa ajalle 1000 eKr. Koiran turkkia on aina pidetty erinomaisena ja sitä käytettiin aikoinaan turkisteollisuudessa.

Englantiin ensimmäinen chow chow saapui 1780-luvun alussa. Rodusta tuli virallinen vuonna 1894 Englannin Kennel Clubissa. Ensimmäinen chow chow Suomessa syntyi vuonna 1920 ja sen vanhemmat olivat Kiinasta.

Luonne ja käyttötarkoitus

Chow chow on tarkkaavainen koira, jolta löytyy itsetuntoa sekä arvokkuutta. Jos ensitapaamisessa chow chow:n kanssa toinen osapuoli on liian innokas tai päällekäyvä, ei chow chow välttämättä pidä siitä. Koira tekee omat johtopäätöksensä ja niitä ei helposti voi sen jälkeen muuttaa. Chow chow:n itsepäisyys on rodunomaista ja se täytyy hyväksyä koiraa hankittaessa.

Rotu on lämmin ja ystävällinen. Se kuitenkin suhtautuu usein vieraisiin pidättyväisesti. Se itse päättää kenet ottaa ystäväkseen ja vieraan on annettava chow chow:lle oma aikansa tutustumiseen. Koira suhtautuu asiaan kuin asiaan rauhallisesti, eli ei hätkähdä pienestä. Chow chow on älykäs, mutta ei välttämättä opi temppuja nopeasti, sillä se ei ymmärrä miksi outoja temppuja pitäisi tehdä. Se oppii vaikka ja mitä, jos sitä huvittaa ja se kokee oppimisen hauskaksi.

Chow chow tulee tervehtimään, lepää ja leikkii silloin, kun sille itselleen sopii. Koiran itsepäisyydelle pitää kuitenkin joissain asioissa laittaa vastaan ja muistaa, että lauman johtaja päättää asioista, ei koira. Chow chow:lle itsenäisyys on hyvin tärkeää ja se viihtyy hyvin yksin esimerkiksi työpäivän ajan. Lapsia chow chow rakastaa, kunhan heille opetetaan koiran oikeinkohtelu. Chow chow tulee myös muidenkin koirien kanssa toimeen, jos on kokenut tapaamiset positiivisiksi kohtaamisiksi.

Omistajaansa chow chow on suuresti kiintynyt. Sen kiintymys on kuitenkin vähäeleistä. Jos joku toinen kuin sen omistaja komentaa sitä, saattaa chow chow kysyä niin sanotusti lupaa omistajaltaan saadakseen totella jotain toista. Metsässä chow chow:n metsästysvaisto saattaa herätä ja silloin täytyykin olla tarkkana, ettei koira karkaa.

Chow chow ei tarvitse paljon liikuntaa, vaan usein rauhalliset kävelylenkit sopivat sille mainiosti. Harrastuksista näyttelyt sopivat chow chow:lle. Juoksu- tai pyörälenkille sekä agilityyn chow chow ei oikeastaan sovellu.

Terveys

Chow chow kuuluu PEVISA-ohjelmaan kyynärnivelten ja lonkkien osalta. Tavallinen vika rodulla on entropium, eli silmäluomen reunan sisään kääntymä. Rotu on kuitenkin melko terve. Chow chow:n keskimääräinen elinikä on noin 7 vuotta.

 

Lähteet ja lisätiedot

  • http://www.chowchow.fi/tietoarodusta
  • Kenneliiton rotumääritelmä

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti