fbpx
chihuahua pentu koira

Chihuahua – Iso koira pienessä paketissa

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Chihuahua on iso koira pienessä koossa.

 • Roturyhmä: Kääpiö- ja seurakoira (FCI 9)
 • Alkuperämaa: Meksiko
 • Luonne: nopealiikkeinen, valpas, eloisa, rohkea
 • Rakenne: tiivisrakenteinen. Erittäin tärkeitä ominaispiirteitä ovat omenanmuotoinen kallo ja kohtalaisen pitkä, hyvin korkea-asentoinen häntä. Koko määritellään ainoastaan painon mukaan. Ihannepaino on 1,5–3 kg.
 • Väri: Kaikki värit, värisävyt ja väriyhdistelmät ovat sallittuja, paitsi marmoroitu (merle)
 • Turkki:
  • Lyhytkarvainen: Karva on lyhyttä, kauttaaltaan rungonmyötäistä.
  • Pitkäkarvainen: Karvan tulee olla hienoa ja silkkistä, sileää tai hieman laineikasta. Peitinkarva on selvästi pitempää ja muodostaa hapsut korvissa, kaulassa, raajojen takaosassa, käpälissä ja hännässä.

 

Chihuahualla värivariaatioita on useita
Värivariaatioita on useita

Chihuahuaa kutsutaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Pieni se kuitenkin on vain kooltaan. Rodun edustajat omaavat yleensä erittäin suuren egon ja leijonan luonteen, josta syystä chihuahua vaatii kunnollisen kotikasvatuksen heti pennusta saakka.

Rodun suosio kasvoi räjähdysmäisesti kymmenisen vuotta sitten ja rekisteröintimäärissä mitattuna se on tällä hetkellä Suomen suosituin kääpiö- ja seurakoirarotu. Vuonna 2015 chihuahuoita rekisteröitiin yhteensä yli 1300 kappaletta. Chihuahuoita on kaksi karvanlaatumuunnosta, lyhyt- ja pitkäkarvainen, joita voi risteyttää keskenään, mutta koiranäyttelyssä ne kilpailevat omina rotuinaan.

Historia

Chihuahua on rotuna ikivanha. Täyttä varmuutta sen alkuperästä ei ole ja miten rotu on kotimaahansa Meksikoon aikoinaan päätynyt. Rodun oletetaan kehittyneen tolteekki-intiaanien pyydystämistä ja kesyttämistä villeistä koirista.

Alueen kaupunkiarkkitehtuurissa on käytetty koristeina patsaita, jotka esittävät Tulassa eläneitä pieniä “techichi”-kääpiökoiria ja jotka muistuttavat suuresti tämän päivän chihuahuaa. Meksikosta rotu tuotiin 1800-luvulla Yhdysvaltoihin ja Suomeen rotu rantautui Ruotsista kahden lyhytkarvaisen koiran myötä vasta noin 50 vuotta sitten.

Mikäli koiran omistajalle sattuu jotain kodin ulkopuolella, lemmikkikortti kertoo hoitohenkilökunnalle potilaalla olevan kodissaan apua tarvitsevan lemmikin. Voit tulostaa kortin tästä.

Luonne ja käyttötarkoitus

Chihuahua on ennen kaikkea eloisa seurakoira. Se rakastaa makupaloja ja oppii helposti temppuja.  Chihuahua on yleensä hyväntahtoinen ja yhteistyöhaluinen, mutta voi olla myös itsepäinen ja erittäin voimakastahtoinen. Se ei välttämättä sovikaan ensimmäiseksi koiraroduksi tai koiriin tottumattomaan lapsiperheeseen jo siitäkin syystä, että ohuet jalkojen luut menevät helposti poikki, jos koira tippuu esimerkiksi sylistä.

Chihuahuasta tuli 2000-luvun alussa suosittu, kun rotu sai kyseenalaista kunniaa julkkisten esitellessä koiriaan punaisilla matoilla koristeina ja rodusta tuli eräänlainen ”käsilaukkukoira”. Tämä aiheutti myös sen, että Itä-Euroopasta alettiin tuoda erilaisia chihuahua-sekoituksia Suomeen. Jopa rodun uhkana voidaan pitää rekisteröimättömien pentujen kasvatuksen ja myynnin huomattavaa kasvua.

Vaikka rotu on jääräpäinen, niin chihuahuoita on nähty jopa toko- ja agilitykentillä kilpailemassa. Chihuahuaa voidaan käyttää myös kaverikoiratoiminnassa ja kuulokoirana.

Kaunis ja tasapainoinen pitkäkarvainen chihuahua.
Kaunis ja tasapainoinen pitkäkarvainen chihuahua.

Terveys

Chihuahua on varsin terve ja pitkäikäinen koirarotu.

Yleisimmät sairaudet ovat:

 • Epilepsia
 • Hammasongelmat
 • Silmäsairaudet
 • Perinnöllinen polvilumpion sijoiltaan meno ”patella luksaatio”

Lieväasteinen patella luksaatio ei haittaa koiran elämää; koira jättää silloin tällöin askeleita väliin. Vakavampiasteiset luksaatiot saattavat aiheuttaa kipua ja liikkumisvaikeutta ja voivat vaatia leikkaushoitoa.

Synnynnäisiä sydänvikoja chihuahuoilla on esiintynyt yksittäistapauksina. Myös chihuahuat ovat liittyneet PEVISA:an eli perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustusohjelmaan, joka edellyttää polvien virallista tutkimista jokaiselta jalostukseen käytetyltä chihuahualta. Rotu elää keskimäärin 12-vuotiaaksi.

 

 

Lähteet ja lisätiedot:

Hyvinvointitrendit koskettavat myös koiramaailmaa. Lue artikkeli tästä.

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti