fbpx

Cavalier kingcharlesinspanieli – reipas ja liikkuvainen rotu

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Cavalier kingcharlesinspanieli eli cavalier on iloinen ja rakastava seurakoira.

 • Roturyhmä: Seurakoirat ja kääpiökoirat (FCI 9)
 • Alkuperämaa: Iso-Britannia
 • Luonne: seurallinen, reipas, ystävällinen, avoin
 • Rakenne: sopusuhtainen. Paino on rotumäärityksessä 5-8 kg, mutta käytännössä 8-10 kg. Säkä on n. 30-35 cm.
 • Väri
  • Yksiväriset: ruby eli punainen
  • Kaksiväriset: blenheim eli punavalkoinen ja black and tan eli musta punaisin merkein
  • Kolmiväriset: tricolour eli musta-valkoinen punaisin merkein
 • Turkki: silkkinen ja helppohoitoinen

 

Historia

Cavalier kingcharlesinspanielin esi-isiä ovat 1400-luvun kääpiöspanielit. Britannian hovin kuningatar Henrietta Marie ja hänen poikansa Kaarle tunnettiin suurina cavalierien ystävinä. Kun Kaarlesta tuli kuningas Kaarle II, sääti hän lain, jonka mukaan kääpiöspanielit saivat pääsyn joka paikkaan valtakunnassa.

Tämän kuninkaan mukaan rotu sai nimensäkin (King Charles). Vuonna 1928 perustettiin The Cavalier King Charles Spaniel Club, jolloin cavalier kingcharlesinspanieli sai oman rotumääritelmänsä, joka virallistettiin vuonna 1945.

Tutustu Dogium-verkkokaupan valikoimaan

Rotu on tullut Suomeen 1950-luvulla ja 1970-luvulla rodun suosi lähti nousuun. Tämä valloittava seurakoira on ollut pitkään yksi Suomen suosituimmista koiraroduista.

Luonne ja käyttötarkoitus

Cavalier on ystävällinen, reipas ja liikkuvainen koira. Koira on helppokokoinen siinä mielessä, että sitä voi näppäristi kuljettaa mukana. Tämä pieni koira on todella sopeutuvainen eikä uudet tilanteet tuota koiralle vaikeuksia. Se on helppo kasvattaa ja sopii yhtä hyvin ensimmäiseksi koiraksi kuin lisäksi useamman koiran perheeseen.

Cavalier King Charles spaniel standing on green field.
Cavalier kingcharlesinspanieli on helppo kasvattaa.

Rotu on vaivaton ja helppo koirarotu. Se on lempeä, sosiaalinen ja nöyrä. Se suhtautuu kaikkiin ihmisiin ja koiriin avoimesti sekä heiluttaa lähes koko ajan häntäänsä. Rotu on kovin leikkisä ja rakastava, se tykkää sekä makoilla perheensä kanssa sohvalla että juoksennella iloisena marjametsällä aivan yhtä suurella sydämellä kuin tutustua uusiin koiriin koirapuistossa.

Rotu sopii millaiseen perheeseen tahansa, kunhan se saa olla ihmisten kanssa, sillä cavalier ei viihdy yksin. Cavalier on herkkä eikä kestä kovaa kohtelua, joten se ei sovi ankarille ihmisille. Harrastuskoirana cavalier kingcharlesinspanieli sopii hyvin esimerkiksi näyttelyihin tai agilityyn. Se ei sovellu vahti- eikä suojelukoiraksi. Cavalierin ei kuulu olla aggressiivinen, varautunut eikä pelokas.

Terveys

Rodun keskimääräinen elinikä on 10 vuotta. Cavaliereillä esiintyy sydänvikaa, jonka vuoksi se kuuluu PEVISA:an eli Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan. Rotu kuuluu ohjelmaan myös silmien ja polvien osalta. Cavaliereillä esiintyy myös syringomyeliaa ja Chiari-tyyppistä epämuodostumaa. Pentua hankittaessa on tärkeää varmistaa suvun terveystulokset.

Lähteet ja lisätiedot:

Lue tästä 3 osainen artikkelisarja pennun kasvatuksesta ja koulutuksesta

Lue vinkkejä turkin hoitoon ja latso suloiset kuvat koirien pesutilanteista

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti