fbpx

Bullterrieri

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Bullterrieri on seurakoira, josta on myös pienempi ja sähäkämpi muunnos, kääpiöbullterrieri. Näillä kahdella on yhteinen rotumääritelmä.

  • Roturyhmä: Terrierit (FCI 3)
  • Alkuperämaa: Iso-Britannia
  • Luonne: ihmisystävällinen, vakaa, rohkea, ihastuttava
  • Rakenne: sopusuhtainen, säkäkorkeus kääpiöbullterrierillä alle 35,5 cm ja bullterrierillä siitä ylöspäin
  • Väri: yksivärinen valkoinen tai värillinen mustajuovikas, punainen, kellertävä ja tricolour
  • Turkki: lyhyt

 

Historia

Koiratappelut ja kilpailunomainen rotan tappo oli Englannissa ajanvietettä 1800-luvulle saakka. Näiden harrastusten tuloksena syntyi bullterrieri, kun bulldoggiin lisättiin terrieriä. Veriset harrastukset Englannissa lopetettiin vuonna 1835 ja sen jälkeen bullterrieristä aloitettiin kehittämään seurakoiraa.

1800-luvulla oli pieniä toybullterriereitä, jotka kuolivat sukupuuttoon, sillä niillä oli pentujen suhteettoman suuren pään ja emon pienen koon takia synnytysvaikeuksia. 1930-luvulla kääpiöbullterrieri luotiin uudestaan.

Luonne ja käyttötarkoitus

Bullterrieri on hassutteleva, kekseliäs ja todella rakastava koira. Se saattaa hepuleissaan juosta päättömästi ympäriinsä ihan vaan elämänilosta. Rotu on niin lapsenmielinen, että muut koirarodut saattavat tuntua tylsiltä, kun kerran on yhden bullin omistanut. Bullterrierillä on ainutlaatuinen munan muotoinen pää.

Bullterrieri on seurakoira, jonka kanssa voi kokeilla harrastaa melkein mitä vain, mutta täytyy muistaa että se ei kuitenkaan ole palveluskoirarotu. Hölkkälenkille sitä harvoin saa mukaansa.

Bullterrierin pienempi muunnos, kääpiöbullterrieri
Kääpiöbullterrierit, kuva Mari Kukkonen

Bullterrieri voi olla haastava kouluttaa, mutta se on kuitenkin erittäin ihmisrakas, kiltti ja kuriin mukautuvainen. Rotu tarvitsee ympäristön, missä se saa tasapainoisesti kuria ja rakkautta. Rotu tulee yleensä lastenkin kanssa toimeen.

Kun bullterrieri suuttuu, on leikkisän hulluttelijan tilalla hetkessä täynnä tulta ja tappuraa oleva, itseään peräänantamattomasti puolustava taistelija. Tästä syystä bullterrieri pitää pennusta pitäen kasvattaa siten, että se elää sovussa kaikkien ympäristössään olevien kanssa.

Bullterrieri ei ole välttämättä koirapuistoon sopiva rotu, sillä siellä riidat voivat syttyä mistä vain ja tämä rotuhan ei ole perääntyvää sorttia. Se tulee kuitenkin muiden koirien kanssa toimeen, jos ei tunne olevansa uhattu. Kääpiöbullterrieri on hieman vaativampi luonteeltaan kuin bullterrieri, sillä terrierimäinen sähäkkyys tiivistyy pienessä koossa.

Tutustu Dogium-verkkokaupan valikoimaan

Terveys

Yleisimmät sairaudet bullterrierillä ovat sydän- ja munuaisvaivat, iho-ongelmat, kuurous ja patellaluksaatio. Kääpiöbullterrierillä on tavattu myös linssiluksaatiota. Pentu kannattaa ostaa kasvattajalta, jossa molemmat pentueen vanhemmista on testattu Suomen Bullterrieriyhdistyksen suosittelemien terveystestien mukaan. Keskimääräinen elinikä on 6-10 vuoden välillä.

 

Pääkuva: Sara Vallittu

Lähteet ja lisätiedot:

Rokotetaanko koiria liikaa? Lue aiheesta artikkeli.

 

 

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti