fbpx

Bordercollie – aktiivinen & älykäs harrastuskaveri

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Bordercollie on erittäin älykäs paimenkoira.

  • Roturyhmä: Lammas- ja karjakoirat (FCI 1)
  • Alkuperämaa: Iso-Britannia
  • Luonne: innokas, älykäs, väsymätön, iloinen
  • Rakenne: sopusuhtainen, ihannekorkeus n. 53 cm
  • Väri: yleensä mustavalkoinen tai tricolour, mutta kaikki väritykset sallittuja
  • Turkki: kohtalaisen pitkäkarvainen tai sileäkarvainen

 

Historia

Bordercollie on peräisin Englannin ja Skotlannin rajamailta. Rotu on aina toiminut paimenkoirana ja niin toimii edelleenkin. Se on collieiden alkuperäisrotu, ja siitä polveutuvat muun muassa pitkäkarvainen collie, partacollie ja shetlanninlammaskoira.

1800-luvun lopussa rodun varsinainen kehitys alkoi ja se sai nimensä bordercollie. Englannin kennelliitto hyväksyi bordercollien rotuna vasta 1976. Sitä ennen rotua oli pidetty vain työkoirana. Bordercollieita on työ- ja näyttelylinjaisia. Australiassa bordercollie on esiintynyt näyttelyissä jo 1950-luvulla. Suomeen rotu tuli tiettävästi vuonna 1963.

Luonne ja käyttötarkoitus

Bordercollie on aktiivinen, älykäs, iloinen ja ulkoilua rakastava koira. Se on myös jonkin verran pehmeä ja herkkä, joten se ei tarvitse kovia otteita. Tämä koira on hyvin vastaanottavainen ja nopea oppimaan sekä reagoimaan. Sen energisyys ja työkyky ovat aivan omaa luokkaansa. Se ei osaa kovin kauaa aikaa olla ilman virikkeitä. Bordercollie tarvitsee runsaasti leikkejä ja älyllistä toimintaa, joihin omistajan täytyy käyttää paljon aikaa. Se tarvitsee joka päivä niin liikuntaa kuin aivotyöskentelyäkin.  Jos koira ei saa virikkeitä, se rupee helposti purkamaan enegiaansa esimerkiksi tuhoamiseen tai näykkimiseen.

Bordercollie tarvitsee päivittäin virikkeitä.
Bordercollie tarvitsee päivittäin virikkeitä.

Bordercollie ei sovellu vahti- eikä tarhakoiraksi. Rotu saattaa olla ääniherkkä, jonka vuoksi se täytyy jo pentuna totuttaa erilaisiin ympäristöihin ja tilanteisiin. Näin koirasta ei tule pelokas ja epävarma. Koira sopii parhaiten maalle, sillä se ei välttämättä sopeudu kaupunkiin tai edes pientaloalueelle. Sitä ei voi jättää pitkäksi aikaa yksin kotiin ja rotu viihtyykin parhaiten oman omistajansa kanssa.

Lapset koettelevat bordercollien kärsivällisyyttä, joten se ei sovi kovin hyvin lemmikiksi lapsiperheeseen. Bordercollie myös paimentaa kovin helposti muita kotieläimiä, kuten kissoja, joten se täytyy pitää erillään niistä. Lapset ja toiset lemmikit voivat sopia paimenlinjaisen bordercollien elämään vain, jos perheellä on myös esimerkiksi lampaita tai muita kotieläimiä paimennettavana. Näin se sopeutuu perhe-elämään työn ohella.

Tutustu Dogium-verkkokaupan valikoimaan

Bordercollie rakastaa toimintaa. Sitä jalostetaan työlinjaan eli paimennukseen ja työskentelyyn sekä näyttelylinjaan eli harrastuksiin. Bordercollien erikoispiirre on paimennus tuijottamalla eli pelkällä katseellaan. Sen lisäksi bordercollie paimentaa hiljaisuudessa. Harrastuksista ainakin toko, agility, palveluskoiralajit sekä paimennus sopivat sille erinomaisesti. Näyttelylinjan tarkoituksena on myös huomioda rodun ulkoiset ominaisuudet. Linjojen sekoittaminen keskenään Suomessa on kuitenkin yleistä, eikä kaikkia bordercollieita voi linjata kummaksikaan suoraan.

Terveys

Bordercollie kuuluu PEVISA-ohjelmaan lonkkien, kyynärnivelten ja silmien osalta. Merkittäviä sairauksia rodussa ovat osteokondroosi eli OCD, epilepsia, piilokiveksisyys sekä erilaiset silmäsairaudet. Lisääntymisongelmista rodulla esiintyy jonkin verran polttoheikkoutta. Rotu on kuitenkin suhteellisen pitkäikäinen, sillä bordercollieiden keskimääräinen elinikä on 12-14 vuotta.

Lähteet ja lisätiedot

Lue artikkeli kuinka saat koiran siivoamaan puolestasi

3 osainen artikkelisarja koiranpennun kasvattamisesta ja kouluttamisesta

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti