fbpx

Bichon Frisé

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

  • Roturyhmä: Seura- ja kääpiökoirat (FCI 9)
  • Alkuperämaa: Ranska ja Belgia
  • Luonne: Seurallinen, vilkas ja iloinen
  • Rakenne: Suorakaiteen muotoinen runko ja korkeuttaan pidempi koira
  • Väri: Puhdas valkoinen, alle 12-kuukautisella koiralla voi olla hieman samppanjanvärin sävyä
  • Turkki: Karva on runsasta ja aluskarva tiheä ja pehmeä, löysät korkkiruuvikiharat muodostuvat peitinkarvasta

Historia

Rotu tuotiin Italiasta Ranskaan renessanssin aikana. Bichon Frisén muistuttaessa barbetia, alettiin sitä kutsua ”bar bichoniksi”, joka myöhemmin lyhentyi ”bichoniksi”. Useat kuuluisat taidemaalarit kuvasivat bichoneita 1600- ja 1700-luvuilla. Kyseiset koirat pitivät tuolloin aatelisille, jopa kuninkaallisille sekä muille arvohenkilöille seuraa. Bichon Frisé oli muodissa jälleen Napoleon kolmannen aikaan ja tällöin rotu tunnettiin ”Ténériffe” –nimellä. Rodun suosio lisääntyi niin Ranskassa kuin Belgiassa. Maailmansotien jälkeen bichon frisé –rotu katosi miltei täysin, mutta muutamat omistautuneet belgialais- ja ranskalaiskasvattajat onnistuivat uudelleen luomaan rodun populaation. Vuonna 1932 Belgiassa rekisteröitiin ensimmäinen bichon frisé ja Ranskassa ensimmäinen rekisteröinti tapahtui vuonna 1934. Nykyinen bichon frisé –nimi tuli vuonna 1978.

1. Bichon Frisén väri on puhtaan valkoinen ja karva runsasta.

Luonne ja käyttötarkoitus

Bichon Frisé on vilkas ja iloinen seurakoira. Bichonit ovat koiria viehättäviä niin ulkonäkönsä kuin persoonallisuutensa puolesta. Omistajalla on kuitenkin oltava päättäväisyyttä ja huumorintajua, koska bichon on älykäs koira, joka nopeasti huomaa keinot kietoakseen omistajansa ”tassunsa ympärille”. Viattoman ja suloisen ulkomuodon ei siis pidä antaa hämätä! Melkein jokaisella bichonilla on niin sanottu Napoleon-kompleksi, – viattoman katseen sekä pörröisen turkin takana on suuri koira pienessä koossa. Selkeys ja johdonmukaisuus ovat bichon friséiden kanssa tärkeitä ja johtajuuden tulee olla selvillä. Bichonit oppivat parhaiten asioita leikin ja palkitsemisen kautta. Oppiminen tapahtuu useimmiten aika nopeasti koulutustuokioiden ja palkkioiden ollessa mieluisia koiralle. Bichon Frisét ovat todella sosiaalisia niin muita koiria kuin ihmisiä kohtaan, myöskin vieraita. Rotu on todella kiintynyt omistajiinsa ja myös  lajitovereidensa seurasta bichon frisé nauttii. Bichoneita hankitaankin usein useampia. Bichon Frisé -urokset ovat mahdollisesti narttuja helpompia kouluttaa johtuen siitä, että ne ovat suoraviivaisempia toiminnassaan sekä leikkisämpiä kuin nartut. Usein nartut ovat ovelampia ja oikukkaampia kuin urokset, tosin omistajan johtajuus voi kuitenkin uroksen kanssa joutua kovemmalle koetukselle kuin narttukoiran. Rodun perushoitoon kuuluu trimmaaminen ja se pitää huomioida bichonia hankittaessa.

2. Bichon Frisé on hyvin sosiaalinen lajitovereidensa seurasta nauttiva koira.

Terveys

Sairauksista rodulla esiintyy esimerkiksi harmaakaihia, virtsakiviä, patelluksaatiota sekä allergioita. Virtsakiviä koskien tiedetään joidenkin bichon friséiden olevan taipuvaisia saamaan niitä. Vaivan ennaltaehkäisemisen kannalta on tärkeintä, että koiralle on raikasta vettä tarjolla jatkuvasti. Rodulla esiintyy myös esimerkiksi purenta- sekä kivesvikoja. Purentavikaa koskien on bichoneille yleistä, että luovutusiän jälkeenkin bichonin pennun purenta saattaa muuttua. Bichon Friséiden allergioista yleisin muoto on ruoka-aineallergia, joka yleisimmin puhkeaa koiralla vasta noin vuoden ikäisenä. Ruoka-aineallergiaa voivat aiheuttaa esimerkiksi lihojen proteiinit sekä vehnä. Ruoka-aineallergia aiheuttaa useinmiten epämääräistä rapsutteleua. Bichonien niin sanottu tavallinen vaiva on silmävuoto, joka voi aiheutua eri syistä, esimerkiksi hormonaalisista tekijöistä tai tulehduksesta. On tärkeää, että rähmä poistetaan koiran silmistä säännöllisesti. Keskimäärin Bichon Frisé elää 12-15-vuotiaaksi, ja sen leikkisä luonne säilyy vanhuuteen saakka, jos koiraa ei ole lihotettu liiaksi. Rotua pidetään yleisellä tasolla hyvinkin terveenä.

Lähteet ja lisätiedot:

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti