fbpx

Bichon Frisé -vilkas ja iloinen seurakoira

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Bichon Frisé -vilkas ja iloinen seurakoira

 • Roturyhmä: Seura- ja kääpiökoirat (FCI 9)
 • Alkuperämaa: Ranska ja Belgia
 • Luonne: Seurallinen, vilkas ja iloinen
 • Rakenne: Suorakaiteen muotoinen runko ja korkeuttaan pidempi koira
 • Väri: Puhdas valkoinen, alle 12-kuukautisella koiralla voi olla hieman samppanjanvärin sävyä
 • Turkki: Karva on runsasta ja aluskarva tiheä ja pehmeä, löysät korkkiruuvikiharat muodostuvat peitinkarvasta

Historia

Bichon Frisé tuotiin Italiasta Ranskaan renessanssin aikana. Rodun muistuttaessa barbetia, alettiin sitä kutsua ”bar bichoniksi”, joka myöhemmin lyhentyi ”bichoniksi”. Useat kuuluisat taidemaalarit kuvasivat bichoneita 1600- ja 1700-luvuilla. Kyseiset koirat pitivät tuolloin aatelisille, jopa kuninkaallisille sekä muille arvohenkilöille seuraa.

Bichon Frisé oli muodissa jälleen Napoleon kolmannen aikaan ja tällöin rotu tunnettiin ”Ténériffe” –nimellä. Rodun suosio lisääntyi niin Ranskassa kuin Belgiassa. Maailmansotien jälkeen bichon frisé –rotu katosi miltei täysin, mutta muutamat omistautuneet belgialais- ja ranskalaiskasvattajat onnistuivat uudelleen luomaan rodun populaation.

 • 1932 Belgiassa rekisteröitiin ensimmäinen rotunsa edustaja.
 • 1934 Sai Ranska ensimmäisen oman rekisteröinnin
 • 1978 Sai nykyinen bichon frisé nimensä.
Bichon frisé on valkoinen ihastuttaja
1. Bichon Frisén väri on puhtaan valkoinen ja karva runsasta.

Luonne ja käyttötarkoitus

Bichon Frisé on vilkas ja iloinen seurakoira. Bichonit ovat koiria viehättäviä niin ulkonäkönsä kuin persoonallisuutensa puolesta. Omistajalla on kuitenkin oltava päättäväisyyttä ja huumorintajua, koska bichon on älykäs koira, joka nopeasti huomaa keinot kietoakseen omistajansa ”tassunsa ympärille”.

Viattoman ja suloisen ulkomuodon ei siis pidä antaa hämätä! Melkein jokaisella bichonilla on niin sanottu Napoleon-kompleksi, – viattoman katseen sekä pörröisen turkin takana on suuri koira pienessä koossa. Selkeys ja johdonmukaisuus ovat bichon friséiden kanssa tärkeitä ja johtajuuden tulee olla selvillä.

Rodun perushoitoon kuuluu trimmaaminen ja se pitää huomioida bichonia hankittaessa.

Bichonit oppivat parhaiten asioita leikin ja palkitsemisen kautta. Oppiminen tapahtuu useimmiten aika nopeasti koulutustuokioiden ja palkkioiden ollessa mieluisia koiralle. Bichon Frisét ovat todella sosiaalisia niin muita koiria kuin ihmisiä kohtaan, myöskin vieraita. Rotu on todella kiintynyt omistajiinsa ja myös  lajitovereidensa seurasta bichon frisé nauttii.

Lue tästä vinkit koiran pesuun ja hauskat kylpykuvat 🙂

Bichoneita hankitaankin usein useampia. Bichon -urokset ovat mahdollisesti narttuja helpompia kouluttaa johtuen siitä, että ne ovat suoraviivaisempia toiminnassaan sekä leikkisämpiä kuin nartut. Usein nartut ovat ovelampia ja oikukkaampia kuin urokset, tosin omistajan johtajuus voi kuitenkin uroksen kanssa joutua kovemmalle koetukselle kuin narttukoiran.

 

Bichon frisé on sosiaalinen koira
2. Bichon Frisé on hyvin sosiaalinen lajitovereidensa seurasta nauttiva koira.

Terveys

Sairauksista rodulla esiintyy esimerkiksi seuraavia:

 • Harmaakaihia
 • Virtsakiviä
 • Patelluksaatiota
 • Allergioita.

Virtsakiviä koskien tiedetään joidenkin bichon friséiden olevan taipuvaisia saamaan niitä. Vaivan ennaltaehkäisemisen kannalta on tärkeintä, että koiralle on raikasta vettä tarjolla jatkuvasti.

Rodulla esiintyy myös esimerkiksi purenta- sekä kivesvikoja. Purentavikaa koskien on bichoneille yleistä, että luovutusiän jälkeenkin bichonin pennun purenta saattaa muuttua.

Rodun allergioista yleisin muoto on ruoka-aineallergia, joka yleisimmin puhkeaa koiralla vasta noin vuoden ikäisenä. Ruoka-aineallergiaa voivat aiheuttaa esimerkiksi lihojen proteiinit sekä vehnä. Ruoka-aineallergia aiheuttaa useinmiten epämääräistä rapsutteleua.

Bichonien niin sanottu tavallinen vaiva on silmävuoto, joka voi aiheutua eri syistä, esimerkiksi hormonaalisista tekijöistä tai tulehduksesta. On tärkeää, että rähmä poistetaan koiran silmistä säännöllisesti.

Keskimäärin Bichon Frisé elää 12-15-vuotiaaksi, ja sen leikkisä luonne säilyy vanhuuteen saakka, jos koiraa ei ole lihotettu liiaksi. Rotua pidetään yleisellä tasolla hyvinkin terveenä.

Lähteet ja lisätiedot:

Joko sinulla on lemmikkikortti tulostettuna esim. lompakkoosi? Lemmikkikortti on siltä varalta että esim. sinulle sattuu jotain kotisi ulkopuolella, ja sinua hoitava taho saa tiedon kotona yksin olevasta lemmikistä. Tästä artikkeliin.

 

Onko teille tulossa koiranpentu? Lue tästä eläintenkouluttaja Sini Ruohosen 3 osainen artikkelisarja pennun kasvatuksesta ja koulutuksesta.

Tutustu Dogiumkauppiaiden tarjontaan.

Klikkaa itsesi mukaan lemmikkimessuille alta!

lemmikkimessut
Suositut virtuaaliset lemmikki-joulumessut lähestyvät! Klikkaa itsesi FB-ryhmään mukaan! Luentoja, arvontoja, huutokauppoja ja tietysti mahtavia tarjouksia!

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti