fbpx
berninpaimenkoira berni

Berninpaimenkoira – rauhallinen & luotettava ystävä

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Berninpaimenkoira on suuri perhe- ja seurakoira.

  • Roturyhmä: Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat (FCI 2)
  • Alkuperämaa: Sveitsi
  • Luonne: sopeutuva, itsevarma, hyväntahtoinen, ystävällinen
  • Rakenne: uroksilla ihannekorkeus 66 – 68 cm ja nartuilla ihannekorkeus 60 – 63 cm
  • Väri: kolmivärinen: musta turkki ruskein ja valkosin merkein
  • Turkki: pitkäkarvainen

 

Historia

Alkuperältään maatiloilta tuttua berninpaimenkoiraa on pidetty vahti-, veto- ja karjanajokoirana. Samoista koirakannoista on lähtöisin myös rottweiler.

Ensimmäiset berninpaimenkoirat rekisteröitiin Sveitsissä vuonna 1904. Rotu sai vuonna 1907 oman rotujärjestönsä. Ensimmäiset berninpaimenkoirat tulivat Suomeen vuonna 1950 Sveitsistä. Vuonna 1995 rotu sai kilpailuoikeudet palveluskoirakokeisiin.

Luonne ja käyttötarkoitus

Berninpaimenkoira on seurakoira, joka tahtoo olla aina siellä missä muutkin. Berninpaimenkoira kiintyy syvästi omistajaansa ja tärkeintä sille on olla perheen mukana. Tämä itsevarma, voimakas ja hyväntahtoinen rotu on hyvä harrastekoira sekä pitää ulkoilusta. Rotu on valpas eikä sen kuulu olla pelokas.

Berninpaimenkoiran kasvuajan vaatimuksiin kuuluu laadukas ruoka ja koiralle sopiva määrä liikuntaa.
Berninpaimenkoiran kasvuajan vaatimuksiin kuuluu laadukas ruoka ja koiralle sopiva määrä liikuntaa.

Rodun ensimmäinen vuosi on merkityksellinen koiran luonteen ja luuston kehityksen kannalta. Ruokinta ja liikunta koiran kasvun kannalta ovat siis hyvin tärkeitä. Koira tarvitsee monipuolista liikuntaa sekä laadukasta ruokaa.

Tutustu Dogium-verkkokaupan valikoimaan

Berninpaimenkoira on rauhallinen, luotettava ja ystävällinen. Se sopii hyvin erilaisiin terapiatehtäviin ja palveluskoiraksi. Berninpaimenkoira on menestynyt aika hyvin myös tottelevaisuus- ja käyttäytymiskokeissa. Sen kanssa harrastetaan myös esimerkiksi agilitya ja vepeä.

Berninpaimenkoirat toimivat myös Hali-Berni-vapaaehtoistoiminnassa. Halaamisesta ja rapsutuksista pitävät berninpaimenkoirat käyvät ensin ”Hali-Berni-testin”, jonka jälkeen ohjataan koira ominaisuuksiensa perusteella eri vierailukohteeseen; sairaalaan, palvelutaloon tai vaikka päiväkotiin.

Lue 3 osainen artikkeli koiran pennun valinnasta, kasvatuksesta ja koulutuksesta.

Terveys

Berninpaimenkoiralla on useita perinnöllisiä sairauksia ja se kuuluu Suomessa PEVISA-ohjelmaan. Syöpäsairaudet ovat yleisiä ja rodulta vaaditaan lonkka- ja kyynärnivelkuvaustulokset molemmilta vanhemmilta ennen astutusta. Berninpaimenkoira on altis luuston perinnöllisille kasvuhäiriöille ja rotu on lyhytikäinen, noin 6-8 vuotta.

 

Lähteet ja lisätiedot:

Kun koira oksentaa, syitä on monia. Lue aiheesta artikkeli.

 

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti