fbpx

Bernhardinkoira – valpas & ystävällinen jättiläinen

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Bernhardinkoira on seura-, piha- ja vahtikoira.

  • Roturyhmä: Pinseri- ja snautserityyppiset, molossityyppiset sekä sveitsinpaimenkoirat (FCI 2)
  • Alkuperämaa: Sveitsi
  • Luonne: Valpas ja ystävällinen
  • Rakenne: Voimakas ja sopusuhtainen runko, kookas rotu. Paino 60-100kg
  • Väri: Valkoinen perusväri, jossa mantteliväristys tai punaruskeat läiskät erikokoisina
  • Turkki: Lyhyt- tai pitkäkarvainen, aluskarvaa runsaasti

Historia

1000-luvulla Ison Sankt Bernhardin solan korkeimmalla kohdalla pidettiin majataloa turvapaikaksi pyhiinvaeltajille sekä matkustaville, ja alkaen 1600-luvun puolivälistä siellä pidettiin kookkaita vuoristokoiria suojelu- ja vartiotehtävissä. Pian koiria alettiin pitää seuran lisäksi erityisesti pelastustehtävissä, kun sumuun ja lumeen eksyi matkaajia.

Kyseiset koirat pelastivat lukemattomia ihmishenkiä ”valkoiselta kuolemalta”, mistä julkaistiinkin monilla kielillä kertomuksia. Bernhardinkoira polveutuu suoraan alueen kookkaista pihakoirista. 1800-luvulla ympäri Eurooppaa rodun mainetta levittivät myös Napoleonin sotilaat tarinoineen koirista. Vuonna 1884 perustettiin Sveitsin Bernhardinkoirayhdistys ja 1887 vahvistettiin bernhardinkoiran virallinen rotumääritelmä, mistä asti se on ollut myös Sveitsin kansalliskoira.

Rotu oli alkujaan lyhytkarvainen, mutta rodun pitkäkarvainen -muunnos kehitettiin 1800-luvulla. Nykyään pitkäkarvaiset koirat ovatkin lyhytkarvaisia yleisempiä. Rodun ensimmäiset pitkäkarvaiset edustajat tulivat Suomeen 1883, mutta lyhytkarvainen muunnos  tuli ensimmäistä kertaa vasta vuonna 1978. Varsinaisesti rodun kasvattaminen aloitettiin Suomessa 1980-luvun alkupuolella.

 Bernhardinkoira on Sveitsin kansalliskoira.
1. Bernhardinkoira on Sveitsin kansalliskoira.

Tutustu Dogium-verkkokaupan tarjontaan

Luonne ja käyttötarkoitus

Bernhardinkoiran temperamentti vaihtelee rauhallisen ja eloisan välillä. Se on valpas, ystävällinen ja älykäs, mutta tarvitsee kuitenkin johdonmukaisen koulutuksen. Sen kanssa voi harrastaa esimerkiksi vaelluksia, näyttelyitä ja vesipelastusta. Jotta bernhardinkoiran pennusta kasvaisi hyvin käyttäytyvä ja sosiaalinen koira, on sille hyvä tarjota monia positiivisia kokemuksia.

Bernhardinkoiran kanssa täytyy muistaa, että siitä kasvaa hyvin nopeasti suurikokoinen eläin. Rotu on koiramaailman ”jättejä” ja vaatii ympärilleen tilaa.  Vaikka bernhardinkoira kuolaa ja sotkee kodin kurakeleillä, pitävät rodulle ”sydämensä menettäneet” koiranpitoa sen arvoisena vaivasta huolimatta. Perusluonteeltaan bernhardinkoira on lämminsydäminen ja lempeä ”jättiläinen”, joka kiintyy syvästi kotiväkeensä.

 Bernhardinkoirasta on lyhytkarvainen - ja pitkäkarvainen muunnos
2. Bernhardinkoirasta on lyhytkarvainen – ja pitkäkarvainen muunnos.

Terveys

Suurikokoisena koirana bernhardinkoira kuuluu rotuihin, joilla esiintyy kyynär- sekä lonkkanivelen dysplasiaa. Lisäksi osteokondroosia esiintyy polvissa, olka- tai kyynärnivelissä. Koiran elämän laatuun eivät vaikuta välttämättä lievät muutokset ja viat, mutta nivelrikkoa saattaa muodostua niveleen, joka on huonosti muotoutunut.

Perintötekijöiden lisäksi vaikuttavat nivelten kehitykseen myös paljolti koiran liikkuminen sekä ruokinta. Rodulla melko yleisiä ovat puuttuvat tai pienet hampaat sekä purentavirheet. Myös perinnöllisiä rakennevirheitä silmäluomissa esiintyy. Bernhardinkoirilla on taipumusta myös esimerkiksi mahalaukunkiertymään. Jotkut bernhardinkoirat ovat taipuvaisia saamaan niin sanotun hot spot -ihottuman.

Lähteet ja lisätiedot:

Onko perheeseenne tulossa pentu? Lue eläintenkouluttaja Sini Ruohosen vinkit pennun kasvattamiseen ja kouluttamiseen tästä 3 osaisesta artikkelisarjasta

 

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti